Liikaa kun ajattelee, niin asioista tulee vaikeita.

Nyt on vaihtoehtoina GT vaihtoventtiilin ja varaajan kanssa tai sitten SH varaajalla. GT puskisi lämpöä vaihtoventtiilin kautta suoraan lattialämmityskiertoon eli hyötysuhde olisi paras mahdollinen, eikö? SH taas lämmittäisi aina varaajaa, jonka alaosasta otettaisiin lämpöä lattiaan. Mutta eikö pumppu tällöin joudu tekemään myös lämmityskäyttöön kuumaa (yli 50-asteista) vettä, jolloin hyötysuhde romahtaa verrattuna siihen, että lämmitysvesi voisi olla esim. 35-asteista? Vai onko tulistinpumpussa jokin oma kikka tuottaa yhtä hyvällä hyötysuhteella myös kuumempaa vettä? Oilon ainakin lupaa molemmille pumpuille samat COPit samoilla lämpötiloilla, mistä kuvittelen, että SH ja varaajan käyttö välissä olisi huonompi vaihtoehto. Nykyinen lämmitys pelaa kaukolämmöllä ja haluaisin saada hyötysuhteen "tappiin", jotta maalämpö maksaisi itsensä takaisin järjellisessä ajassa.
Toinen ongelma on pumpun teho: Riippuen lähtöarvoista huipputehoksi tulee 13 kW tai reilu 14 kW. Ottaisin mielelläni 16 kW pumpun, mutta putkimies pelottelee, ettei niin isoa tehoa saa hukattua lattiaan. Talo on osittain 2-kerroksinen, ala- ja välipohjat ovat betonivalua ja lattiaa vesikierrolla on yli 250 m2 eli betonia lienee 20-25 m3. Lattialämmitysputkea on paperien mukaan 1214 m ja vesitilavuus vaivaiset 103 litraa. Kakkosasunnolla betonilattiaa on 85 m2 ja yläkerran kevytrakenteista lattiaa 55 m2 ja 9 kW:n MH9 on kyllä toiminut, joten miksi 16 kW pumppu ei toimisi huomattavasti isommassa kohteessa? Molemmista näkyy muodostuvan 64 W/m2 teho, mutta tulevassa remonttiprojektissa koko pinta-ala on betonivalua eli keskimäärin massiivisempi kuin tuo pienempi kämppä.
Betonin lämmittämiseen kuluva lämpöenergia on E = 2670 kg/m3 * 20 m3 * 0.75 kJ/K*kg = 40050 kJ/K = 40050 kWs/K jos lasken oikein. Tunnissa 16 kW nostaa lämpötilaa dT = 16 kW * 3600 s / 40050 kWs/K = 1.44 K eli ei kuulosta hirveän nopealta, tätä vielä hidastaa lämmön "karkaaminen" ilmaan ja maaperään. Tietysti oma lukunsa, paljonko lämmönjohtumista haittaa muovinen putki - kiertoveden lämpötila nousee varmasti paljon nopeammin.
Laskinko oikein? Mielipiteitä pumppuvalinnasta? Varaajaksi tulee joko 500- tai 750-litrainen sen mukaan, mikä tuonne onnettomaan komeroon saadaan mahtumaan.