Kiitos taas vastauksista. Viime vuosi oli tosiaan keskimääräistä lämpimämpi, Turussa muistaakseni vuoden lämmitystarveluku oli 3600 kun se keskimäärin on 4000, eli juurikin n. 10% pienempi kuin keskimäärin.
Eli kun viime vuoden koko kulutus oli 23000kWh (sis. taloussähkö), niin 25000kWh energiantarve lämmityksessä on mielestäni aika turvallisesti arvioitu yläkanttiin.
Tuo Tomppelin laskema huipputehontarve 7,8kW tuo vielä isomman haarukan noihin jo saatuihin 9,1-11,1kW. Sisältääkö Tomppelin laskema huipputeho myös käyttöveden, joka ilmeisesti sisältyy noihin muihin? Jos oikein olen ymmärtänyt, tarkoittaa tuo huipputehontarve lämmityksen tehontarvetta mitoituslämpötilassa -26? Kaivonporaus on jo tilattu, syvyyteen voi vielä vaikuttaa ja pumpun valintaa en ole vielä tehnyt.
On tärkeää, että ei valitse liian pienitehoista lämmityslaitetta, eikä liian matalaa lämpökaivoa.
10 - 30 % ylimitoitus ei haittaa mitään, mutta vastaavan suuruinen alimitoittaminen on ongelma.
Kannattaa myöskin olla itselleen rehellinen; ei ole syytä optimistisesti nipistellä mitoituksesta.
Tuo aikaisemmin esittämäni arvio mitoituksesta on tosiaan vain arvio sillä perusteella, jonka esitit kulutuksesta.
Turun seudulla vuoden 2014 lämmitystarve oli noin 11 % normivuotta pienempi; vuoden 2010 lämmitystarve oli 16 % normivuotta suurempi.
Tulevan talven La Niña (poika) -ilmiö saattaa aiheuttaa sen, että Suomessakin edessä oleva talvi on normaalia lämpöisempi.
La Niña (tyttö) puolestaan saattaa ennustaa meillekin hiukan normaalia kylmempää talvea.
La Niña / la Niña -ilmiön vaikutus on suuri Väli-Amerikassa mutta säätieteilijät väittävät sen vaikuttavan meidänkin ilmastoomme.
Kuitenkin kannattaa ottaa ne kylmätkin talvet huomioon, ettei tule sitä hellasäröä.