Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Toimiiko edes maaviileällä jäähdytys?  (Luettu 360 kertaa)

Poissa mlpilp

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 1
 • Maalämpöfoorumi
Toimiiko edes maaviileällä jäähdytys?
« : 04.09.21 - klo:20:43 »
Talossa on maalämmön mukana viilennys kattokonvektorilla Technibel CWX5. Tänä kesänä tuli tarve viilentää ja jo aiemminkin heikohkosti toiminut viilennys lopetti viilentämisen täysin. Kokeilut ovat saaneet aikaan korkeintaan huoneenlämpöistä ilmaa konvektorista. On epäilty lämmintä kaivoa eikä konetta ole huudatettu pidempään. Tänä kesänä tarvetta oli ja Technibel tohotti pelkkää lehmän henkäystä, vaikka kävisi kuinka kauan.

Troubleshooting johti asennuksen tarkempaan tutkiskeluun. Maalämpöfoorumia lukiessa myös vinkattiin, että jäähdytyspiirin pumppu ei yksin riitä vaan pitää saada maalämpöpumpun lämmönkeruupumppu mukaan. Siihen laitettiin ohjaus samasta konvektorin ohjausrasiasta. Eli kun kytketään konvektori päälle, kytkeytyy Grundfossin Alpha 2L -kiertovesipumppu konvektorin kierolle ja maalämpöpumpun keruupumppu . Ei auttanut tämäkään. Kylmää tulee lähelle konvektorin kiertopumppua, mutta ei riittävästi, jotta se kulkisi ylös asti konvektorille. Konvektoripiirin alun putket ja pumppu on muutaman minuutin käynnistymisen jälkeen viileä, sitten se alkaa lämmetä.

Katsoin Niben kytkentäohjetta tarkemmin. Voisiko syy toimimattomuuteen löytyä asennustavasta?

Asennus poikkeaa ohjeesta. Jos aloitetaan tuosta liittämäni kuvan sihdistä, seuraavana on sulku kuten ohjeessa ja sitten siitä haarautuu konvektorin kierto. Asennusohjeessa ensimmäinen haara on ennen takaiskuventtiiliä, mutta asennuksessa ensimmäinen haara ennen takaiskuventtiiliä meneekin konvektorin paluun t-liitokselle, josta on siis yhteys 3-tieventtiiliin aktuaattorilla Honeywell M-100-BO-L, joka ohjataan konvektorin käyttöpaneelista kuten pumpun käynnistyminenkin. Tämän lisäksi T-liitos jatkuu myös ylös konvektorin piirin oletetulle paluulle. Toteutetussa asennuksessa porakaivon lämmönkeruun toinen haara takaiskuventtiilin jälkeen meneekin siihen samaiseen aktuaattorin takana olevaan 3-tie venttiiliin Honeywell V5833C liittemessä nuoli alhaalta ja sivusta ylös putkea pitkin pumpulle. Pumppu on asennettu olettaakseni ennen konvektoria, koska nuoli pumpun pohjassa osoittaa konvektorille ja näin myös ohjeen mukaan. Niben asennusohjeessa on myös ohjaus rasiasta MLP:lle ja sen keruupumpulle. Lopputulos on nyt sama ilman MLP:n omaa keruu pumppua ja sen kanssa, ei toimi viilennys ainakaan asennetulla putkituksella.
Lisäksi paisuntasäiliö on asennettu konvektorin piirin ja itse pumpun jälkeen juuri ennen porakaivoa toisin kuin ohjeessa.

 

Mitä asialle voi tehdä? Pitääkö kiertoa muuttaa tai korjata? Onko mitään muuta järkevää syytä viilennyksen toimimattomuudelle?


Kuva maanestekierrosta:

Poissa kotte

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 219
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Toimiiko edes maaviileällä jäähdytys?
« Vastaus #1 : 04.09.21 - klo:22:25 »
Minä ymmärrän piirroksen niin, että konvektorin kiertopumppu imee liuoksen takaiskuventtiilin jälkeen ja palauttaa sen venttiilin edelle liuoksen kiertosuuntaan. Näin sen ei pitäisi ainakaan olla ja jos mainittu kiertopumppu on toisaalta suhteellisen tehokas, se muodostaa eräänlaisen toisen shuntin maaliuokselle. Ilman maalämpöpumpun kiertopumppua jäähdytys ei toimine käytännössä ollenkaan? Tuskin se hyvin toimii, vaikka maalämpöpumpun liuospumppukin olisi päällä. Itse en pidä varsinaistakaan shunttia hyvänä ideana, sillä se heikentää konvektorin kykyä kerätä kosteutta sisäilmasta. Tavanomainen ON/OFF-magneetti- tai termoventtiili termostaatin ohjaamana hoitaisi säädön paremmin käyttötarkoituksen kannalta. Eikö tuossa konvektorissa ole moinen jo valmiina muutenkin? Toki sopivilla asetuksilla ja konvektorin kiertopumpun ON/OFF-säädöllä saattaisi päästä suunnilleen samaan.

Ehdottaisin, että konvektoripiirin kiertosuunta muutettaisiin suosituksia vastaavaksi.

Paisuntasäiliön paikka ennen tai jälkeen liuoskiertopumpun ei ole kovin kriittinen ainakaan, jos järjestelmässä pidetään riittävä paine ja liuosta on riittävästi.

Poissa Lappanen

 • Vanha jäsen
 • ****
 • Viestejä: 459
 • Maalämpöfoorumi
Vs: Toimiiko edes maaviileällä jäähdytys?
« Vastaus #2 : 04.09.21 - klo:22:44 »
Jep, hullunkiertoa pyörii litku konvektorissa. Pumppuhan on helposti irrotettavissa=käännettävissä, mitenkäs tuo shuntti on kiinni? Mietin vaan olisiko niinkin yksinkertainen ratkaisu että kääntäisi pumpun ympäri ja shuntin niin että toimii kun kierto käännetty. Tai sittrn shuntti mäkeen ja magneettiventtiili tilalle. Ettei tarvisi lähteä putkia puukottamaan isommin. Paitsi jos mene takuuseen niin sitten vaan putkaria paikalle.
Jämä Star Inverter 16 kW (=Nibe F1155 4-16) + VLM 500 Star kv-varaaja + kaivo 230m | Pirkanmaa, rakenteilla oleva täystiilitalo, 2 kerrosta lattialämmitys 280 m2 / 850 m3 + kellari 50m2 optio lattialämmitykselle

Poissa seppaant

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 4 229
 • L-Ässä V-7
Vs: Toimiiko edes maaviileällä jäähdytys?
« Vastaus #3 : 05.09.21 - klo:10:50 »
Pitää myös tarkastaa että konvektorilla on putket kytketty oikein päin.
Jos on niin silloin pitää vaihtaa maapiiristä lähtö / paluu ristiin.
Tällöin jää pumppu oikeaan paikkaan eli konvektorille menevään linjaan.
Jos haluaa pitää shuntin, pitää tarkastaa että se on kytketty oikein päin.
ATS
« Viimeksi muokattu: 05.09.21 - klo:20:19 kirjoittanut seppaant »
L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975
Aurinkopaneelit 2x10x275 W=5,5 kWp, kaakko/lounas
Arvioitu vuosituotanto 4500 kWh