Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Asetuksia käyttöveteen ja legionella ajoon  (Luettu 20675 kertaa)

Poissa fraatti

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 336
  • Maalämpöfoorumi
Asetuksia käyttöveteen ja legionella ajoon
« : 14.10.14 - klo:02:59 »
Ok.
Olisin kiinnostunut tietämään että tuleeko teillä sama ilmoitus lokiin ("Toisiopiirin suurin lämpötila ylitetty") siinä vaiheessa kun kompura sammuu  ja loppu mennään vastuksilla.
Jos viitsit joskus vilkaista niin laita ketjuun viestiä tulemaan....

Katsoin itse niin mullakin oli kylmäainepiirin 07 hälytyksiä tuolla tapahtumamuistissa. Sitten kun katsoi logista huomasin että käyttäveden teko oli keskeytynyt "liian suureen toisiopiirin lämpötilaan". Onko sulla noi molemmat myös? Tsekkasin parametrin joka määrää tuon suurimman mahdollisen toisiopiirin lämpötilan niin se näytti olevan tässä 10kW koneessa 61 astetta. Joka kerta käyttöveden teko ei ollut tuohon häiriöön pysähtynyt. Suihkujen jälkeen varaajan lataus oli mennyt loppuun mutta sitten myöhemmin yöllä pumppu oli tehnyt vettä uudestaan niin silloin tuo häiriö oli ilmaantunut. Todennäköisesti 6kW ja 8kW koneella häiriöilmoitusta ei tule yhtä herkästi. Ja tosiaan tuo ilmoitus oli mulla tullut jo pelkästään 52 asteen käyttövesipyynnillä, ei legionella ajolla. Laskin asteella 51 asteeseen. Tulkoon sitten ilmoituksia jos tulee... Sehän on vain suoja että kompressoria ei rasitettaisi liian kuumalla vedellä.

Tsekkailin hiukan tässä ajankuluksi niin tuollahan on vaikka minkälaista parametria mitkä voi tsekata.. Tosiaan toisiokierrolle suurin mahdollinen lämpötila 61 astetta jonka jälkeen ilmoitus tulee. Eli käytännössä kierukkaan tulee maksimissaan hetken 61 asteista vettä kompuralta eli varaaja viileämpi. Vastuksilla vakioasetuksilla maks 65 astetta, varaaja hiukan viileämpi.(tätä en muistanut tarkistaa omasta pumpusta)

Lätkin tähän jotain parametrejä mitkä vaikuttavat tuohon käyttöveteen.

Esim tämä parametri joka kertoo käyttövesivaraajan maksilämpötilan. Vakiona 60 astetta. Varaajaa ei lämmitetä uudestaan ennekuin sen lämpötila on laskenut vähintään 5 astetta.
Lainaus
6006 Max. temp.

Upper temperature limit for DHW cylinders.
When this temperature has been reached, the DHW cylinder is not reheated until the temperature has dropped by at least 5 K.
Danger Risk of scalding with DHW at temperatures over 60 ºC

To limit the temperature to 60 °C, install a mixing device, e.g. an automatic thermostatic mixing valve (DHW cylinder accessory).

Delivered condition 60 °C
Setting 20 to 80 °C

Tämä alla oleva näyttää olevan poistunut uuden Vitotronicin myötä. Saman saa tehtyä käyttämällä aikaohjattua käyttöveden lämmitystä ja kiertoa.
Sitten tämä maanantaisin käynnistyvä bakteerin tappoajo joka nostaa varaajan lämpötilan käyttöveden teon yhteydessä lämpötilan asetus lämpötila 2:n ja jotta bakteerit kuolisivat myös lämpimän käyttöveden kiertovesiputkistossa kiertovesipumppu käynnistetään kun asetus lämpötila 2 on saavuttanut 50% hystereesin arvosta. Tällä pumpun myöhäisellä käynnistymisellä estetään varaajan kerrostumien sekoittuminen.

Lainaus
600B Auxiliary function
Auxiliary DHW heat-up function to kill bacteria. At the first cylinder heating every Monday, the total cylinder content is heated to the "Set temp. 2" (600C). In order that bacteria are also killed in the DHW circulation line, the DHW circulation pump (if installed) runs in addition to the cylinder heating.
"Yes" Auxiliary function is on.
"No" Auxiliary function is off.

Note
To prevent the cylinder content mixing with the DHW circuit during DHW cylinder heat-up, the control unit does not start the DHW circulation pump until the cylinder temperature has reached the "Set temp. 2" up to 50% of its hysteresis ("Hysteresis",6007).


Delivered condition No

Asetuslämpötila 2
Lainaus
600C Set temp. 2
Set temperature for "Auxiliary function" DHW and operating mode "Temperature 2". If a second temperature sensor is installed and enabled, this parameter also specifies the set value for DHW heating only once.
Note
The maximum adjustable value for "Set temp. 2" is the upper temperature limit for the DHW cylinder "Max.temp." (6006).

Delivered condition 60 °C
Setting 10 to 70 °C

Jos varajaan lämpötilaa ei voida saavuttaa kompressorilla täytyy vastuksien käyttö olla sallittu parametrissa 6015 lisälämmöntuottamiseen
Lainaus
6015 DHW with e heating (KT1)
Using electric heaters for DHW reheating. If the set temperature in the DHW cylinder is not reached through operation of the heat pump alone, the heatpump control unit can enable reheating by an instantaneous heating waterheater installed in the secondary circuit flow, or an immersion heater integrated in the DHW cylinder.
"Yes" Instantaneous heating water heater and immersion heater are enabled for DHW reheating. The immersion heater is only used if parameter "Booster heater" (6014) is set to "Yes".

Maksimi lämpötila vastuksilla (en huomannut tarkistaa tämän arvoa omasta koneesta)
Lainaus
7904 Max. flow temp (KT2)

Maximum flow temperature of the instantaneous heating water heater. This parameter describes a component property of the instantaneous heating water heater. The heat pumpcontrol unit stops the instantaneous water heater as soon as this value is reached. To stop the high limit safetycut-out (STB) being initiated, the maximum flow temperature must be lower than the STB temperature.
Note
Never use this parameter to limit the system flow temperature (exception:External control, system diagram 11).
This value must therefore always be higher than the maximum temperature of the consumers (exception: DHW cylinder with solar collectors)
Delivered condition 65 °C
Setting 5 to 75°C

Toisiopiirin maksilämpötila
Lainaus
Secondary circuit maximum flow temperature.(KT2)
!!!
Please note
!!!
Flow temperatures which are too high can cause appliance damage. Never set the maximum flow temperature higher than specified for the corresponding type(see following table).
Delivered condition 61 °C
Viessmann Vitocal 333-G, 180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)

Poissa desig

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 40
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Asetuksia käyttöveteen ja legionella ajoon
« Vastaus #1 : 16.10.14 - klo:17:29 »
Omassa pumpussa ei tule kylmäainepiirin tapahtumamuistiin mitään hälytyksiä. Siellä oli pari ilmoitusta ja ne ovat asennuspäivältä. Toi ilmoitus mitä minulla on tullut tulee ainoastaan siihen normilokiin jossa on ne viimeiset 30 tapahtumaa. Itsellä on nyt käyttöveden pyynti 50 astetta niin siinä ei ole tullut kertaakaan tuo ilmoitus. Se tulee siinä legionella ajossa ja on tullut 54-56 asteen kohdalla. Siis käyttövesivaraajan lämpötila on ollut tuo 54-56. Lauhdittimelta lähtevän veden lämpötila on silloin noin 61 astetta.

6006: Tämä asetus itselläni 60 astetta

600B: Tätä ei itseltä löytynyt...

600C: Tämä on itselläni se tehdasasetus, eli 60 astetta

6015: Tämä oli käytössä, mutta otin pois nyt kaikki vastustoiminnot. Nyt mennään pelkällä maalämmöllä. Laitan tämän toki päälle kun ajelen sitä legionellalämpöä, mutta muuten saa olla pois pelistä. Katsotaan sitten kylmemmillä keleillä onko tarvetta.

KT2
7904: Tämä asetus oli itselläni 65 astetta.

Toisiopiirin maksimilämpötilaa en tiennyt mistä etsiä?
Vai onkos se tämä 5001 parametri, se oli 61 astetta.

Sen verran huomasin että kun avaa tuon kt2:sen, niin tuonne tapahtumamuistiin ilmestyi pari lisäkohtaa. Joku säätökorkeapaine D4, mutta ne olivat molemmat asennuspäivältä. Näyttivät viittaavan että ilmaa lämmityspiirissä ym. ongelmiin, eikä niitä ole ilmestynyt asennuspäivän jälkeen mitään tuonne, eli ei liene syytä huolestua.
Viessmann Vitocal 333-G (5,9 kW)
Kaaviokuva

Poissa fraatti

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 336
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Asetuksia käyttöveteen ja legionella ajoon
« Vastaus #2 : 16.10.14 - klo:19:49 »
Se tulee siinä legionella ajossa ja on tullut 54-56 asteen kohdalla. Siis käyttövesivaraajan lämpötila on ollut tuo 54-56. Lauhdittimelta lähtevän veden lämpötila on silloin noin 61 astetta.

Juu tuo juurikin johtuu siitä että toisiopiirin lähtevän veden lämpötila nousee liian korkeaksi. Itse testasin ajaa kompuralla varaajaa 60 asteiseksi jolloin viimeinen luku mikä kylmäainepiirinsäädin kohdassa lähtevän veden lämpötilana oli 60,8 astetta. Silloin pumppu laittoi pelin poikki ja loput olisi mennyt vastuksilla mikäli ne olisi sallittu. Omalla pumpulla varaajan lämpötilaksi jäi tuolloin 52 astetta. Tuohon loppulämpötilaan vaikuttaa myös se että kuinka hyvin varaaja on kerrostunut kun lämpöpumppu alkaa lataamaan sitä. Eli jos varaaja on todella hyvin kerrostunut (alhaalta kylmä) myös pumpulle palaava ja lähtevä vesi on viileämpiä ja katkaisua liian kuumasta kiertoveden lämpötilasta ei tule. Tähän sopii hyvin seppaantin ansiokkaasti piirtämä kuva havainnollistamaan tilannetta kerrotuneesta varaajasta. Suihkun jälkeen varaajan lämpötila näyttävät oikeanpuoleisilta. Vasemmanpuoleinen kuva esittää täyteenladattua varaajaa. Alemmat kuvat eivät liity tähän ollenkaan. Tästä kerrotuneisuudesta mielestäni johtuu se että pumpun ilmoitus korkeasta käyttöveden lämpötilasta ei tullut esim suihkun jälkeen vaan ainostaan silloin kun veden lämpötila oli laskenut pienen käytön jälkeen ja muutenkin itsestään pikkuhiljaa ja laite teki käyttövettä. Eli pumppu ei saa hukattua kehittämäänsä lämpö niin hyvin ja kiertoveden lämpötila nousee sen takia nopeampaa... voiko tätä enää hankalemmin yrittää sanoa...  ???



Mikäli legionellasta haluaa pysyä erossa ja muuten ei halua käyttää vastuksia voi hystereesin ja asteminuutit sähkölämmitystä varten muuttaa niin suureksi että ne eivät koskaan normaalisti lähde päälle. Vain silloin jos lämpötilaa ei saavuteta kompuralla. Jos nyt muistan ulkoa oikein niin vastuksille oli kaksi säätöarvoa. Ensimmäinen oli kuten käyttöveden hystereesi eli jos käyttöveden lämpötila laskee vaikka 8 astetta varaajan pyyntilämpötilasta niin kompura lähtee päälle. Samanlainen oli myös sähkövastuksille jonka arvo voi nyt kuvitteellisesti olla vaikka 12 astetta. Olin katsovinani että jos vastukset lähtevät päälle ne ovat niin kauan päällä kunnes käyttöveden tavoitearvo täyttyy.

Toinen asetus vastuksille oli asteminuutit. Eli normaalisti jos vaikkapa suihkusta lasketaan vettä hissunkissun vastukset eivät lähde päälle mutta sitten jos lasketaan vettä kahdella suihkulla logiikka huomaa että käyttöveden lämpötila laskee todella nopeaa niin silloin vastukset laitetaan päälle. Asteminuuteissa pienemmällä arvolla vastukset lähtevät herkemmin päälle.

Viessmann Vitocal 333-G, 180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)

Poissa maker3

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 47
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Asetuksia käyttöveteen ja legionella ajoon
« Vastaus #3 : 16.10.14 - klo:22:22 »
Mistä näkee paljonko käyttövesivaraajan hystereesi on ja miten sitä tarvittaessa säädetään? Itsellä käyttövesi on säädetty +52 asteeseen ja siihen lämpötilaan MLP sen ajaakin. Välillä vain huomannut  että käyttöveden lämpötila varaajan yläosassa on mukamas vain +42 astetta ( tarkoittaako se että hystereesi on jopa 10 astetta tai jopa yli sen? ).

Legionella ajon teen kerran kuukaudessa +60 asteeseen. En ole kylläkään tutkinut, miten MLP sen tekee, kompuralla kokonaan, vai sähköllä loput.
Viessmann Vitocal 300-G (5,9 kW) + Vitocell 100-B (300 l) + UKV 100, kaivo 137m

Poissa desig

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 40
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Asetuksia käyttöveteen ja legionella ajoon
« Vastaus #4 : 16.10.14 - klo:22:40 »
Käyttöveden hystereesi on parametri 6007. Tämän pitää olla pienempi kuin vastusten hystereesi käyttövedelle joka on parametri 6008.
Tehdasasetus taitaa olla 50 astetta varaajaan ja hystereesi 5 astetta, eli 45 asteessa pitäisi pyydellä kuumaa vettä.
Viessmann Vitocal 333-G (5,9 kW)
Kaaviokuva

Poissa maker3

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 47
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Asetuksia käyttöveteen ja legionella ajoon
« Vastaus #5 : 16.10.14 - klo:22:45 »
Käyttöveden hystereesi on parametri 6007. Tämän pitää olla pienempi kuin vastusten hystereesi käyttövedelle joka on parametri 6008.
Tehdasasetus taitaa olla 50 astetta varaajaan ja hystereesi 5 astetta, eli 45 asteessa pitäisi pyydellä kuumaa vettä.

Mitenkäs noihin parametreihin pääsee käsiksi ja onko ne arvot siellä ihan asteina?
Viessmann Vitocal 300-G (5,9 kW) + Vitocell 100-B (300 l) + UKV 100, kaivo 137m

Poissa desig

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 40
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Asetuksia käyttöveteen ja legionella ajoon
« Vastaus #6 : 16.10.14 - klo:22:50 »
Koodaustaso 1
Arvot on kymmenkertaisina, eli siis 5 astetta on näytössä 50 jne.

Tonne koodaustaso ykköseen pääsee kun painaa ok ja sitä alinta valikkopainiketta saman aikaa 4sekuntia
Viessmann Vitocal 333-G (5,9 kW)
Kaaviokuva

Poissa maker3

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 47
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Asetuksia käyttöveteen ja legionella ajoon
« Vastaus #7 : 16.10.14 - klo:22:51 »
Koodaustaso 1
Arvot on kymmenkertaisina, eli siis 5 astetta on näytössä 50 jne.

Tonne koodaustaso ykköseen pääsee kun painaa ok ja sitä alinta valikkopainiketta saman aikaa 4sekuntia

Kiitos, täytyypä käydä tutkimassa.
Viessmann Vitocal 300-G (5,9 kW) + Vitocell 100-B (300 l) + UKV 100, kaivo 137m

Poissa fraatti

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 336
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Asetuksia käyttöveteen ja legionella ajoon
« Vastaus #8 : 16.10.14 - klo:23:07 »
Legionella ajon teen kerran kuukaudessa +60 asteeseen. En ole kylläkään tutkinut, miten MLP sen tekee, kompuralla kokonaan, vai sähköllä loput.

Eipä pääse näillä laitteilla 60 asteeseen ilman vastuksia.

Jos sähkön käyttö käyttövettä tehdessä hirvittää kannattaa käydä vilkaseen pumppua sillävälin kun porukkaa on suihkuttelemassa. Pumpun käyttöönoton jälkeen huomasin että porukoilla vastukset olivat todella "herkällä" ja joka kerta pelkästään suihkussa käynti riitti siihen että vastukset lähtivät päälle.
Viessmann Vitocal 333-G, 180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)

Poissa desig

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 40
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Asetuksia käyttöveteen ja legionella ajoon
« Vastaus #9 : 19.10.14 - klo:21:04 »
Muutin itsellä asetukset niin että legionella ajetaan kerran viikossa automaattisesti. Vastukset (6015) täytyi ottaa peliin mukaan(kaiketi?), koska muutenhan tuota tavoitearvoa ei saavuteta, vai lähteekö se ”Varalämmitys” päälle vaikka vastuksia ei olisi sallittu?. Vastusten hystereesi on nyt itselläni 15 astetta.

Tänäänkin vastukset lähti päälle saunottaessa.... Tuossahan käy niin, että kun käyttöveden pyynti on 50 astetta ja hystereesi 5 astetta, niin kun vettä aletaan laskemaan jos varaajan lämpötila on alussa heti jotain 45-46 astetta, niin se lähtee putoamaan todella vauhdilla siinä alussa. Kun pumppu on ehtinyt pyöriä muutaman minuutin, niin varaajan lämpötila on saattanut jo pudota 40:een asteeseen, tai jopa alle. Ja jos vettä lasketaan, niin tuo 15 asteen lämpötilan pudotus on tosiasia.
Mietin vähän tuota veden kerrostumista, niin eikö olisi parempi että ennen saunomista nuo kerrostumat ajettaisiin pois? Viessmannissahan on käyttövedelle aikaohjattu pumpun kierto. Jos esim. saunoo joka lauantai-ilta, niin eikös se vesi kannattaisi sekoittaa silloin iltapäivällä siellä varaajassa että saa kerrostumat pois ja säiliö on tasalämpöinen! Illalla saunoessa lämpimän veden tekemiseen ei välttämättä tarvittaisi vastuksia apuun ollenkaan jos se alun syöksy ei olisi niin voimakas? Teoriassa kaiketi lämmintä vettä riittäisi pidempään, siis mikäli olen ymmärtänyt oikein tuon käyttöveden kiertopumpun aikaohjelman.

Olisiko legionellan ajossa myös tehtävä samoin? Lähinnä siis sen takia että silloinhan varaajan lämpötila pysyisi pidempään kuumana ja olisi tasalämpöisempi, joka varmistaisi ettei pöpöjä synny. Tietysti nythän puhutaan käyttövesikierukkaan tulevasta legionellasta, niin jos yläosa varaajassa on kerran viikossa sen 60 astetta, niin kaiketi sekin riittää!

Hystereesin olen säätänyt 15 asteeseen kuten alussa laitoin, mutta tuo sähkölämmityksen asteminuutit onkin ihan uusi juttu. Säätö taitaa olla kakkostason parametrien muutos? Osaatko fraatti sanoa mikä parametri (nro) on kyseessä?
Viessmann Vitocal 333-G (5,9 kW)
Kaaviokuva

Poissa fraatti

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 336
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Asetuksia käyttöveteen ja legionella ajoon
« Vastaus #10 : 19.10.14 - klo:23:11 »
Muutin itsellä asetukset niin että legionella ajetaan kerran viikossa automaattisesti. Vastukset (6015) täytyi ottaa peliin mukaan(kaiketi?), koska muutenhan tuota tavoitearvoa ei saavuteta, vai lähteekö se ”Varalämmitys” päälle vaikka vastuksia ei olisi sallittu?. Vastusten hystereesi on nyt itselläni 15 astetta.

Tänäänkin vastukset lähti päälle saunottaessa.... Tuossahan käy niin, että kun käyttöveden pyynti on 50 astetta ja hystereesi 5 astetta, niin kun vettä aletaan laskemaan jos varaajan lämpötila on alussa heti jotain 45-46 astetta, niin se lähtee putoamaan todella vauhdilla siinä alussa. Kun pumppu on ehtinyt pyöriä muutaman minuutin, niin varaajan lämpötila on saattanut jo pudota 40:een asteeseen, tai jopa alle. Ja jos vettä lasketaan, niin tuo 15 asteen lämpötilan pudotus on tosiasia.
Mietin vähän tuota veden kerrostumista, niin eikö olisi parempi että ennen saunomista nuo kerrostumat ajettaisiin pois? Viessmannissahan on käyttövedelle aikaohjattu pumpun kierto. Jos esim. saunoo joka lauantai-ilta, niin eikös se vesi kannattaisi sekoittaa silloin iltapäivällä siellä varaajassa että saa kerrostumat pois ja säiliö on tasalämpöinen! Illalla saunoessa lämpimän veden tekemiseen ei välttämättä tarvittaisi vastuksia apuun ollenkaan jos se alun syöksy ei olisi niin voimakas? Teoriassa kaiketi lämmintä vettä riittäisi pidempään, siis mikäli olen ymmärtänyt oikein tuon käyttöveden kiertopumpun aikaohjelman.

Olisiko legionellan ajossa myös tehtävä samoin? Lähinnä siis sen takia että silloinhan varaajan lämpötila pysyisi pidempään kuumana ja olisi tasalämpöisempi, joka varmistaisi ettei pöpöjä synny. Tietysti nythän puhutaan käyttövesikierukkaan tulevasta legionellasta, niin jos yläosa varaajassa on kerran viikossa sen 60 astetta, niin kaiketi sekin riittää!

Hystereesin olen säätänyt 15 asteeseen kuten alussa laitoin, mutta tuo sähkölämmityksen asteminuutit onkin ihan uusi juttu. Säätö taitaa olla kakkostason parametrien muutos? Osaatko fraatti sanoa mikä parametri (nro) on kyseessä?

Juu vastukset täytyy olla sallittu tai kompuran jälkeen ei vesi lämpiä enempää.

Nuo kerrostumat on edellytys sille että saa ylipäätään sen 240l lämmintä vettä tuolta varaajasta. Kirjoittelin joskus asiasta tänne: http://www.maalampofoorumi.fi/index.php?topic=4969.0
Elikäs huomasin että 50 astetta on melko matala lämpötila varaajalle jonka energiasisältö on muutenkin varsin pieni joten muutin lämpötilaksi 55 astetta. Samaten normaalisti sekoittajissa oleva lämpötila taitaa olla 37 aikaisemmin mainitsemani 38 asteen sijaan.

Ensin lasketaan kuinka paljon saadaan vettä ilman esilämmitystä olettaen että varaaja on täysin sekoittunut, varaajan tilavuus 180l, varaajan lämpötila lähtötilanteessa 55 astetta ja tulevan veden lämpötila 6 astetta.

(37-6) * X = (55-37) * 180
31X = 18*180
X = 3240/31
X = 104 litraa

Sitten voidaan laskea paljonko saadaan vettä jos esilämmitetty vesi olisi 18 asteista.

(37-18) * X = (55-37)
19X = 3240
X = 170 litraa

Sitten vielä kolmanneksi tilanne jossa oletetaan että varaajan kerrostumat säilyvät. Lopputilanteena on ilman esilämmitystä kokonaan 6 asteinen varaaja tai sitten esilämmityksellä kokonaan 18 asteinen varaaja.
37X = 55 * 180
X = 9900/37
X = 267 litraa

Näistä laskutoimituksista jo huomaa että on erityisen tärkeää että varaajan kerrostumat säilyvät.

Laskin myös aluksi tilanteen että varaaja olisi 50 asteinen ja haluttu lämpötila 38 astetta. Varaaja tasalämpöinen. Lopputulokseksi tuli huima 79 litraa.

Yksi merkille pantava asia on kuitenkin se että jos varaaja on täysin sekoittunut sieltä tulee kuitenki seuraavaksi x määrä 36 asteista sitten 35 asteista jne. kerrostuneesta varaajasta tulee vain korvaavan veden lämpöistä.

Itsellä on kämpässä myös käyttöveden kiertopumppu asennettuna. Tosin en ole jaksanut kytkeä sitä vielä joten varmaksi en osaa kertoa kuinka se varaajan kerrostumiin vaikuttaa. Kierron paluuhan tässä normaalisti kytketään niin että se tulee varaajan jotakuinkin puolenvälin tienoille, jotta se ei sekoittaisi varaajan kerrostumia. Tosin jos tuota kiertoa pyöritetään pitkään varmaan kerrostumatkin ovat mennyttä. Näin ainakin vanhemman ohjauksen omaavan pumpun legionellaajossa näytti lukevan. Siinähän kiertopumppu käynnistettiin vasta aivan legionella ajon lopussa.

Käyttöveden kiertopumpun saa laitettua tuossa pumpussa tosiaan ajastettuna itse mlp ohjaamaksi mutta meillä tuon käyttöä tarvittaisiin talon toisessa päässä olevan khh, wcn ja phh takia. Ja koska käyttö ei ole mitenkään säännölistä on mulla seinässä nappi joka käynnistää teknisessä tilassa ajastimen joka sitten pyörittää pumppua tietyn ajan. Jatkuva kierto lisää kompuran käynnistyksia ja tuhlaa energiaa turhaan. Ajastin täytyisi tilata ja kytkeä mutta 2v raksaaminen on hiukan käynyt tuon motivaation päälle ja ei ole vielä jaksanut tuota tehdä. Järkevämpäähän tuon muutaman kymmenen litran 20 asteista vettä palauttaminen varaajaan olisi kuin valuttaa se kaivoon ja ottaa varaajan kylmää vettä tilalle. Ihan näin veden riittävyydenkin kannalta...

Mikäli saunapäivä on aina lauantaisin niin kannattaisikohan tuo legionella ajo ajastaa sitten niin että tuo varaaja olisi 60 asteinen vaikka 1h ennenkuin tyypillisesti käytte saunomassa? Kokeilla ainakin voisi, tällöin varaaja oli ainakin joka kerta "täynnä" kun vettä eniten tarvittaisiin.
Viessmann Vitocal 333-G, 180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)

Poissa fraatti

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 336
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Asetuksia käyttöveteen ja legionella ajoon
« Vastaus #11 : 19.10.14 - klo:23:34 »
Hystereesin olen säätänyt 15 asteeseen kuten alussa laitoin, mutta tuo sähkölämmityksen asteminuutit onkin ihan uusi juttu. Säätö taitaa olla kakkostason parametrien muutos? Osaatko fraatti sanoa mikä parametri (nro) on kyseessä?

Juu koodaustaso 2lta löytyy.. Tuossa on selitys tuosta parametristä:


Ymmärrän tuon niin että että mikäli lämpötilan nousu varaajassa on tuota arvoa hitaampi hitaampi niin silloin vastukset rientävät apuun. Eli muistin ulkoa tuon asetuksen hiukan väärin. Mutta asteminuutit jokatapauksessa.
Viessmann Vitocal 333-G, 180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)

Poissa desig

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 40
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Asetuksia käyttöveteen ja legionella ajoon
« Vastaus #12 : 20.10.14 - klo:09:39 »
Joo, kiitos vastauksista, hyviä pointteja. Täytyy noita taas pohtia ja tutkia.

Tuota vastusten sallimista pohdin lähinnä sen takia, että aikaisemmin itselläni ei ollut vastukset sallittu käyttövedelle eikä patteriverkoston vedelle.
Kun pumppu teki patteriverkostoon vettä ja sammui kun tavoitteet saavutettiin niin sen jälkeenhän siihen tulee joku 10min. estoaika, ettei se käynnisty heti uudestaan. No, tänä aikana käyttövedeltä tuli pyynti ja kompura ei käynnistynyt koska ajastin ei ollut mennyt loppuun, niin vaikka vastukset eivät mielestäni olleet asetuksissa(6015) sallittu, niin vastukset lähtivät lämmittämään käyttövettä. Lokissa oli ilmoitus "Varalämmitys" joka omasta mielestäni ohitti noi normaalit asetukset. Tai sitten siellä on vielä joku oma parametri tuolle.....
Viessmann Vitocal 333-G (5,9 kW)
Kaaviokuva

Poissa euroshopperi

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 2 775
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Asetuksia käyttöveteen ja legionella ajoon
« Vastaus #13 : 20.10.14 - klo:12:31 »
Eipä noussut enää mullakaan ,kuin 56 asteeseen tuo varaaja, kun kokeilin suihkuttelujen aikana. Olen aikaisemmin saanut 58 asteeseen nousemaan. Mitään koodeja ei kuitenkaan ilmestynyt mihinkään näyttöihin. Latauslämpö oli ylimmillään 62,1 astetta ja paluu 57. Ja mulla on kokonaan vastukset poissa tuossa.
350m², 1000m³, kaivot 2x165m
17kW Viessmann 300 G+
390 L KVV+ 500 L puskuri LV kierukalla+
Aurinkosähkö 2022. Fronius Gen24 10 kW + 34 kpl 375 W Doubleglass  12,75 kW.

Poissa maker3

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 47
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Asetuksia käyttöveteen ja legionella ajoon
« Vastaus #14 : 20.10.14 - klo:22:25 »
Käyttöveden hystereesi on parametri 6007. Tämän pitää olla pienempi kuin vastusten hystereesi käyttövedelle joka on parametri 6008.
Tehdasasetus taitaa olla 50 astetta varaajaan ja hystereesi 5 astetta, eli 45 asteessa pitäisi pyydellä kuumaa vettä.

Minulla tuo lämpimän käyttöveden hystereesi oli 70 ja lämpötilan asetusarvo 520 , sähkövastuksen hystereesi oli 100.  Usein olen huomannut että lämpötila varaajan yläosassa on pudonnut kuitenkin 42 asteen tienoille vaikka ei mitään merkittävää veden käyttöä sillä hetkellä olisikaan. Taitaa reagoida hieman viiveellä lämpimän käyttöveden tekoon kun päästää sen alle 45:n asteen tässä tapauksessa?
Viessmann Vitocal 300-G (5,9 kW) + Vitocell 100-B (300 l) + UKV 100, kaivo 137m

Poissa fraatti

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 336
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Asetuksia käyttöveteen ja legionella ajoon
« Vastaus #15 : 20.10.14 - klo:23:53 »
Minulla tuo lämpimän käyttöveden hystereesi oli 70 ja lämpötilan asetusarvo 520 , sähkövastuksen hystereesi oli 100.  Usein olen huomannut että lämpötila varaajan yläosassa on pudonnut kuitenkin 42 asteen tienoille vaikka ei mitään merkittävää veden käyttöä sillä hetkellä olisikaan. Taitaa reagoida hieman viiveellä lämpimän käyttöveden tekoon kun päästää sen alle 45:n asteen tässä tapauksessa?

Tälläisestä kertomuksesta tulee sellainen mieleen että varaaja olisi rankasti kerrostunut ja siellä päällä olisi vain lämmin kakku päällä. Kerrostumat olisivat juurikin pysyneet hyvin siksi että kulutus on ollut vähäistä. Sitten kuin tuo vähäinen hyvinkerrostunut hattu otetaan pois niin veden lämpötila laskee nopeasti. Vastaavaan tapahtumaan voisi viitata vanhemmillani se että vastuksia rapsittiin varsin herkästi päälle ja heillä on käyttöveden kulutus varsin vähäistä.

Kun katselit mitä tuossa tapahtuu niin huomasitko että lähtikö liuospumppu pyörimään heti kun lämpötila on laskenut 45 asteeseen? Kompressorin käynnistymisessähän on viive, esim mikäli muistan oikein niin pumppu pyörittää alkuun liuospumppua 120 sek ennekuin kompressori käynnistyy. Tässä ajassa varaajasta kerkeää laskea 10% koko varaajan lämpimän veden kapasiteetista ulos mikäli suihkun virtaus on 12l/min ja pumpusta saadaan se noin 240l 37 asteista vettä.
Viessmann Vitocal 333-G, 180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)

Poissa 15444

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 121
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Asetuksia käyttöveteen ja legionella ajoon
« Vastaus #16 : 21.10.14 - klo:09:35 »

Minulla tuo lämpimän käyttöveden hystereesi oli 70 ja lämpötilan asetusarvo 520 , sähkövastuksen hystereesi oli 100.  Usein olen huomannut että lämpötila varaajan yläosassa on pudonnut kuitenkin 42 asteen tienoille vaikka ei mitään merkittävää veden käyttöä sillä hetkellä olisikaan. Taitaa reagoida hieman viiveellä lämpimän käyttöveden tekoon kun päästää sen alle 45:n asteen tässä tapauksessa?

Minulla toimi jokseenkin noin kun oli erilllisestä 300l lämminvesivaraajasta tippunut tuo erillinen käyttöveden anturi varaajan anturitaskussa varaajan alalaitaan eli anturi antoin pumpulle väärää tietoa varaajan oikesta lämpötilasta ja viileni nopeasti ilman kummempaa veden käyttöä kun anturi oli varaajan alalaidassa, jonne tuli verkosta kylmää vettä käytetyn tilalle.
Viessmann Vitocal 200-G 8 kW
164m kaivo ja 189m2 Naantalissa
Talon seuranta

Poissa maker3

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 47
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Asetuksia käyttöveteen ja legionella ajoon
« Vastaus #17 : 21.10.14 - klo:22:27 »

Tälläisestä kertomuksesta tulee sellainen mieleen että varaaja olisi rankasti kerrostunut ja siellä päällä olisi vain lämmin kakku päällä. Kerrostumat olisivat juurikin pysyneet hyvin siksi että kulutus on ollut vähäistä. Sitten kuin tuo vähäinen hyvinkerrostunut hattu otetaan pois niin veden lämpötila laskee nopeasti. Vastaavaan tapahtumaan voisi viitata vanhemmillani se että vastuksia rapsittiin varsin herkästi päälle ja heillä on käyttöveden kulutus varsin vähäistä.

Kun katselit mitä tuossa tapahtuu niin huomasitko että lähtikö liuospumppu pyörimään heti kun lämpötila on laskenut 45 asteeseen? Kompressorin käynnistymisessähän on viive, esim mikäli muistan oikein niin pumppu pyörittää alkuun liuospumppua 120 sek ennekuin kompressori käynnistyy. Tässä ajassa varaajasta kerkeää laskea 10% koko varaajan lämpimän veden kapasiteetista ulos mikäli suihkun virtaus on 12l/min ja pumpusta saadaan se noin 240l 37 asteista vettä.

Aika hölmöä toisaalta että jos on 300 litran varaaja, jossa lämmintä vettä pitäisi riittää vaikka miten, niin sitten siellä on ylhäällä vain pieni kakku sen lämpöistä vettä kuin halutaan  :(. Juuri sen vuoksihan tuollainen erillinen varaaja hankittiin että riittäisi lämmintä vettä esim. porealtaan täytön jälkeen vielä suihkutteluunkin. Toki vielä sen porealtaan pystyy täyttämään ( siihen menee ehkä vain noin 180 litraa ) mutta suihkutteluun ei sitten enään riitäkään. Pitää varmaankin ajaa kertalämmityksellä lämpö sinne 60 asteeseen ennen altaan täyttöä, jospa sitten riittäisi paremmin. Sähkövastukset ovat olleet poissa päältä koko ajan, joten en ole varma olisiko kompuralla päästy edes tuonne 60 asteeseen. Pitäisiköhän nuo vastukset vapauttaa lisälämmitykseen?

En sitä liuospumpun pyörimään lähtemistä ole kylläkään noteerannut. Välillä tuntuu, että ei koskaan ole silloin paikalla kun jotain tapahtuu, pitäisi varmaan sänky siirtää sinne kompuran viereen  ;).
Viessmann Vitocal 300-G (5,9 kW) + Vitocell 100-B (300 l) + UKV 100, kaivo 137m

Poissa desig

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 40
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Asetuksia käyttöveteen ja legionella ajoon
« Vastaus #18 : 21.10.14 - klo:22:38 »
Välillä tuntuu, että ei koskaan ole silloin paikalla kun jotain tapahtuu, pitäisi varmaan sänky siirtää sinne kompuran viereen  ;).
:)
Itse olen välillä miettinyt että pitäisikö pannuhuoneeseen hankkia joku valvontakamera, mutta kun pitäisi niitä nappejakin päästä painelemaan......
Viessmann Vitocal 333-G (5,9 kW)
Kaaviokuva

Poissa maker3

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 47
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Asetuksia käyttöveteen ja legionella ajoon
« Vastaus #19 : 21.10.14 - klo:22:59 »
Itse olen välillä miettinyt että pitäisikö pannuhuoneeseen hankkia joku valvontakamera, mutta kun pitäisi niitä nappejakin päästä painelemaan......

Niinpä  :).  Jokseenkin moninaista tietoa tuolta Vitotronic säätölaitteestakin saa, mutta eipä sitä mielestäni kovin käyttäjäystävälliseksi ole tehty. Monien valikoiden takana on tieto ja melkeinpä alan expertti pitää olla jotta niitä pystyy tulkitsemaan. Olisi hienoa jos olisi jokin logi, mistä näkisi vaikkapa graafisesti miten kukin säätö on vaikuttanut ja millä vaihteluvälillä liikkuu vaikkapa varaajan ja lämmitysveden lämmöt. Usein näkee vain sen hetkisen tiedon jolloin olet koneen vierellä...mitäpä sillä tiedolla on merkitystä! Onkohan muilla valmistajilla fiksumpia tiedon kerääjiä ja näyttölaitteita?
Viessmann Vitocal 300-G (5,9 kW) + Vitocell 100-B (300 l) + UKV 100, kaivo 137m

Poissa maker3

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 47
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Asetuksia käyttöveteen ja legionella ajoon
« Vastaus #20 : 21.10.14 - klo:23:04 »
Minulla toimi jokseenkin noin kun oli erilllisestä 300l lämminvesivaraajasta tippunut tuo erillinen käyttöveden anturi varaajan anturitaskussa varaajan alalaitaan eli anturi antoin pumpulle väärää tietoa varaajan oikesta lämpötilasta ja viileni nopeasti ilman kummempaa veden käyttöä kun anturi oli varaajan alalaidassa, jonne tuli verkosta kylmää vettä käytetyn tilalle.

Täytynee pyytää asentaja käymään...jotenkin tuntuu että tuo käyttövesivaraaja ei toimi todellakaan niin kuin pitäisi. Tiedä tosiaan vaikkapa se anturi olisi meilläkin väärässä paikassa.
Viessmann Vitocal 300-G (5,9 kW) + Vitocell 100-B (300 l) + UKV 100, kaivo 137m

Poissa fraatti

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 336
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Asetuksia käyttöveteen ja legionella ajoon
« Vastaus #21 : 22.10.14 - klo:00:46 »
Parametreja ja säätöjä tuossa vitotronicissa on vaikka ja kuinka. Ja tuntuu hankalalta kieltämättä päästä niistä kaikista kärryille. Tai edes tietää jotain... Ja jokaisen parametrin "oikeaan asentoon" vaikuttaa vielä se että kuin järki asentajan päässä on rullannut... esim minne astureita tms on asennettu ja putkitukset tehty.

Mutta pieni muistus tälläisenkin parametrin olemassa olosta:

600E Lämpötila-anturi alhaalla käyttövesivaraajassa

Jos käyttöveden varaajan alaosaan on asennettu 2. lämpötila-anturi, varaajan lämmitys kytkeytyy pois tämän lämpötila-anturin perusteella käyttötiloissa "normaali" ja "2. lämp". Niin saavutetaan optimaalinen varaajan lämmitys.
0=ei anturia
1=anturi

Tämä mielestäni on sitä varten että varaaja tulisi ladattua pohjalle asti.Tällöin luulisin että käyttöveden pyyntilämpötilan on myös oltava matalempi ja vastaavasti käynnistys hystereesin suurempi.
Viessmann Vitocal 333-G, 180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)

Poissa desig

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 40
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Asetuksia käyttöveteen ja legionella ajoon
« Vastaus #22 : 22.10.14 - klo:07:43 »
Itsellä tuota anturia ei ole. Nämä ovat mielestäni vähän sellaisia seikkoja mitä ei siinä vaiheessa tiedä/osaa pyytää kun sopimuksia allekirjoitetaan.
Tai en itse ainakaan ole tajunnut. Näiden antureiden ym. puutteet huomaa vasta siinä vaiheessa kun laitteisto on aikansa pyörinyt.
Myyjähän tietty yrittää saada maksimaalisen hinnan minimaalisesta laitteistosta  ;)
Viessmann Vitocal 333-G (5,9 kW)
Kaaviokuva

Poissa fraatti

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 336
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Asetuksia käyttöveteen ja legionella ajoon
« Vastaus #23 : 22.10.14 - klo:10:31 »
Porukoilta tuo paskurivaraajan tai lähtevän menoveden anturi puuttui myös aluksi kuin eivät olleet muistaneet sitä tilata. Tulivat sitten myöhemmin lisäämään puuttuvan anturin veloituksetta..
Viessmann Vitocal 333-G, 180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)

Poissa maker3

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 47
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Asetuksia käyttöveteen ja legionella ajoon
« Vastaus #24 : 22.10.14 - klo:22:11 »
Itsellä tuota anturia ei ole. Nämä ovat mielestäni vähän sellaisia seikkoja mitä ei siinä vaiheessa tiedä/osaa pyytää kun sopimuksia allekirjoitetaan.
Tai en itse ainakaan ole tajunnut. Näiden antureiden ym. puutteet huomaa vasta siinä vaiheessa kun laitteisto on aikansa pyörinyt.
Myyjähän tietty yrittää saada maksimaalisen hinnan minimaalisesta laitteistosta  ;)

Juurikin näin, minäkään en näitä maalämpöasioita kovinkaan paljoa lueskellut ennenkuin vasta nyt kun laitteet on jo asennettu, korkeintaan ei laitteiden välisiä testejä lähinnä lueskelin. Eikä toimittajakaan kytkennöistä / antureista mitään etukäteen informoinut, lähinnä se oli vain laiteluettelo mitä pakettiin kuuluu. Jotenkin tuntuu, että asentajat vielä paikan päällä ikään kuin itse soveltavat miten kytkennät tekevät...joskus se soveltaminen on tietysti tarpeenkin, mutta lopputulos pitäisi kuitenkin vastata niitä tilaajan tarpeita. Meilläkin tuo hieman isomman erillisvaraajan tarve tuli siitä että silloin tällöin on hieman normaalia suurempi lämpimän veden tarve ( poreamme ) ja tämän tietenkin myyjä noteerasi...mutta noteerasiko enään asentaja?
Viessmann Vitocal 300-G (5,9 kW) + Vitocell 100-B (300 l) + UKV 100, kaivo 137m

Poissa maker3

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 47
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Asetuksia käyttöveteen ja legionella ajoon
« Vastaus #25 : 31.10.14 - klo:23:07 »

Eipä pääse näillä laitteilla 60 asteeseen ilman vastuksia.

No....eipä tosiaan pääse. Ilman vastuksia toisiopiirin maksimi menolämpötila oli +59. Kun kompura lopetti työnsä lähes kahden tunnin puurtamisen jälkeen oli lämpötila varaajan yläosassa +57 astetta. Kompuran käyntiääni pysyi samanlaisena koko ajan, eli ei se loppumetreilläkään yrittänyt punnertaa yhtään enempää.

Täytyypä seuraava legionella ajo kokeilla sitten lisävastuksilla.
Viessmann Vitocal 300-G (5,9 kW) + Vitocell 100-B (300 l) + UKV 100, kaivo 137m

Poissa Newbie

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 24
  • Maalämpöfoorumi
Vs: Asetuksia käyttöveteen ja legionella ajoon
« Vastaus #26 : 04.01.15 - klo:17:29 »
Hei, uutena Vitocal 300G käyttäjänä yritin ohjelmoida tuota legionellan-tappo-ajoa käynnistymään sunnuntaisin 16-18 (sopivasti ennen tyypillisintä saunomisaikaamme). Lisälämmitys vastus on sallittuna, mutta tsydeemi ei käytä vastusta kuin teholla 1 - eikös se numero vastussymbolin vieressä sitä tarkoita? Onko vitotronic 200 wo1b'ssä joku parametri jolla vastusten maksimitehoa rajoitetaan?

Tuohon aiempaan KV-varaaja keskuun sellainen kommentti, että KV lämmityksessä voi valita joko  varaajan 'yläosan' lämmitys moodin tai 'normaalin', joka lämmittää koko varaajan (yläosan lt on tällöin noin +4 astetta asetusarvon yläpuolella). Ajastuksilla sitten säätää; milloin on enempi tarvetta kuumalle vedelle...
 :-\
« Viimeksi muokattu: 19.01.15 - klo:18:55 kirjoittanut Newbie »
Geopro SH 9, kaivosta ei tietoa, 187m2 torppa vm2007 lattialämmityksellä