Commo73 kirjoitti: IVT X11 ja X15 koneita mainostetaan "säätyy portaattomasti" mutta ei taida säätyä kuitekaan, invertteri sanasta huolimatta.
nimimerkki : "X15 end user" on ainakin eri mieltä.
Sami77 kirjoitti: Sitten tulee se mutta. Mutta onko tällä käytännön merkitystä eli
huononeeko se merkittävästi? Kai asiaa voisi yrittää tarkastella niinkin, että mikähän mahtaa olla X11:n hyötysuhde kun se toimii minikierrosluvuvulla ja vastaavasti maksimikierrosluvulla.
Eelläoleviin kommentteihin käyttäjän kokemuksina se verran, että ihmettelen, miksi pumpun pitäisi käydä, vaikka lämmitysenergiaa ei tarvita.

Invertterilläkin on minimi- ja maksimituotto, joka on X11 kohdalla 2,2-11,1 kW, ja vastaavat kierrosnopeudet 20 - 99 Hz. Kun automatiikka ilmoittaa, että tarve on alle 2,2 kW, niin silloin pumppu tietysti pysähtyy, ja käynnistyy udelleen, kun tuottoa tarvitaan. Ei sinä pitäisi olla mitään teknistä ihmettä. Hienoa, kun tekniikka näin toimii.
Meillä pumppu on viimeksi pysähdellyt 26 ja 27. 12. Sen jälkeen lämmön tuottoa on tarvittu koko ajan, ja pumppu tietysti sitä tuottanut. Saa nähdä, koska kevätsää lämpenee niin, että pumppu taas pysähtyy 8-).
X11 kyllä säättyy portaattomasti kulloinkin tarvittavan energian mukaan. Tänä aamuna -30 asteen pakkasella minäkin näin ensi kerran invertterin maksimikierrokset 99 Hz, kun lämpimän veden tuottojakson jälkeen pumppu nosti patterivekon lämpötilan lämpökäyrän mukaiseen pyyntiin.
Kun patteriverkon lämpötila asettui pyynnin kanssa tasapainoon laski kierrokset 70 Hz:iin, kaivoon meno -4,4 ja paluu pumpulle 0,0 astetta.
Nyt viime päivinä, kun lämpötilat ovat olleet -24 - -30 astetta, on pumpun kierrosluvut olleet välillä 64-73 Hz. Lämpiän veden tuoton aikan tietysti korkeammat. ( En tietenkään ole niitä koko ajan kytännyt, mutta silloin tällöin käydessäni katsonut ).
Viiden viimeisen vuorokauden aikana on pumppu kuluttanut 56-63 kWh/vrk.
Hyötysuhteen kannalta minusta tärkein on kokonaishyötysude, joka senkin laskeminen absoluuttisesti vaatisi lähes labraolosuhteet. Laskin omasta entiseen öljynkulutukseen ja nykyiseen sähkönkulutukseen perustuen kokonaishyötysuhdetta, mutta siihen sisältyy niin paljon virhemuuttujia, öljykattilan hyötysuhteesta ja polttoaineen laadusta alkaen, että en siihen sen tarkemmin paneutunut, eikä sillä arvolla ole suurta vertailevaa merkitystä.
Se kuitankin vastasi hyvin sitä, mitä järjestelmältä odotin.