Hei,
Uusi foorumilla, mutta lueskelin tuossa aika monta threadia järveen upotuksista. En kuitenkaan löytänyt ihan kaikkea haluamani tietoa vielä enkä tiedä onko näitä yhdessä paikassa. Pystyisiköhän näistä keräämään sellaisen best practices tyylisen, en siis tarkoita että tämä threadi olisi se mutta kuitenkin. Itsellä tämä on vielä suunnittelu / mitoitus asteella eli mitään konkreettista ei vielä ole minkään asian osalta tapahtunut. Mutta asiaan.
Talolta matkaa järveen n. 100m tasamaata, hieman loiva veteen, hienoa hiekka. Järvessä ensimmäinen 50m on matalaa <1.5m ja sitten syvenee. n. 150m päässä rannasta on jo 10m syvää.
Mitään mitoitusta ML pumpulle ei vielä ole, mutta jos se olisi esim. n. 10kW suuruinen niin putkia kai silloin olisi hyvä olla esim. 2x300m putkea. (älkää kiinnittäkö liikaa huomiota nämä tarkentuvat myöhemmin). Ja seuraavat kysymykset ovat yleistä suunnittelua varten, kerään kyllä tarkemmin tietoa ennen toteutusta.
Oliko nyt niin että jos talolta lähdetään putkea viemään niin ne oli hyvä asentaa 1.5m-0.9m syvyyteen, eli esim. 1m syvyydessä voi putket viedä?
Lähtikö putket eristämättöminä, mutta kun neste putkessa on lämmennyt, suojattaisiin se paluumatkalla eristeellä jottei jäähdy maassa (tuo maassa menevä osuus)?
Rannassa sitä ei varmaan kannata kovin matalassa vedenalla viedä, eli onko tähän niitä best practices, että kuinka syvään veteenmenopaikka pitäisi kaivaa ja mikä olisi hyvä minimisyvyys?
Itsellä tuossa ajatuksena oli että vaikkapa syksyllä ruoppaisi kaivinkoneella veneväylän n. 1.5m tms. syvään ja upottaisi putket ihan normaalisti painojen kanssa tuon veneväylän pohjalle.
Jos sitten joskus pitää ruopata väylää lisää niin irroittelee sitten painot ja nostaa riittävästi syrjään ja palauttaa ruoppauksen jälkeen väylän pohjalle.
Siinä minusta ei ole järkeä että ruoppaa pohjaa ja sitten peittää takaisin maalla putken, ei ainakaan useamman metrin osalta.
Sitten tosi tyhmä kysymys (voin koittaa kyllä etsiäkkin tuon tiedon) mitä tuo 2x300 metriä siis tarkoitti, oliko ML pumpuissa pumppujen tehojen vuoksi useita piirejä eli laitettiin 2 erillistä silmukkaa vai onko tuo 300m järvelleppäin ja 300m takaisinpäin?
Haluaisin siis käyttää tuon veden mahdollisimman kaukana jotta pääsisin tuonne 10m syvässä käymään letkujen kanssa.
Painoista halvinta mahdollista pitäisi löytää. Ajattelin että voisin jollakin muotilla tehdä vaikka kivet itsekkin jos se edullisimmaksi tulee saa ainakin optimi kokoisia ja muotoisia. Ihan ensimmäinen ajatus oli omalla myllyllä sopiviin muotteihin
ja raudoittaa pienellä verkolla. Tuossa voisi tarvittaessa tehdä vaikka 6mm harjateräksestä silmukankin kiinnitykselle, mutta lienee ihan pitkällä säänkestävällä nipparilla ympärikin riittävä toimenpide.
Painothan meni varmaan niin että alkupäähän hieman tiheämmin ja painavampia ja loppupäähän ja syvemmälle vähemmän.
Putken laskua alustavasti suunnittelin syksyllä niin että ihan tekee sitävarten lautan jossa letkut on. Soutuveneellä tms. tuo 500kg kiviä kerralla ja laittaisi tuolla lautalla kiinni. Se ei taida vaan toimia enää tuolla syvällä, että joku helpompi keino tähän pitää löytää. Tarvittaessa pystyn sukeltamaan ja vedenallakin jotakin tekemään mutta pitää huomoida että niin sitä ei voi suunnitella se on liian hidasta hommaa. Tarkastukset olen tosin ajatellut tekeväni niin että käyn huvin vuoksi sukeltamassa sitten kerran kesässä letkun läpi.