Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Gebwell Qi 6kW, suoja-anodi jumissa, irroitukseen kaivataan vinkkejä  (Luettu 2647 kertaa)

Poissa spude

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 2
  • Maalämpöfoorumi
Hei,

olin suorittamassa ohjekirjan mukaista suoja-anodin tarkistusta, kun totesin että anodi ei hievahdakaan. Suoja-anodi on ilmeisesti 16mm alumiinitanko, joka kulkee varaajan sisään päältä päin n. 20 mm rosteriputken läpi. Messinkisen "hatun" kun pyöritti anodista irti, niin anodin ja rosteriputken väli näytti olevan varsin tiiviisti täyttynyt valkoisella sakalla, joka todennäköisesti kiilaa anodin kiinni putkeen tiukasti. Gebwelliltä kun kyselin neuvoja, niin ensimmäinen huoltopyyntöön vastannut asentaja ehdotti ulosvetäjää (en kyllä heti keksi miten sen toteuttaa) ja toinen ei ollut kuullut vastaavasta tapauksesta ja ehdotti lähinnä CRC:llä liuottelua. Olen nyt muutamana iltana uittanut tuota anodin ja rosteriputken väliä CRC:llä, koittanut kaivaa hapettumia pois, ja naputellut varovasti vasaralla, muttaa edistystä ei ole toistaiseksi havaittavissa paitsi että sakka on poistettu 1-2cm syvyydeltä. Varaaja/pumppu on 10v vanha, ja edellisestä tarkistuksesta ei ole tietoa kun olen talon toinen asukas.

Sattuuko kenelläkään olemaan kokemusta vastaavasta, tai vinkkiä mitä voisi kokeilla? Kiitos.

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 581
Eipä manuaalista ohjeita anodin irroitukseen löytynyt.
Huomasithan että varaajasta on laskettava paineet pois ennen anodin irroitusta?

 Valokuvasta näyttäisi että anodin yläosa on kierteellä varaajan yhteessä.
Jos siinä tosiaan on kierre niin kierrä yläosaa aukipäin jollain sopivalla työkalulla,putkipihdit tms


Anodin (D1) tarkastus
Suoja-anodin  (D1)  tehtävä  on  suojella  varaajaa  korroosiolta.
Uusi suoja-anodi (D1) on noin 70cm pitkä ja halkaisijaltaan  16  mm  alumiinitanko. 
Varaajan  suoja-anodi  (D1)  tulee  tarkastaa  vuosittain.
Mikäli  suoja-anodi   (D1)   on   kulunut   kolmasosaan   alkuperäisestä   mitastaan,  vaihda  se  uuteen.  Anodeja  toimittaa  Gebwell  Oy.
Anna  ammattilaisen  tehdä  suoja-anodin  tarkastus ja vaihtotyöt.
Katkaise  sähkönsyöttö  maalämpöpumpulle.
Jäähdytä  käyttöveden   kulutuksella   varaaja   viileäksi. 
Laske   käyttövesivaraajasta   paineet   pois   irrotusta   ja   sulje  käyttöveden  syöttö-  ja  menolinjat  ennen  anodin  irrotusta.
Älä  päästä  vettä  valumaan  maalämpöpumpun  sisälle.
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa spude

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 2
  • Maalämpöfoorumi
Manuaali on tosiaan puutteellinen tämän työn suhteen, ja olin yhteydessä valmistajaan että miten homma pitäisi hoitaa loppuun. Paineet on laskettu pois ja vesilinjat on suljettu kuten ohjeissa mainitaan, lisäksi varaajasta valutettu vettä pois sen verran että pinta on varmasti tuon yhteen alapuolella. Tuota varaajan viilennystä en ole tehnyt kuin ensimmäisellä yrityskerralla, tarvii juoksuttaa kuumaa vettä aika paljon hukkaan. Onkohan tämä oleellinen materiaalien laajenemisten suhteen irroitustyötä ajatellen, vai onko se vain varotoimenpide ettei tule kuumaa vettä naamalle?

Ymmärsin puhelimitse, että kun messinkihatun vastakappaleena oleva mutteri on irroitettu (valahtaa rosteriputken alapäähän, ei näy kuvassa) niin anodi pitäisi olla vapaa nousemaan ylös, ja sen pitäisi olla varsin väljä (anodi 16mm vs ~19mm rosteriputken sisähalkaisija). Tutkin myöhemmin kuitenkin tuota mainitsemaasi mahdollisuutta noihin ylimääräisiin kierteisiin, en sitä ajatellut kun ohjeiden mukaan mentiin. Anodista ei kuitenkaan ole mahdollista ottaa pihdeillä kiinni, menee tangon päässä olevat kierteet, joihin tuo kuvassa näkyvä messinkihattu kiinnittyy, pilalle. Ja hatun kun pyörittää paikalleen niin on mahdollisuus vain tiukata tankoa, mikäli siellä toiset kierteet on.