Eli kun koneiden toimintarajoja kavennetaan se vaikuttaa käyntijaksojen pituuteen koska yli/låmpöä sallitaan vähemmän...
Eli asteminuutit vaikuttavat suoraan koneen käyntijakson pituuteen. Kuvassa näkyvässä tilanteessa se ei tietysti vaikuttaisu sillä hetkellä tietysti muutakuin niihin koneisiin mitä käynnistellään on/off. Asteminuutithan jäävät johonkin sopivaan väliin sitten seilaamaan kun tehoa saadaan riittävästi....
Sinun tapauksessa kaiken järjen mukaan asteminuutit voisivat olla myös esimerkiksi 75+75+75+75+75+125.
Joo, no tuolla lailla selitettynä asia alkaa olla hyvä.
Nuo arvot on ns. "hatusta", koska kukaanhan ei tiedä, mitä tuonne pitäisi ekaksi laittaa.
Se tiedetään nyt 2 talven kokemuksesta, että koska maalämmön tuottaminen on ns. "hidasta", öljyllä lämpö tulee ns. "heti", maalämmöllä pitkällä viiveellä.
Sama asia toisin; 100kW määlämpöä tai 100 kW öljykattilan lämpöä on TÄYSIN ERI ASIA nopeudessa!
Jos heitän esim. 8 h katkon jälkeen -20ast. pakkasella 4 Nibeä käyntiin = 100kw tai samassa tilanteessa Öljyn 100kW, niin öljy on erittäin paljon nopeammin valmis talon lämpö. Öljystä menoveden lämpö on tuolloin vaikkapa 85 astetta, ja se pysyy, vaikkapa 24h, ei vaihtele.
Maalämpö tekee sen 60ast. Siksi tarvitaan mukaan myös öljy, kun / jos tässä vielä joskus tulee pakkasia.
Jos noita arvoja alkaa tuosta 50 suurentamaan, niin asteminuutit putoaa aika äkkiä tuonne -200 - -400, jopa -800 tasolle, ja sieltä ne ei kovin helpolla nouse. Ei edes Öljyllä, eikä sähköllä. Siksi tuo -50 on aika hyvä, voisi olla jopa -25 aloitus, +40 +50 +60, loput jotain. Siitä taas seuraa vaan se, että 4 konetta ei tasaa tunteja, jos arvot on eri. Näin on kerrottu. Nyt tunnit on tasan kaikilla, paitsi tietty 1 koneikolla, joka tekee lisäksi kuuman veden.
Pieni ylilämpö ei tunnu. Ohessa kuva.