Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Keruuputkien asennuksessa järveen huomiotavia asioita  (Luettu 9122 kertaa)

Poissa vplehto

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 7
  • Maalämpöfoorumi
    • Lehtosaaren kotisivut
Hei,

Uusi foorumilla, mutta lueskelin tuossa aika monta threadia järveen upotuksista. En kuitenkaan löytänyt ihan kaikkea haluamani tietoa vielä enkä tiedä onko näitä yhdessä paikassa. Pystyisiköhän näistä keräämään sellaisen best practices tyylisen, en siis tarkoita että tämä threadi olisi se mutta kuitenkin. Itsellä tämä on vielä suunnittelu / mitoitus asteella eli mitään konkreettista ei vielä ole minkään asian osalta tapahtunut. Mutta asiaan.

Talolta matkaa järveen n. 100m tasamaata, hieman loiva veteen, hienoa hiekka. Järvessä ensimmäinen 50m on matalaa <1.5m ja sitten syvenee. n. 150m päässä rannasta on jo 10m syvää.

Mitään mitoitusta ML pumpulle ei vielä ole, mutta jos se olisi esim. n. 10kW suuruinen niin putkia kai silloin olisi hyvä olla esim. 2x300m putkea. (älkää kiinnittäkö liikaa huomiota nämä tarkentuvat myöhemmin). Ja seuraavat kysymykset ovat yleistä suunnittelua varten, kerään kyllä tarkemmin tietoa ennen toteutusta.


Oliko nyt niin että jos talolta lähdetään putkea viemään niin ne oli hyvä asentaa 1.5m-0.9m syvyyteen, eli esim. 1m syvyydessä voi putket viedä?
Lähtikö putket eristämättöminä, mutta kun neste putkessa on lämmennyt, suojattaisiin se paluumatkalla eristeellä jottei jäähdy maassa (tuo maassa menevä osuus)?
Rannassa sitä ei varmaan kannata kovin matalassa vedenalla viedä, eli onko tähän niitä best practices, että kuinka syvään veteenmenopaikka pitäisi kaivaa  ja mikä olisi hyvä minimisyvyys?

Itsellä tuossa ajatuksena oli että vaikkapa syksyllä ruoppaisi kaivinkoneella veneväylän n. 1.5m tms. syvään  ja upottaisi putket ihan normaalisti painojen kanssa tuon veneväylän pohjalle.
Jos sitten joskus pitää ruopata väylää lisää niin irroittelee sitten painot ja nostaa riittävästi syrjään ja palauttaa ruoppauksen jälkeen väylän pohjalle.
Siinä minusta ei ole järkeä että ruoppaa pohjaa ja sitten peittää takaisin maalla putken, ei ainakaan useamman metrin osalta.

Sitten tosi tyhmä kysymys (voin koittaa kyllä etsiäkkin tuon tiedon) mitä tuo 2x300 metriä siis tarkoitti, oliko ML pumpuissa pumppujen tehojen vuoksi useita piirejä eli laitettiin 2 erillistä silmukkaa vai onko tuo 300m järvelleppäin ja 300m takaisinpäin?

Haluaisin siis käyttää tuon veden mahdollisimman kaukana jotta pääsisin tuonne 10m syvässä käymään letkujen kanssa.

Painoista halvinta mahdollista pitäisi löytää. Ajattelin että voisin jollakin muotilla tehdä vaikka kivet itsekkin jos se edullisimmaksi tulee saa ainakin optimi kokoisia ja muotoisia. Ihan ensimmäinen ajatus oli omalla myllyllä sopiviin muotteihin
ja raudoittaa pienellä verkolla. Tuossa voisi tarvittaessa tehdä vaikka 6mm harjateräksestä silmukankin kiinnitykselle, mutta lienee ihan pitkällä säänkestävällä nipparilla ympärikin riittävä toimenpide.

Painothan meni varmaan niin että alkupäähän hieman tiheämmin ja painavampia ja loppupäähän ja syvemmälle vähemmän.

Putken laskua alustavasti suunnittelin syksyllä niin että ihan tekee sitävarten lautan jossa letkut on. Soutuveneellä tms. tuo 500kg kiviä kerralla ja laittaisi tuolla lautalla kiinni. Se ei taida vaan toimia enää tuolla syvällä, että joku helpompi keino tähän pitää löytää. Tarvittaessa pystyn sukeltamaan ja vedenallakin jotakin tekemään mutta pitää huomoida että niin sitä ei voi suunnitella se on liian hidasta hommaa. Tarkastukset olen tosin ajatellut tekeväni niin että käyn huvin vuoksi sukeltamassa sitten kerran kesässä letkun läpi.



Poissa jm82

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 448
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Keruuputkien asennuksessa järveen huomiotavia asioita
« Vastaus #1 : 15.04.15 - klo:15:11 »
1x400 metrin lenkki on se maksimipituus. Pidempi sitten esimerkiksi 2x250 metriä.
Siihen maaosuudelle kaksi 100m putkea, paluu eristetty tai eristämätön. Putkien väli 1.5 metriä. Järveen sitten kaksi lenkkiä, vaikka 2x250 metriä. Joku huoltokaivo täytyy olla järven lähettyvillä missä järven lenkit yhditstyy maaosuuteen.
Pelkkä maapiiri vaikka sitten 2x300 metriä olisi toinen vaihtoehto.
nibe 1217-10 vm2008, 200m kaivo, vanha 400 L (puskuri)varaaja esilämmityskierukalla. Itse asenneltu 24.11.2014. -73 120m (165).

Poissa vplehto

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 7
  • Maalämpöfoorumi
    • Lehtosaaren kotisivut
Vs: Keruuputkien asennuksessa järveen huomiotavia asioita
« Vastaus #2 : 15.04.15 - klo:16:36 »
Kiitos neuvoista.

Ilmeisesti oli niin että erilliset piirit piti olla samanmittaiset että 1x400m ja 1x200m ei esim. ole käytännöllinen ja toimiva? Ja tarkoittiko tuo 1x400m niin että se käytännössä ulottuu max. 200m päähän pumpusta vai 400m päähän?

Jäin nyt jm82:n kommenttia miettimään että paluuputki 100m joko eristetty tai eristämätön. Eli Jos nyt arvoi että se keskitalvella on korkeintaan +4ast se pohjan vesi niin missä lämpötiloissa on järkevää että eristää sen kierrosta palaavan putken? Eli jos kierrosta palaava vesi on +1 niin ehkä se eristys kannattaa, mutta 0ast tai -1ast niin eikait se eristäminen silloin ole järkevää. Voisiko tästä vetää johtopäätöksen että tuskin kannattaa eristää paluuputkea ollenkaan?


Poissa ariari

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 22
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Keruuputkien asennuksessa järveen huomiotavia asioita
« Vastaus #3 : 09.05.15 - klo:21:17 »
Täällä on kaksi 350 metrin piiriä järvessä. Mustat siniraitaputket haarautuu jo pumpulla teknisessä tilassa ja menee suojaputkessa noin 80m matkan rantaan asti, siitä melko matalassa vedessä syvemmälle, ei taida olla kuin metri vettä päällä rannassa. Järvessä putkea siis 2x270m kun vähentää maaosuuden. Painot oli jotain kyseiseen hommaan tarkoitettuja aika rimpuloita että niiden kanssa sai käyttää mielikuvitusta että sai pysymään ja tuli sinne laitettua painoksi reikätiiliäkin kun ne sai niin näppärästi kiinni. Kahteen pekkaan ne putket upotettiin ja siellä ne on jo viisi vuotta pysynyt. Eikä mitään hajua miten ne siellä pohjassa on mutta veikkaan että aika lähekkäin ne siellä menee. Liuoksen lämpötila keikkuu nyt tuossa neljässä asteessa ja paluu nollan hujakoilla. Talvella sitten vastaavasti tulo oli pari astetta ja paluu selkeästi pakkasella.

Poissa peippo

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 27
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Keruuputkien asennuksessa järveen huomiotavia asioita
« Vastaus #4 : 10.06.15 - klo:17:19 »
Tarvitsitteko asennuksessa konevoimaa, vai menikö kahteen pekkaan ihan luomuna? Oikaisitteko putken maalla suoraksi kiepiltä ennen järveen vetoa? Minkälaista suojaputkea käytit? Onko molemmat lenkit samassa suojaputkessa?

Olen ajatellut itse yrittää 2x400m putkien laittoa. 400m kieppi painaa laskujeni mukaan 160kg. Käytettävissä on traktori jossa etukuormaaja.

Onnistuuko näin:
- kaivautetaan n. 1m syvä ja 1,5 leveä oja talolta rantaan
- vedetään putki maalla suoraksi vaikka traktorilla jos ei käsipelillä jaksa kieppiä kieritellä
- putken molemmat päät ojan eri laidoilla talolle, keskikohta rantaan
- hinataan veneellä putki järvelle kellumaan, vai saako sen työnnettyä rannalta?
- laitellaan veneellä putkeen 4 kg painot 2m välein kiinni. Putki uppoaa niillä tyhjänäkin.
- sama toiselle putkelle
- pujotetaan pumpulta järveen menevien putkien päälle yksi 100/88 mm salaojaputki tms. Siis 2 putkea samaan suojaputkeen. Onkohan tarpeen? Mekaanisen suojan lisäksi suojaputki saattaisi hieman eristää ja myös sitä kautta vähentää routavaurioiden vaaraa? Ei kai suojaputken sisällä jäätyvä vesi pysty litistämään keruuputkia :-X
- järvestä pumpulle tulevat putket ei ainakaan pitäisi jäädyttää maata, joten ei tarvita suojaputkea? Eriste ehkä parantaisi hyötysuhdetta mutta parantaako niin paljon että kannattaa eristää?
- ojan täyttö ainakin aluksi kivettömällä maalla

Kumpi olisi turvallisempi: haaroitus rannassa vai lenkit toisissaan kiinni tekniseen tilaan asti? Maa on kivistä. Jos teen homman itse niin hitsausmahdollisuutta ei ole vaan haaroitus olisi liittimillä.
Nibe 1255 4-16kw, keruu 2x400m järvessä
1928 hirsitalo n. 300m2, 900m3, valurautapatterit

Poissa peippo

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 27
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Keruuputkien asennuksessa järveen huomiotavia asioita
« Vastaus #5 : 03.11.15 - klo:16:53 »
Elokuussa pantiin putket järveen ja nyt on jo Nibekin toiminnassa.

Putken upotus onnistui niinkuin ajattelinkin. Tein traktorin kauhaan sopivan  puukelan josta sai vedettyä putken järveen kellumaan. Tein myös rullasysteemin joka oikaisee kiepiltä tulevan putken, se oli tarpeen muuten putki olisi mennyt sykkyrään jota ei soutuveneellä saa oikaistua. Ehkä moottoriveneellä voisi onnistua. Sitten laitettiin soutuveneellä 5kg betonipihakivet 2m välein kiinni kahdella nippusiteellä. Retkipatjan suikale kiven ja putken väliin.

Valmiit painot tietysti pysyy paremmin paikoillaan kun niissä on urat putkelle ja nippusiteille, mutta arvelin ettei niitä pihakiviäkään siellä pohjassa mikään paljon liikuttele. 250 pihakiveä + 500 nippusidettä maksoi 250,- ja sama määrä betonia painoina olisi maksanut maalämpötukussa 1460,-.
Nibe 1255 4-16kw, keruu 2x400m järvessä
1928 hirsitalo n. 300m2, 900m3, valurautapatterit

Poissa Fossiili

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 61
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Keruuputkien asennuksessa järveen huomiotavia asioita
« Vastaus #6 : 02.12.15 - klo:21:08 »
Voisikohan nuo putket viritää jotenkin järven jäälle. Kun jää sulaa, putket painuisivat pohjaan. Painot pitäisi saada aika tiukkaan putkeen kiinni, jotta ne eivät pääsisi solumaan putken pinnalla.