Tervehdys kaikille,
Olemme pohtimassa v. 44 rakennettuun ja 2000-luvulla peruskorjattuun puutaloon maalämpöä, ja olemme vasta pohdinnan alkuvaiheissa (ja samalla oman perehtymiseni osalta varsin samanlaisessa tilanteessa). Mitoituksia en ole vielä pohtinut, koska lähestyn asiaa ensin sen kannalta, että onko tässä ylipäänsä jotain toiveita onnistua teknisesti.
Tällä hetkellä olen ihmettelemässä pumpun sijoituspaikkaa: nykyinen lämminvesivaraaja (300l) on omassa pienessä huoneessaan alakerrassa, ja tietysti periaatteessa pumpun+vataajan voisi laittaa sen tilalle. En vain ole ihan varma, että onko tuo hyvä paikka sijoittaa maalämpöpumppua.
Pääongelmia tuossa ratkaisussa olisivat kaiketi a) melutaso, ja b) tilan koko. Huone kun ei ole mitenkään äänieristetty, ja tilan mitat ovat: leveys 100cm, syvyys 94cm, korkeys 220cm. No, tuo kokoasia tietysti ratkeaa helposti, mutta melutasosta kuulee monenlaisia mielipiteitä.
N. 25m päässä päärakennuksesta olisi toisaalta uusi ulkorakennus, jossa on lämmintä varastotilaa, mihin pumppu sopisi tilojen puolesta mainiosti. Ja varmaan auttaisi hukkalämmöllä vähän lämmittämäänkin tuota tilaa.
Nähdäkseni meillä olisi kaksi vaihtoehtoa:
- 180l invertteripumppu(?) nykyisen lämminvesivaraajan tilalle päärakennukseen
- Hyvänä puolena varmaankin lähinnä se, että homma olisi yksinkertaisempi kuin vaihtoehto 2
- Huolestuttaa tosiaan vain tuo meluasia (mahtuminenhan on helppo selvittää)
- Maalämpöpumppu ulkorakennukseen
- Hyvänä puolena tosiaan tuo tila/melu-ongelmien poistuminen
- Miten tämä käytännössä rakennetaan? Tietysti kustannuksia lisää se, että pitäisi kierrättää vesi jatkossa piharakennuksen kautta, mutta pitäisikö tällöin varaajan olla erillään pumpusta asuinrakennuksessa - ymmärtääkseni piharakennuksessa ei koko varaajaa tarvittaisi. Etäisyyskin toki arveluttaa lämmönhukan vuoksi.
Oikeastaan tässä vaiheessa kiinnostaisi
- Millaisia ratkaisuja näistä oikeasti syntyisi?
- Foorumilaisten kokemukset noista ratkaisuista - hyvät ja huonot puolet
- Mitä kaikkea pitää ottaa huomioon, jos mennään vaihtoehdolla 1 tai 2.
Toisaalta, missä mennään nykyään noiden pumppujen melutasoissa? Lukuja näkyy sivuilla mm. 38dB, 40-43dB, mutta aiheuttavatko nuo esimerkiksi värinää runkoon tms., joka ei mainospuheesta käy heti ilmi?
Tässä vaiheessa ei tarvitse arvioida onko jokin ratkaisu taloudellisesti kannattavaa vai ei - eri ratkaisuille saadaan kustannusarviot, kunhan muutkin yksityiskohdat ovat selvillä.
Kiitokset avusta kaikille mahdollisille vastaajille!
P.S., pahoittelut jos aihe on koluttu jo läpi aiemmin, koitin haeskella vanhempia postauksia, mutta näkemys niistä jäi vähän hajanaiseksi.