Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Maapiirin pituusvertailua saatujen tarjousten pohjalta  (Luettu 1746 kertaa)

Poissa luomusiili

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 2
  • Maalämpöfoorumi
Olen vahvasti siirtymässä ihan toimivasta stokerilämmitysjärjestelmästä maalämpöön ikääntymisestäni johtuen. Olen viime kuukausien aikana lähettänyt erinäisiä tarjouspyyntöjä järjestelmästä maapiirillä toteutettuna ja yrittänyt selvitellä asiaa itsekin. Asia  mikä tässä vaiheessa herättää eniten hämmästystä on se miten erilaisia näkemyksiä samoilla lähtötiedoilla eri tarjouksissa on tullut ennen kaikkea maapiirin pituuden suhteen. Olen tarkoituksellisesti käyttänyt lähes vuoden ajan lämmityspolttoaineena puupellettiä, joten vuotuinen energiankulutus on varsin hyvin tiedossa (vuosikulutus n.13tn pellettiä eli n.61 000kWh, omakotitalo 200m2 ja puolilämmin verstas n.200m2, Etelä-Pohjanmaa). Pumppujen mitoitukset ovat osuneet varsin kohtuulliseen haarukkaan (tehontarve 48300 -56320 kWh) jopa siinä määrin että kolme tarjouksen tehnyttä on päätynyt ehdottamaan samaa pumppua (Oilon Junior Eco 21), mutta vaakapiirien pituudet ovat mielestäni vaihdelleet varsin paljon. Lyhimmillään on ehdotettu n.720m ja pisimillään 1200m maapiirejä. Maalajina savi/hiesu.

Maapiirin toteuttaminen kun meillä täällä maaseudulla on huomattavan edullista, niin kysymykseni kuuluu koituuko maapiirin ylimitoittamisesta jotain erityistä haittaa? Alimitoittamista en missään tapauksessa halua toteutuvaksi, joten osan tarjouksista uskottavuus on mielestäni tästä johtuen vähintäänkin kyseenalainen. Testasin myös foorumilta löytyvää laskuria (Kiitos siitä!) ja sain sillä tulokseksi n.960m. maapiirin. Nyt olisi vain olennaista löytää/saada selville maapiirin pituus joka varmasti riittää. Edelleen olisin kiinnostunut tietämään onko pumpputyypillä on-off/invertteri merkitystä maapiirin pituuden kannalta. Olisin taipuvainen ajattelemaan, että invertteripumppu hyötyisi pidemmästä keruupiiristä. Kiitokset mahdollista kommenteista/näkemyksistä!

Poissa KiSaVa

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 184
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maapiirin pituusvertailua saatujen tarjousten pohjalta
« Vastaus #1 : 05.03.21 - klo:11:44 »
Maapiiri on sinänsä helppo, että siihen voi rinnalle laittaa lisää kieppejä tarvittaessa. Sen voi huomioida jo jakokappaleen valinnassa. Lopputulos paranee vaan sekä lämmönkeruun että painehäviön kannalta.

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 581
Vs: Maapiirin pituusvertailua saatujen tarjousten pohjalta
« Vastaus #2 : 05.03.21 - klo:13:19 »
 
Lainaus
Maalajina savi/hiesu.

Lämmöntuotoltaan savimaa on huomattavasti parempi hiekkamaata.
Muistelen että keruuputkiston mitoitus hiekkamaahan olisi 1,5-2 kertainen savimaahan verrattuna.

Jos maa-alaa on reilusti niin kannataa mitoittaa keruupiiri yläkanttiin.
Esim tuollainen 1200m:n keruukenttä kannattaa tehdä kolmella 400m:n putkilenkillä niin ei tule haitallista virtausvastusta kun on kolme rinnakkaista putkea.

9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa tomppeli

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 8 597
  • Vanha pieru!
Vs: Maapiirin pituusvertailua saatujen tarjousten pohjalta
« Vastaus #3 : 05.03.21 - klo:15:02 »
...Maapiirin toteuttaminen kun meillä täällä maaseudulla on huomattavan edullista, niin kysymykseni kuuluu koituuko maapiirin ylimitoittamisesta jotain erityistä haittaa? Alimitoittamista en missään tapauksessa halua toteutuvaksi, joten osan tarjouksista uskottavuus on mielestäni tästä johtuen vähintäänkin kyseenalainen. Testasin myös foorumilta löytyvää laskuria (Kiitos siitä!) ja sain sillä tulokseksi n.960m. maapiirin. Nyt olisi vain olennaista löytää/saada selville maapiirin pituus joka varmasti riittää. Edelleen olisin kiinnostunut tietämään onko pumpputyypillä on-off/invertteri merkitystä maapiirin pituuden kannalta. Olisin taipuvainen ajattelemaan, että invertteripumppu hyötyisi pidemmästä keruupiiristä. Kiitokset mahdollista kommenteista/näkemyksistä!

Isotehoinen kone vaatii isoläpimittaisen putkituksen maalämpökoneelta jakokaivolle, jotta siihen ei muodostuisi kohtuuttoman suuri painehäviö.

Teillä, jos tuo etäisyys on alle 10 m, vähintään PE63x5.8, hiukan pidemmälle välille vähintään PE75x6,8.
Keruulenkit voivat olla esimerkiksi 4 x 250 m PE40x3.7  SINIRAITA. Upotussyvyys vähintään 1,1 m,  tai 5 x 250 m PE40x3.7 .

Pidemmällä putkistolla pysyy keruun lämpötila kevättalvellakin hyvänä, kunhan putket on upotettu riittävän syvälle, selvästi routarajaa syvemmälle. Korkeampi keruun lämpötila parantaa maalämpökoneen hyötysuhdetta.



Poissa luomusiili

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 2
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Maapiirin pituusvertailua saatujen tarjousten pohjalta
« Vastaus #4 : 05.03.21 - klo:17:27 »
Alkajaisiksi kovasti kiitoksia tähän astisista kommenteista.
Olin itse kaikessa hiljaisuudessa järkeillyt asiaa silkalla maalaisjärjellä siten, että koska yksittäisen maapiirin pituuden ei ilmeisesti ole hyvä ylittää 400m, edellyttäisi yli 800 metrinen maapiiri joka tapauksessa kolmea erillistä lenkkiä, niin kaivukustannusten pienuudesta (kivetön pelto) johtuen on kokonaiskustannusten suhteen varsin vähämerkityksistä se vaikka keruuputki pidennettäisiin 3 x 400m. Tomppelin ehdottamat 4 x 250 tai 5 x 250 tuntuvat ihan samalla tavalla järkeenkäyviltä. Hyötysuhteen paraneminen keruuputken pituutta kasvattamalla (=kertainvestoinnilla)  tuntuu näissä olosuhteissa siis todella hyvältä ajatukselta. Kiitos!