Tervehdys pumppumiehet!
Nibe F1245-12 pyörinyt nyt n.9kk ja sinänsä toiminut hyvin kaiken kaikkiaan. Järjestelmä on suurinpiirtein seuraava:
F1245 >>> UKV 200l puskuri >>> shuntattu kierukka 500l varaajassa jota lämmitän välillä puilla >>> lämpökanaali n. 30m pihan ali >>> patterikierto 150m2 huonealassa >>> takaisin pumpulle
Järjestelmässä ei ole BT25 anturia menovedelle, ei huoneanturia, eikä ulkoista kiertopumppua pattereille. Puulämmitteisen varaajan voimme tässä vaiheessa unohtaa kokonaan, ongelmani ilmenee vaikka ketken kierron kokonaan ohi sen kierukasta. Patteritermostaatit ovat suurimmalta osin täysin auki. Kaivo 210m.
Koko käyttöhistorian ajan olen hiukan moittinut että käyntijaksot ovat turhan lyhyitä, esim nollakelillä n. 30 jaksoa/vrk, mutta vasta nyt olen ehtinyt ottaa dataa ulos ja tutkia tilanentta tarkemmin. Liitteenä on tuttua excel-pohjaa käyttäen tehty käyrästö (puulämmitys ja 500l varaaja poissa käytöstä). Käyrissä ihmetyttää seuraava:
1. Miten voi olla niin että paluulämpö lähtee nousuun ennen kuin menolämpö tekee vastaavan käyrämuodon?
2. Miksi meno- ja paluuveden ero on käytännössä nolla pitkän aikaa ja sitten pumppu taas repii välillä huikeita eroja niille?
3. Miksi käyttöveden tekeminen aiheuttaa piikin myös menolämpöön
Tiedän että pumppu on tämän hetken lämmitettyyn pinta-alaan nähden ylitehoinen (lämmintä tilaa on tulossa pian lisää), joten hiukan tiheämpi käynti sallittakoon nykytilassa. Lueskelin täältä foorumilta että puskuroidussa systeemissä tuo BT25 pitäisi olla asennettuna, voisiko se selittää sekä erikoiset käyrät että tiheän käynnin? Tasaisikohan BT25 käyntiä myös puulämmityksen yhteydessä jos sen asentaisi 500l varaajan jälkeen (puulämmitys "boostaa" kierukalla menovettä pari kolme astetta)?