Ensimmäinen talvi maalämmön kanssa on nyt meneillään ja lämpöä on toistaiseksi riittänyt ihan mukavasti, mutta muutama asia askarruttaa.
- Pitkät käyntiajat, esim. viime yönä (ulkolämpötila 0- -3C) valikkojen mukaan lämpöpumppu oli käynyt klo 17 - 07 välisenä aikana yhteensä 10 tuntia, mikä tuntuu todella suurelta määrältä. Jo aiemmin on tullut sellainen mielikuva, että pumppu on jatkuvasti tekemässä lämmitysvettä.
- Syksyn aikana sähkövastus on ollut päällä 7 tuntia, josta 80% lämmityksen takia. Ja pakkasta on ollut maksimissaan muutamia asteita. Eikös sähkövastusta tarvita vasta "tulipalopakkasilla"
- kaivoon menee (eilen) -4,9 asteista viinaa ja takaisin tulee +0,2 asteista. Vaikuttaa kovin kylmältä.
Kohde on täysin remontoitu rintamamiestalo Tampereella. Viime kesänä uusittiin katto, ovet ja ikkunat, osat seinien eristeistä ja alapohja, joten talon pitäisi olla "kohtuullisen" tiivis. Lämpimiä neliöitä on yhteensä noin 215m2 ja sisälämpötila on ollut välillä 21-23C, kylppäreissä enemmän. Vesikiertoinen lattialämmitys, jossa lopullinen säätö vielä tekemättä.
Pumppuna IVT HT C9 ja lämpökäyrä on ollut viime kuukaudet asetuksessa 3,5. Kaivon aktiivisyvyys noin 165m, mikä oli 10-15m enemmän kuin mitoitus vaati. Vedentulo taisi aluksi olla niukkaa, mutta painehalkaisun jälkeen ilmeisesti ihan ok.
Pitäisikö tässä huolestua enemmänkin ko. arvoista, vai ovatko normaaleja IVT-arvoja? Husdatan tiedoista olin katsovinani, että lämpöpumppujen käyntiajat esim. tällä viikolla ovat olleen luokkaa 14-18h/vrk, mikä suunnilleen on toteutunut itselläkin.
Mipo