Avaanpa keskustelun aiheesta jota huomaan muutamassa ketjussa sivutun. Motiivina se että oma kaivo tuli niukaksi, ilmeisesti erinomaisen heikosti lämpöä johtavaa kalliota tai jotain, nyt jos toisena lämmitystalvena vaikka ollaan vasta tammikuun puolivälissä paluu kaivolta on -2 astetta, ei siis hyvä jos ja kun se tästä vuosien mittaan vielä jäähtyy lisää. Ajattelin nyt ennakoivasti tehdä tälle jotain ja toimiva ratkaisu minimibudjetilla on tavoite.
Siis vaihtoehtoina on lisätä vaikka 100m maapiiriä tai porata lisää syvyyttä tai muuntaa tontilla oleva noin 50m vanha porakaivo myös lämpökaivoksi. Mutta tietenkin yksi vaihtoehto on ladata tuota niukkaa kaivoa, joten tähän ehdotuksia kaipaan. Itselle tulee mieleen seuraavat tavat:
- aurinkolämpökeräimiä joista hyöty kahdella tapaa - kaivon kuormitus vähenee kun tehdään käyttövettä auringolla, kesällä kun lämpöä tulee yli tarpeen ohjataan sitä kaivoon.
- viilennyksen laitto taloon, ei välttämättä tarpeen mutta voisihan tuo hyvä olla. Paljonko moinen lataisi kaivoa?
- maapiirin lisäkenkin kaivaminen matalalle vaikka 50 senttiä syvyyteen ja siitä auringon lämmön kierrättäminen kaivoon kesällä
- jonkun tehokkaan ja halvan puhallinkonvektorin asentaminen ulos viilentämään kesäpäivää ja -yötä :-)) kuulostaa järjettömältä mutta tuollainen voisi vaikka 5kw teholla puskea lämpöä kaivoon ja ottoteho olisi jotain 60W ?? Ajatus että maakylmää jos ei tarvitse sisällä välttämättä niin sen asennus ulos on paljon halvempi investointi kun ei tarvitse vedellä eristettyjä putkia pitkin rakenteita ja huolehtia kondenssivedestä.
- muitakin ajatuksia saa ehdottaa
Ne maakylmäliittimet laitettiin varoiksi keruuputkeen.
(Lisäys: tiedän että ehkä rahallisesti taloudellisinta olis vaan olla tekemättä mitään ja antaa niiden vastusten hoidella kun tarvetta kokevat lisälämmölle, ehkä tiivistää vähän vintin ovia paremmin ym. halpaa. Mutta tää on periaatteellinen kysymys myös, niinkuin nämä maalämpöasiat tuppaavat olemaan :-)