Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Maalämpö + ilmalämpö + vesikiertolattialämmitys vm. -89 saneeraus  (Luettu 2993 kertaa)

Poissa kaikkja

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 4
  • Maalämpöfoorumi
Olen ostamassa (suullisesti jo kaupasta sovittu) vm. -89 rakennettua omakotitaloa Ivalosta. Talo on lämpimiltä tiloiltaan noin 130 neliötä ja huonekorkeus normaali. Taloon on vuonna -89 asennettu maalämpöpumppu Ekopak Junior EV9 + lämminilmakone Valmet F1000. Alkuperäinen rakentaja lisäsi v. -92 300 litran sähkövaraajan käyttöveden lämmittämiseen, koska käyttövesi ei riittänyt. Maapiiri (2x200m) on upotettu hienoon hiekkamaahan, jossa pohjavesi ehkä noin 5 metrissä. Upotussyvyys 1,1 m ja putken väli 1,2 m. Nyt kun talon ostan niin olisi tarkoitus laittaa maalämpö kuntoon.

Olen kysellyt maalämpömyyjiltä mielipiteitä miten asia tulisi heidän mielestään toteuttaa. Yhtenevää neuvoissa on että maapiiriin pitäisi saada 200 metriä vähintään lisää. Tämä onnistuu. Sitten tuleekin ongelma, että mitä sen jälkeen.

Lämpöässän myyjä ehdotti, että helpoin ja hyvä ratkaisu on laittaa Lämpöässän Vm mallin 9kw teholtaan. Integroidusta varaajasta (480 l) riittää lämmin vesi (60 astetta) ilmalämpökoneelle ja viileämpää vettä lattiakiertoon. Talossa lattiassa vesipiirejä 4 kpl, jotka käsittääkseni kattaa koko talon. Pumpussa oletuksena molemmille lämmitysmuodoille oma säätö. Käyttövesi lämpenisi kierukalla ja sitä kuulemma riittäis ihan reilusti. Tämä järjestelmä tulisi arvion mukaan maksamaan asennettuna n. 12 - 13 000 euroa. (Ei sis. maapiiriä)

Toinen tarjous sisältää Oilon GT 9,4 kw (joka kuulemma suunniteltu toimimaan ilmalämmitysjärjestelmän kanssa) ja lisäksi 600 litran capiton varaaja, jossa kaksi käyttövesikierukkaa. Varaajasta menisi vesi siis lämminilmakoneeseen sekä lattiakiertoon. Lattiakierto olisi vanhoilla paluuvesitermostaateilla. Tässä järjestelmässä irvistyttää tuo hinta asennettuna, 19600 euroa. (ei sisällä maapiiriä) Myyjä kertoi järjestelmän toimivan jopa 400 metrillä putkea mutta suositteli laittamaan lisäputkea 200 metriä lisää joskus myöhemmin, jos ei heti onnistu.

Thermian jälleenmyyjälle tarjouspyyntö vetämässä. Puhelimessa meinasi, että 200 metriä lisäputkea ja Thermia Optimum G3 + 200 litran puskurivaraaja lämminilmakoneeseen. Hintaa tälle ei vielä tiedossa.

Lämpöässän järjestelmä vähän arveluttaa kun on lukenut näitä keskustelupalstoja. Saadaanko siitä edes kohtuullisella hyötysuhteella 60 asteista vettä jatkuvasti. Hinta kyllä houkuttaa.

Toinen tarjous tuntuisi (mutu) toimivalta mutta hinta taas irvistyttää aika pahasti. Liekkö maksaa koskaan itteään takaisin.

Niin ja lopuksi. Nykyinen kokonaissähkönkulutus on ollut kahdella henkilöllä 22500 kw. Kiinteistöön sisältyy noin 25 neliön lämmin autotalli, jossa pidetään noin 10 asteen lämpötilaa betonilattiassa olevalla sähkölämmityksellä (tarkoitus vähä isontaa tallia ja laittaa jokin edullinen ilmalämpöpumppu). Meidän perheeseen kuuluu 5 henkeä, joten järjestelmä pitää mitoittaa meille. Ei sisälly ammeita tai muuta sellaista huimasti kerralla käyttövettä vievää laitetta.

Ja tosiaan laitoin tämän tähän maalämmön suunnittelu osioon koska mielenkiinnolla kuuntelisin, jos jollakin olisi tarjota jokin järkevämpi/ideoida lämmitysratkaisu tähän tilanteeseen. Jos sellaista on olemassa. Tietenkin kiinnostaa myös mielipiteet edellämainitsemistani maalämpömyyjien ehdotuksista. Itellä jo pää nii sekaisin kaikista tähän liittyvistä kommervenkeistä että ei pysy ihan mukana. Kiitoksia rakentavista vastauksista jo etukäteen. 

Poissa tomppeli

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 8 561
  • Vanha pieru!
Koetin tehdä tästäkin laskelman, mutta en rohkene laittaa sitä tänne foorumille, kun olen tehnyt sen niin vajavaisin perustein.
Lämpöpumpun teholuokka lienee siinä 9 KW paikkeilla.
2 x 200 metrin maakeruupiiri on ehdottomasti aivan liian lyhyt.
2 x 400 metriä olisi paljon parempi.
Maakeruuputken asennussyvyys saisi olla jopa 1,5 metriä.

60 asteinen kiertovesi on maalämpöpumpulle liikaa.

Rovaniemellä toimii Ekowell. Uskoisin heillä olevan Lapin tuntemusta ja tietoa lämpöpumpun toiminnasta Lapissa.
Kannattaisiko ottaa yhteyttä heihinkin?