Olemme nyt asuneet muutaman kuukauden uudessa maalämpötalossa, jossa on maalämpöpumppuna Nibe F1226 ja tämän kaverina seinäkonvektori Sabiana CVP-T 3. Lämpö kerätään kallioporakaivosta, jolla on syvyyttä 140 metriä, josta aktiivista lienee noin 130 metriä.
Meillä on tuon konvektorin toiminnan kanssa ollut ongelmia ja kaipaisin näkemystä onko kaikki kytkennät yms. tehty niin kuin pitää, kun nämä maalämpö- ja konvektoriasiat ovat itselleni uusia. Eli:
- Ensimmäinen ongelma konvektorin kanssa oli talvella se, että yhtenä yönä keskellä talvea konvektori alkoi tiputtaa vettä lattialle, vaikka se oli ollut virrattomana pari kuukautta (ainoastaan asentajat olivat kokeilleet konvektorin toimintaa). Kenno oli aivan kylmä ja alkanut kondensoida sisäilman kosteutta, joka tiivistyi kuoren sisään ja valui lattialle. Käytin konvektoria seuraavana päivänä hetken aikaa päällä eikä ko. ilmiö enää toistunut.
-> Tälle sittemmin selitykseksi päädyttiin siihen, että kun asentajat ovat ottaneet konvektorista virrat pois, oli todennäköisesti magneettiventtiili jäänyt auki siten, että tietyissä olosuhteissa lämmönkeruuneste tekikin kiepin konvektorin kautta kun itse lämpöpumppu oli toiminnassa. Vesi tuli lattialle, koska kondenssiveden poistoletku oli huonosti asennettu. Kondenssiveden poisto on sittemmin korjattu ja testattu toimivaksi.
- Toinen ja varsinainen ongelma konvektorin kanssa on se, että se ei aluksi viilentänyt ilmaa ollenkaan. Kun sihen laittoi virrat päälle, se kyllä alkoi puhaltamaan ja kaikki vaikutti muuten normaalilta, mutta läpivirtaava ilma ei käytännössä viilentynyt ollenkaan ja lämpömittari näytti konvektorin sisältä noin +22 asteen lämpötilaa.
-> Asentajat kävivät tarkastamassa laitteen toiminnan, mutta eivät saaneet laitetta viilentämään ennen kuin tekivät kytkennän, joka käynnistää maalämpöpumpun oman kiertovesipumpun samaan aikaan käymään täydellä teholla kun konvektori on päällä. Eli kun kun konvektorin laittaa käyntiin, käynnistyy paitsi konvektorin kiertovesipumppu myös maalämpöpumpun kiertovesipumppu.
-> Tämän jälkeen ilma alkoi viilentyä, ja laitteesta tuli ulos ehkäpä noin 14-15 asteista ilmaa (huonelämpö +22...+23).
Kiertovesipumpussa lukee Grundfos UPM3 DHW 15-50 CIL3 AZA. Liitteenä myös kuva putkiasennuksista, lämpöpumpun juuresta oikealta puolelta kaksi ensimmäistä mustaa putkea ovat lämmönkeruunesteen meno- ja paluuputket ja punaiset vastaavasti konvektorin putket (en osaa näistä sanoa, mikä on meno ja mikä paluu).
Osaisiko joku sanoa onkohan tässä kaikki tehty niin kuin pitää? Minulla on sellainen käsitys, että konvektorin pitäisi toimia ihan omalla kiertovesipumpullaan ilman että täytyy samaan aikaan maalämpöpumpun kiertovesipumpun käydä täysillä jotta saadaan neste virtaamaan.