Itse jätin varaajan ja puukattilan paikalleen ja hankin maalämpöpumpun lämmittämään varaajaa. Kovilla pakkasilla olen lämmittänyt varaajan puulla. Varaajani tilavuus on 1800 litraa, mutta lämpö näyttää kerrostuvan yläosaan niin, että lämpöhukkaa ei smerkittävästi synny. Käyttövesi tulee maalämpöpumpun varaajasta. Taloni on rakennettu 1979 ja kuutioita on 450. Ensimmäisen vuoden aikana maalämpöpumpun kulutus oli 6700 kwh (sisältää myös lämpimän käyttöveden) Pumppu teho on 10 kw ja reikä 201 metriä.
Meillä on kokolailla sama systeemi kuin Joonatanilla.
Alkujaan oli varaava yösähkölämmitys ja 40kw:n puukattila,rakennusvuosi -87.
Lisättiin maalämpö -98 ja siitä lähtien on lämmitys ja käyttövesi tehty maalämmöllä.
Talo on 115/175m2 ,1-taso ja maalämpö vie sähköä keskimäärin 4500kwh/v.
Puukattila,patteriverkon putkitus ja Ouman EH-80 jäi ennalleen,maalämpö siis lämmittää 1250l:n varaajaa josta lämmönjako hoituu alkuperäisillä systeemeillä.
Puukattila on edelleen käyttökunnossa ja nyt jonkinaikaa käytössä kun pitäisi tuhota 100m orapihlaja-aitaa.
Isolla varaajalla saa mukavan harvat käynti-taukojaksot,meillä talviaikaan 6kertaa/vrk ja kesällä 1-2 kertaa/vrk.
Käyttöveden esilämmitys on ison varaajan kierukoista,varsinainen käyttöveden varaaja on 160l ja lämpöpumppu lämmittää siinä käyttöveden.
Systeemi on toiminut ongelmitta nyt 16v ja lämpöä on riittänyt.
Sellainen vinkki että jos jätät 2000l:n varaajan käyttöön niin kannattaa mitoittaa lämpöpumppu hiukan yläkanttiin,ei ole pelkoa pätkäkäynnistä ja riittää puhtia kovilla pakkasilla kun talon lämmönkulutus on suuri ja samaan aikaan pitäisi nostaa 2000l:n varaajan veden lämpöä.
edit:
Varaajassa LKV-kierukka ja 12kw vastuksia.
Varmaankin vastuksille menee sähkön syöttö kahdella kaapelilla niin toisen saattaa pystyä hyödyntämään maalämpöpumpun syöttökaapeliksi

Tässä jonkilainen periaateluonnos meidän systeemistä,käyttövesipuoli puuttuu kuvasta

edit 2:
Miten MLP käynnistysliipaisu toteutettu, lämpötilanmittaus shunttiin menevästä vedestä? Jäikö sulle vanha säädin (OUMAN, tms.) toimintaan?
Meillä lisättiin Oumanin shunttiin mikrokytkin.Toiminta siten että kun varaajan vesi jäähtyy niin shuntti avautuu ja kun shuntti on lähes täystin auki niin tuo mikrokytkin toimii ja käynnistää maalämpökoneen.
Kun varaajan veden lämpö alkaa nousta niin shuntti menee pienemmälle ja vapauttaa mikrokytkimen.
Oumanin shuntti on muuten alkuperäisasennuksena edelleen käytössä ja säätää talon lämmityksen varsin tarkasti.Tuolla lisämikrokytkimellä MLP pitää varaajan lämpötilan sopivana kulloiseenkin lämmöntarpeeseen
