Mitä, Fraatti, tarkoitit tällä "Jos järjestelmässä on shuntattuja piirejä niin silloin se sekoittaa tuon ja niitä ei voida laskea "varaavuuteen" mukaan koska menoveden lämpötilan noustessa kierto näihin miltei pysytetään."? Tai lähinnä kohdalla "kierto näihin pysäytetään"? Täällä se shuntattu piiri antaa lämpöjen nousta asteen verran yli pyynnin, jonka jälkeen sulkee shunttia ja lähtee taas avaamaan sitä, kun ollaan asteen alle pyynnin. Ikinä se ei ole kokonaan kiinni tai auki.
Sitä että jos vain shuntattu piiri on vaikka yksin puskurissa kiinni.
Lämpötilapyynti lattiaan on vaikka 35 astetta. Tällöin kun puskurin lämpötila on 35 astetta niin shuntti on kokonaan auki ja puskurivaraajassa että lämmityspiirissä on sama lämpötila. Lattian/pattereiden lämpötila on silloin tuo 35 astetta.
Nyt kun kone lähtee käymään niin silloin shuntin ohjaus huomaa että hetkonen, piiriin alkaa tulemaan liian lämmintä ja shuntti alkaa menemään kiinni pikkuhiljaa kuitenkin niin että kokoajan lähtevän veden lämpötila on tuon 35 astetta. Tällöin piirissä kiertävän veden lämpötil/muu massa ei pysty ottamaan sen enempää energiaa vastaan kuin mitä silloin kuin pumppu huilaa. Kaikki ylimääräinen energia menee sitten tuon puskurin lämmittämiseen pelkästään+sitten lattian ottama energia.
Sitten jos kyseessä on puskurivaraajalla varustettu järjestelmä missä shunttia ei ole ollenkaan myös tuon piirin kiertävä vesi, patterit/lattian massa jatkaa lämpötilan nousemisesta samalla kun energiaa ladataan puskurivaraajaan pumpun käydessä. Tällöin energiaa varataan myös lattiaan/pattereihin/vesitilavuuteen samalla.
Se että jos järjestelmä on varustettu erillisellä shuntilla silloin voidaan antaa puskurin lämpötilan antaa laskea hiukan alle shuntinkäyrän määräämän kiertoveden lämmön jolloin shuntti on jonkinaikaa auki kokonaan myös sen jälkeen kun kone on lähtenyt käyntiin. Tällä saadaan myös käyntijakson alkupuolelle sitä että myös tuonne shuntattuun lattia/patteripiiriin saadaan ladattua energiaa/pidennettyä käyntijaksoa. Esim shuntin pyynti lattiaan 35. MLP käynnityminen otetaan puskurivaraajan lämpötilasta. Pumppu käynnistyy kun veden lämpötila on laskenut vaikka 32 asteeseen ja käy kunnes varaajan lämpötila on 42 astetta.
Järjestelmiä on monenlaisia ja niiden ohjaus on kaikissa hiukan eritavalla toteutettu. Jossain pumpun käynnistymisen voi aiheuttaa sen että shuntatun veden lämpötila laskee liian paljon tai yksinkertaisimmillaan lämmitetään vain puskuria esim 35:stä 45 asteeseen jatkuvasti.
Eräässä paikassa puskurin ja pesutilojen lämmitykseen meni kokoajan yhtä lämmintä vettä ja sitten noihin sitoutuneesta enegiasta shuntattiin muihin tiloihin lämpöä.
Jos nyt ajatuksiaan yhtään hankalemmin enää sais selostettua...
