Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: EVT350 ja käyttöveden lämpötila  (Luettu 243 kertaa)

Poissa ano

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 6
 • Maalämpöfoorumi
EVT350 ja käyttöveden lämpötila
« : 13.01.21 - klo:12:26 »
Päivää,
tämä ekowell-osio taida enää olla aktiivisimmasta päästä, mutta kokeillaan nyt silti.

Muutimme viime syksynä taloon, johon on asennettu 2002 ekowell EVT350 maalämpöpumppu ja talo lämpenee lattialämmityksellä. Sain vihdoin viritettyä dataloggerin toimimaan, niin pääsin kärryille kompuran ja ylävastuksen käyttöajoista.

Systeemin alkuperäislllä asetuksilla (yläsäiliön alaraja 55 C, alasäiliön yläraja 48 C, differenssi 5) huomasin, että systeemi käyttää ylävastusta huomattavan paljon. Ensimmäisesäs testimittauksessa ylävastuksen käyttöjakso oli n. 50% ja kompressorin käyttöjakso 69%. Ulkolämpötila oli n. -5C testin aikana.


kuvasta eko1.png näkee että yläsäiliön lämpötila on pysyy tuossa alarajalla vastuksen avulla. Tämä myös pitää käyttöveden tasaisen lämpöisenä 51.8 +/ 0.6 C. Mielestäni kuitenkin vastuksen käyttöjakso on huomattavan korkea, eikä se liene maalämpöpumpun tarkoitus.

tämän jälkeen muutin asetuksia, tavoitteena vähentää vastuksen käyttöastetta, mutta kuitenkin niin, että käyttövesi pysyisi yli 50 asteisena. Uudet asetukset olivat yläsäilön alaraja 52 C, alasäiliön yläraja 50 C ja differenssi 7 C. Ulkolämpötila oli 0.


Kuvasta eko2.png (tästä kuvasta jäi desimaalit pois, mutta ajaa asiansa) näkyy että yläsäiliön ja käyttöveden lämpötila jää hieman alhaisemmaksi ja heiluu hieman enemmän, mutta pysyy silti aika hyvin lapasessa (käyttövesi 50.8 +/- 1.1 C). Tässä testissä kompressorin käyntijakso oli 65% ja vastuksen käyttöjakso oli 25%.

En tiedä onko ekowellin pumpuissa tehty joku muutos 2002 jälkeen, koska tällä foorumilla mainittiin että viimeisimmissä ekowelleissä ylävastusta ei edes ole koska sitä ei kuulemma tarvita. 25% käyttöjakso ei kuitenkaan kuulosta turhalta komponentilta. Tein vielä kolmannen testin, jossa laskin yläsäiliön alarajan 50C:een ja differenssin takaisin arvoon 5. ulkoilman lämpötila oli edelleen 0 C.Nyt kompressorin käyttöjakso nousi 73% mutta vastuksen käyttöjakso putosi 2%. Tämä oli sinänsä se mitä tavoiteltiinkin, mutta hintana oli käyttöveden lämpötilan lasku ja kasvanut heilunta. Nyt käyttöveden lämpötila oli 50 +/- 1.4 C. Mielestäni tämä alkaa olla jo määräysten vastaista, vaikka käyttövesi tehdäänkin lennosta.

Kysymys kuuluukin, onko mitään mahdollisuuksia systeemin optimointiin? Ekowellin huoltomies kävi katsomassa pumppua muuton jälkeen, eikä mitään epämääräisyyksiä löytynyt. Kompressori on alkuperäinen. Mittausten perusteella näyttää siltä, että kompressori (tai tulistin) ei nosta yläsäiliön lämpötilaa yli 54.6 asteen vaikka tekee mitä. Tämä vaikuttaa suoraan käyttöveden lämpötilaan. Haluaisin kuitenkin, että hanasta tulisi edes 50 asteista vettä, niin määräykset täytettäsiin (käsittääkseni lämpötilaraja ennen 2007 rakennetuille taloille on 50 C, ja sen jälkeen rakennetuille 55 C). Talo kyllä tuntuu pysyvän lämpimänä, eikä siinä ole mitään ongelmaa. Alasäiliön vastusta ei ole käytetty testien aikana kertaakaan. Onko mahdollista että kompura ei enää toimi täysillä, vai onko ongelma lämmönsiirrossa tulistimelta yläsäiliöön? En ole alan ammattilainen, mutta täälläkin foorumilla näkyy viestejä joissa yläsäiliön lämpötilat ovat reilusti yli tuon 55 C, joten voisin kuvitella että sen pitäisi olla mahdollista. Vai onko tämä vm 2002 EVT350 vain suunniteltu niin, että yläsäiliö tarvitsee tuon vastuksen lämpötilan nostoon.

Toivottavasti asia kiinnostaa edes jotakin :) Minua ainakin kiinnostaa ymmärtää miten systeemi toimii. Kiitos vastaajille jo etukäteen!

Poissa Matias

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 4 099
Vs: EVT350 ja käyttöveden lämpötila
« Vastaus #1 : 13.01.21 - klo:13:34 »
Onko tuollainen Ekowell malli ?
http://web.archive.org/web/20021022065731/http://www.ekowell.com/EVT.php

Jos sinulla on tallessa EVT350 manuaali niin katso onko siinä kuvaa koneikosta ja josta näkyisi miten sisäinen putkikytkentä lämpöpumpun ja varaajan välillä on.

Jos manuaalista löytyy piirros niin laita tänne nähtäväksi.

Jos manuaalia ei ole niin ota valokuvia lämpöpumpusta ovet auki siten että sisäiset kiertopumput ja mahdolliset lämmönvaihtimet näkyy ,samoin koneikosta varaajalle menevät putket.

Noista lähettämistäsi trendeistä ainakin käynti/taukojaksot on aivan liian lyhyet

9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

www.talonmittaus.fi/talo/day.jpg
www.talonmittaus.fi/talo/energymon.jpg

Poissa ano

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 6
 • Maalämpöfoorumi
Vs: EVT350 ja käyttöveden lämpötila
« Vastaus #2 : 13.01.21 - klo:15:17 »
Moi, tässä kuvat manuaalista ja itse laitteesta:alasäiliö jäähtyy 50 minuutissa n. 7 astetta, ja käsittääkseni tämä määrää pitkälti kuinka pitkä taukoaika on yhdessä alasäiliön rajojen ja differenssin kanssa. Lämmitys (ainakin eilen) oli hieman hitaampaa kuin jäähtyminen, eli yksi sykli (päälle-pois) oli eilen n. 2 tuntia.

Poissa Matias

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 4 099
Vs: EVT350 ja käyttöveden lämpötila
« Vastaus #3 : 13.01.21 - klo:17:57 »
Lainaus
alasäiliö jäähtyy 50 minuutissa n. 7 astetta, ja käsittääkseni tämä määrää pitkälti kuinka pitkä taukoaika on yhdessä alasäiliön rajojen ja differenssin kanssa. Lämmitys (ainakin eilen) oli hieman hitaampaa kuin jäähtyminen, eli yksi sykli (päälle-pois) oli eilen n. 2 tuntia.

Käsitin väärin aloitusviestissä kohdan "desimaalit pois"
Käynti/taukojaksot on ihan hyvät jos ovat 2 tunnin pituiset.

Lainaus
onko ongelma lämmönsiirrossa tulistimelta yläsäiliöön?

On hyvinkin mahdollista

Lämmitysverkoston paine näyttää olevan nollassa,liitekuvassa ohje miten painetta voi nostaa.
Kun paineet on nollassa niin varaajan yläosaan on saattanut kertyä ilmaa mutta kannattaa ensin kokeilla pelkästään paineen nostamista 1,0 bar lämmitysverkkoon.
Siinähän on täyttöventtiilit (2kpl) painemittarin vieressa ja mittarin punainen viisari asetettu maksimipaineen kohdalle ja musta viisari pitäisi nostaa samalle kohtaa.

Tutki manuaalista valmistajan ohje varaajaan täytöstä,siinä saattaa olla tieto miten varaajan ilmaus tehdaan.

Jos varaajan yläosassa on isompi ilmatasku niin se pienentää kuuman käyttöveden määrää kun kuumakaasukierukka(tulistin) ei ole kokonaan vedessä.

Paljonko kuumakaasun lämpötila on käyntijakson puolivälin tienoilla?

edit: Manuaalissa verkoston painesuositus 1 bar.

Toisessa liitekuvassa vuoden 1998 Ekowell EPT 400 lämpöpumpun ylävaraajan ilmanpoistoventtiili.
On aivan ylävaraajan yläosassa ja periaatteessa samanlainen kuin lämpöpatterin ilmausventtiili.
Tuosta valkoisesta vääntimestä avataan ja pidetään auki niinkaun kuin ilmaa tulee,kun alkaa tulla vettä niin sitten venttiili kiinni
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

www.talonmittaus.fi/talo/day.jpg
www.talonmittaus.fi/talo/energymon.jpg

Poissa ano

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 6
 • Maalämpöfoorumi
Vs: EVT350 ja käyttöveden lämpötila
« Vastaus #4 : 15.01.21 - klo:10:29 »
Uusia asioita ainakin on opittu. Kiitos tuosta täyttöohjeesta, se olikin helppo homma. Tosin siinä operaatiossa purkkaviritys-sarjakaapeli hajosi, joten mittausdataa täytön jäljiltä ei ole. Nyt sain kaapelin korjattua ja dataa taas tulee.

Vastaan ensin kysymykseen kuumakaausta: aikaisemmin lämpötila puolessa välissä näyttäisi olevan noin 94 astetta, ja lopussa noin 100 astetta.

Sitten havaintoon:nyt 1.5 pv täytön jälkeen huomasin että paine ei pysy. Äsken huomasin myös, että jostain pumpun lähistöltä (alta?) vuotaa vettä lattialle. pumppu on autotallissa ja viemäri vieressä, joten tuosta ei sinänsä ole akuuttia haitaa. En vielä saanut selvitettyä missä vuoto on. En myöskään löytänyt tuota säiliön ilmausventtiiliä, ainakaan pumpun sivuseinissä sitä ei näkynyt, ehkä se on takana, sinne en vielä katsonut. Tätä vuotoa ei ole näkynyt kun paine on ollut nollassa.Poissa Matias

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 4 099
Vs: EVT350 ja käyttöveden lämpötila
« Vastaus #5 : 15.01.21 - klo:11:54 »
Lainaus
huomasin myös, että jostain pumpun lähistöltä (alta?) vuotaa vettä lattialle.

Tarkista lämmitysverkon varoventtiili (liitekuva)
Siitä lähtee putki alaspäin ,jos saat jonkin astian putkenpään alle niin varoventtiilin tiputtelun näkee jos astiaan kertyy vettä.

Jos varoventtiili tiputtelee niin kannattaa käännellä varoventtiilin punaista nuppia muutaman kerran,jos venttiilin pinnoilla on jotain roskaa tms niin saattaa huuhtoutua pois.


Meneekö paine nollaan kuinka nopeasti?

Jos varoventtiili on tiivis,ei tiputtele tms niin vuotokohtaa putkistossa kannattaa etsiä liittimien kohdilta,kun lämmitysverkosta vuotaa vettä niin usein vuotokohtaan jää valkoista kalkki- tai ruostejälkiä  valumakohtaan tai sen alapuolelle.

9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

www.talonmittaus.fi/talo/day.jpg
www.talonmittaus.fi/talo/energymon.jpg

Poissa ano

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 6
 • Maalämpöfoorumi
Vs: EVT350 ja käyttöveden lämpötila
« Vastaus #6 : 15.01.21 - klo:14:14 »
Tuota painetta ei valitettavasti saa etänä luettua niin tarkkaa arviota on hankala tehdä. Kahdella mittapisteellä näyttäisi laskevan n. 0.1 baria tunnissa: aamulla puoli kahdeksan maissa laitoin sinne n. 0.9 baria, ja 13:00 jäljellä oli n. 0.45 baria. Mitään selkeää vuotokohtaa ei näkynyt, varoventtiili vaikutti kuivalta. Katsoin kuitenkin pumppukaapin alle, ja sieltä tippui selkesti vettä (noin tippa sekunnissa). Tarkkaa kohtaa ei pysty sanomaan kun sinne ei näe kunnolla. Sisäpuolella ei kuitenkaan näkynyt mitään selkeää paikkaa. Kompressorin ympäristöstä löytyi kyllä kosteutta (ja jäätä), koska tällä pakkasella se on nyt käynyt yhtä soittoa aika pitkään. En kuitenkaan jaksaisi uskoa että kaikki lattialla oleva vesi olisi kondenssia, etenkin kun piirin paine selkeästi laskee aika vauhdilla.

(Ala)säiliön vesi (=lämmityspiirin vesi?) taitaa kiertää tuon lauhduttimen kautta. Pääseeköhän noita putkia ja liitoksia näkemään jotenkin? Kuten tässäkin ketjussa olevasta kuvasta näkyy, lämmitysverkon putket menevät suoraan ulos pumpusta, eikä siellä ole kummoisia liitoksia. Tai onhan siinä tuo pumppu ja shuntti, mutta luulisin että jos niistä kohtaa vuotaa niin sen näkisi silmällä.

Tarkistin myös yläkerran jakotukin, ja siellä lämpömittarit näyttävät samaa mitä ekowellin lämmitysveden lämpötila (n. 31 C), eli ainakin jotain vettä tuolla kiertää.

Poissa Matias

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 4 099
Vs: EVT350 ja käyttöveden lämpötila
« Vastaus #7 : 15.01.21 - klo:18:53 »
Lainaus
(Ala)säiliön vesi (=lämmityspiirin vesi?) taitaa kiertää tuon lauhduttimen kautta. Pääseeköhän noita putkia ja liitoksia näkemään jotenkin? Kuten tässäkin ketjussa olevasta kuvasta näkyy, lämmitysverkon putket menevät suoraan ulos pumpusta, eikä siellä ole kummoisia liitoksia. Tai onhan siinä tuo pumppu ja shuntti, mutta luulisin että jos niistä kohtaa vuotaa niin sen näkisi silmällä.

Siinä koneikon vasemalla puolella olevassa pömpelissä on 340l:n varaaja ja kompressorilta menevä kuumakaasuputki on tuon varaajan sisällä.
Se toimii siellä lämmönvaihtimena kierukan tapaan eli yläosaan menee tulistunut kuumakaasu joka nostaa varaajan yläosan(tulistin) veden lämpötilan yli 50 asteiseksi (käyttövesi) ja samainen kierukka jatkuu varaajan alaosaan jossa kuumakaasu lauhtuu nesteeksi ja siirtää suurimman osan lämpötehosta varaajan alaosaan(lauhdutin) lämmitysverkon käyttöön

Tuossa mallissa ei siis ole erillisiä tulistin- tai lauhdutin lämmönvaihtimia vaan kompressorin kuumentama kylmäainekaasu siirtyy suoraan varaajan vesitilaan tuon kierukkaputken avulla.

Koneikossa näkyvä alempi (vihreä) lämmönvaihdin on höyrystin jossa maasta/lämpökaivosta tulevasta keruuliuoksesta lämpö siirtyy alhaisessa lämpötilassa kylmäaineeseen.

Ylempi vihreä kotelo on varaus alijäähdyttimelle,ilmeisesti sitä ei tässä koneessa ole.

Tilanne saattaa olla nyt sellainen että vuoto on jossain varaajan liitoksissa tai hitsaussaumassa jos koneikossa ei ole vuotavia kohtia.

Saakohan vasemmalla olevan 340l:n varaajan peltejä jotenkin avattua,vuotokohta pitäisi löytyä helposti jos noinkin nopeasti paineet menee nollaan.
Jos/kun vuotokohta löytyy niin voisi sitten selvittää korjausvaihtoehtoja.

Tietenkään isompaa remonttia ei kannata nyt keskitalven pakkasten aikaan alkaa tekemään jos lämpöpumppu toimisi nykyisellään nollapaineella vaikka alkukesään niin ei olisi akuuttia lämmitystarvista enää.

9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

www.talonmittaus.fi/talo/day.jpg
www.talonmittaus.fi/talo/energymon.jpg

Poissa ano

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 6
 • Maalämpöfoorumi
Vs: EVT350 ja käyttöveden lämpötila
« Vastaus #8 : 15.01.21 - klo:21:33 »
Moi,
soittelin asiasta ekowellille ja puhelinohjauksella vuoto paikallistettiin. Ennen eristeen poistoa tuli komea vesisuihku kun nosti paineen 1 baariin. Syypääksi paljastui kompuran takana oleva putki, ja siinä oleva helmiliitin. Onkohan tämä nyt lämmityskierron paluuputkea tai sitten tuo varoventtiilin putki. Joka tapauksessa paikka on aika hankala operoida. Poistin putkesta eristeen niin sain liittimen näkyviin, mutta saatavilla ei ollut sopivaa työkalua että sitä olisi voinut kiristää tai avata. Huomenna suunta rautakauppaan. En tiedä voiko tolle tehdä mitään muuta kun yrittää rakentaa tuohon päälle joku hätätiiviste, koska paikka tosiaan on todella hankala. Yletin mutteriin putkipihdeillä, mutta sormilla ei meinaa ylettää.

Edit: ai niin ja sellainen lisähuomio vielä, että tyyppikilven mukaan pumppu on EVT350E. En tiedä mitä tuo viimeinen E tarkoittaa.

Poissa Matias

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 4 099
Vs: EVT350 ja käyttöveden lämpötila
« Vastaus #9 : 15.01.21 - klo:22:09 »
Lainaus
Syypääksi paljastui kompuran takana oleva putki, ja siinä oleva helmiliitin.


Helmiliitoksissa saattaa mutteri löystyä jos liitos on tärinälle alttiissa paikassa.
Kokeile kiristää mutteria,jos se on löysällä niin saattaa korjautua kohtuullisella kiristämisellä

Joskus helmiliitoksen mutteri halkeaa yhdeltä sivulta , liitos löystyy  ja alkaa vuotamaan.
Yleensä mutterin halkeamiset olleet keruupuolen putkissa.
Tilapäiskorjauksena haljenneelle mutterille voi kokeilla kiristämällä halkeama kiinni putkiklemmarilla ja sen jälkeen varoen kiristää liitos.

Vuotavan liitoksen päälle on aika toivotonta saada tiivistä "paikkaa" tms jolla saisi paineen säilymään putkessa.

Yritä suoraan korjata (kiristää) liitin ja jos ei onnistu niin hanki uusi liitin.

Varmimmin uuden liittimen hankkiminen onnistuu jos saat vanhan liittimen irti ja mukaan putkilikkeeseen malliksi.
Jos lähistöllä on pätevä putkimies niin delegoi homma hänelle,sujuu konstailematta ;)

Meillä muuten omassa Ekowellissa samantapainen vika joskus 15v sitten,varaajan helmiliitos tiputteli ja korjautui kiristämällä ja on edelleen pysynyt tiiviinä9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

www.talonmittaus.fi/talo/day.jpg
www.talonmittaus.fi/talo/energymon.jpg

Poissa ano

 • Tulokas
 • *
 • Viestejä: 6
 • Maalämpöfoorumi
Vs: EVT350 ja käyttöveden lämpötila
« Vastaus #10 : 16.01.21 - klo:22:58 »
Eipä onnistunut korjaus. Mutteri oli niin lujassa että ei liikkunut suuntaan tai toiseen. Myöskään tiivistäminen ei onnistunut. Tarkempi tarkastelu (joka olisi pitänyt ehkä tehdä jo aiemmin) paljasti kuitenkin isomman ongelman: tämä kyseinen putki on manuaalin mukaan kylmän veden tuloputki. Vuoto selkeästi kuitenkin kasvaa kun lisää lämmitysverkon (varaajan) painetta. En oikein ymmärrä miten tuo voi olla mahdollista, koska varaajan veden ei pitäisi olla yhteydessä kuuman käyttöveden tuloon. Lisäksi luulisi että tulopuolella painetta on huomattavasti enemmän kuin 1 bar, jolloin sen pitäisi vuotaa aina.

Kehiteltiin sellaista hypoteesia että vuotopaikka on jossain varaajan ja tämän tuloputken saumassa, että vesi tihkuu varaajasta putkea tai putken pintaa pitkin pihalle. Mutta jotenkin vaikuttaa vähän ontuvalta ajatukselta.

Toinen havainto mikä tehtiin oli se, että tämä systeemi on varustettu lämpimän käyttöveden kierrolla, joka saattaa selittää aloituspostauksessa kuvattua ongelmaa (ylävastus on päällä turhan usein). Mutta vuoto on tällä hetkellä isompi ongelma.

Joka tapauksessa pitänee yrittää hommata ensi viikolla putkimies paikalle arvioimaan tilannetta. Vesijohtoverkosta pidän mielelläni näppini erossa..


Poissa Matias

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 4 099
Vs: EVT350 ja käyttöveden lämpötila
« Vastaus #11 : tänään kello 09:35 »
 
Lainaus
tämä kyseinen putki on manuaalin mukaan kylmän veden tuloputki. Vuoto selkeästi kuitenkin kasvaa kun lisää lämmitysverkon (varaajan) painetta. En oikein ymmärrä miten tuo voi olla mahdollista, koska varaajan veden ei pitäisi olla yhteydessä kuuman käyttöveden tuloon.

Lainaus
Kehiteltiin sellaista hypoteesia että vuotopaikka on jossain varaajan ja tämän tuloputken saumassa, että vesi tihkuu varaajasta putkea tai putken pintaa pitkin pihalle. Mutta jotenkin vaikuttaa vähän ontuvalta ajatukselta.

Näin se todennäköisesti nyt on

Siellä varaajan vesitilassa on kuuman käyttöveden kierukka jonka alapäähän menee vesijohtoverkosta vesi.
Ilmeisesti tuon kylmän veden tuloputken läpivientikohta on alkanut vuotamaan.
Kylmävesiputki jatkuu varaajan sisällä käyttövesikierukkana joka on lämmitysverkon vedessä ja läpiviennin kohdalta lämmitysverkon vesi nyt vuotaa.

Kylmävesiputki ja kierukka on kuparia ja varaajan ulkovaippa "mustaa rautaa" joten varmaan siinä on tiivisteenä helmiliitos läpiviennissä ja tuo liitos alkanut nyt vuotamaan.

Toinen vaihtoehto että varaajan ulkovaipassa on hitsaussauma pettänyt läpiviennin kohdalta.
Hankala homma mutta pitäisi olla korjattavissa jos vikakohtaan pääsee käsiksi ja vuotokohdan pääsee näkemään tarkemmin
Putkimiehen hommia kuitenkin.

edit: Varmaan läpivientiliitoksen rakenne samanlainen kuin varaajan yläosassa ks toinen liitekuva
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

www.talonmittaus.fi/talo/day.jpg
www.talonmittaus.fi/talo/energymon.jpg

Poissa tomppeli

 • Yleismoderaattori
 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 7 047
 • Vanha pieru!
Vs: EVT350 ja käyttöveden lämpötila
« Vastaus #12 : tänään kello 10:22 »
Käsittelin vähän Matiaksen liittämää kuvaa, jotta liitos näkyisi paremmin.
Käsitelty kuva tässä liitteenä..