Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Jalkapuu mitoituksen ryssineille firmoille?  (Luettu 3816 kertaa)

Poissa fraatti

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 496
  • Maalämpöfoorumi
Jalkapuu mitoituksen ryssineille firmoille?
« : 15.01.14 - klo:23:19 »
Näyttää löytyvän näitä aivan selvästi alimitoitettuja kohteita joihin kauppiaat ovat todennäköisesti tarjonneet tietoisesti asiakkeelle alitehoista järjestelmää jotta saisivat kaupat kiinni. Mielestäni vastuullinen myyjä ei alimittaista järjestelmää yrittäisi kaupata rahojen toivossa vaan kilpailu olisi hoidettava jollain muulla tavalla. Usein mlp on kuitenkin todella merkittävä investointi joka asuntoon. Siinä sitä sitten pyöritellään päätä kun kaivo on jäässä  :o

Ehkä näistä räikeimmistä tapauksista saisi olla threadi jossa asiakas voisi sanoa että perseelleen meni firman XXX kanssa syystä että..... Osaisi ainakin valveutuneimmat varoa tehdessään mlp asennus yrityksen valintaa..

Oletus on kuitenkin että asiakkaan pitäisi pystyä luottamaan yrityksen edustajan sanaan...
Viessmann Vitocal 333-G, 2*180m kaivo
171m2/500m3 talo + 70m2/200m3 talousrakennus
Kokonaissähkö n 10000kWh(MLP n 5500kWh, IV-kone n 700kWh)

Poissa papi

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 297
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Vs: Jalkapuu mitoituksen ryssineille firmoille?
« Vastaus #1 : 23.01.14 - klo:09:24 »
Täsmälleen samaa mieltä! Pientalossani suunnitelma on vastannut todellisuutta ja järjestelmä toimii täsmälleen ennakoidulla tavalla (10kW pumppu, 200m kaivo). Rakennusvaiheessa sain tarjouksia yhteensä seitsemän, joista kaksi olisivat olleet mielestäni alitehoisia.
- Olion itä-suomen aluemyynti, 7kW ja 134 metriä
- Lämpökarelia Joensuu 7,5 kW ja 160 metriä
Nykyisillä laitteilla lisävastukset tulevat avuksi noin -35^C lämpötilassa.
Viessmann 300G 10 kW, Vitocell 100-V 390L, Vitocell 100-E 200L, kaivo 220m, 188m2+60m2

Poissa Selvittäjä

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 233
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Vs: Jalkapuu mitoituksen ryssineille firmoille?
« Vastaus #2 : 28.01.14 - klo:23:12 »
Minusta te olette hakoteillä ...

Ottaen huomioon että investoinnin arvo on yleensä yli 20 kEur, järjestelmän toivottu kestoikä yli 20 vuotta ja toisinaan kohtuullinen moninmutkaisuus, niin suurin osa meistä tekee tuon ison hankinnan väärin.
Projektissa pitäisi olla seuraavat osapuolet:

TILAAJA
- hankkii suunnittelijan
- määrittää raamit
jne

SUUNNITTELIJA
- mitoittaa pumpun ja keruupiirit olosuhteet huomioiden ja suunnittelee yksityiskohdat esim. putkikoot jne
- osallistuu valintaprosessiin tuoden asiantuntemuksensa tarjottuja tuotteita vertailtaessa
- valvoo ja hyväksyy toteutuksen

MYYJÄ
- laskee tarjouksen
- toimittaa tarvikkeet

ASENTAJA
- tekee asennuksen piirustusten mukaan

 :D  :D  :D  :D
Eihän kukaan noin tee. Miksi? "Suunnitelijat on kalliita" . Ei muuten ole. Nyt kun on tuntityönä teetetty oma maalämpöprojekti takana ja suunnittelijankin lasku  on maksettu, niin tulee olo että suunnittelijan tuntihinta oli jopa kohtuullinen (veroineen), tai ehkä sitten vaan asentajan tuntihinta tuntui suhteessa suolaiselta. Hyvä mies kyllä asentajakin! 

Vaikka Tomppeli tällä foorumilla tekee hienoa työtä laskemalla meille arvioita niin väittäisin että kukaan ei lue sitä lopussa olevaa kaneettia että "Takuumitoituksen saat alan ammattisuunnittelijalta tai vastuulliselta maalämpötoimittajalta!".  Minusta on turha syyllistää maalämpökauppiaita kun me asiakkaat laitamme heidät tekemään heille kuulumatonta työtä. Heidän tehtävänsä on hoitaa kaupat kotiin, muu on ekstraa. 

Suunnittelijoita on ilmeisesti melko vähän tähän nykyiseen maalämpö buumiin, ja tuntuu että he ovat yllättävänkin "hiljaa" olemassaolostaan, kaipa töitä riittää muutenkin  :-\ . En nyt jaksa enempää sauhuta asiasta ...

Oilon GT 20, puskuri Akvaterm 1500, KVV Akvaterm 500, kaivot 201 + 184 + 70 aktiivia 434m, patterilämmitys, vuodesta 2013. Reservissä Högfors 14 ÄSSÄ ja Oilon Junior.

Poissa Xargo

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 330
  • Danfoss DHP-H 8kW + 100m - Digit SE2 mlv/vkl
Vs: Jalkapuu mitoituksen ryssineille firmoille?
« Vastaus #3 : 28.01.14 - klo:23:23 »
Sinäänsä samaa mieltä tuosta suunnittelupuolesta, mutta ainakin silloin kun itse järjestelmää kilpailutin niin myyjä nimenomaan vaati kaikissa tapauksissa että he suunnittelevat järjestelmän. Mulla siis uudiskohde ja oikeastaan päinvastaiset ongelmat. Eli siis ei oikein kukaan suostunut toimittamaan järjestelmää matalahkolla kaivolla (jonka mitoituksen olin itse laskenut). Sitten homma menikin vähän sivuun kokonaistoimituksesta.

Mutta pointti siis oli, että ainakin mun tarjouskierroksella "avaimet käteen" toimittajat käyttivät omia suunnittelijoitaan, jolloin se suunnittelijan liksa on leivottu siihen kokonaishintaan. Eri asia sitten nämä tapaukset jossa laitteet haetaan tarjouksella rautakaupasta ja asentaja tuntiliksalla hommiin. En mitenkään sitäkään tapaa kritisoi, mutta silloinhan mitoitus on asiakkaan vastuulla (itsekin ilmoitin ihan kirjallisesti, että otan itse vastuun kaivon mitoituksesta) ja ihan syystäkin. Jos taas "avaimet käteen" paketti jää alimittaiseksi niin kyllä silloin syyttävä sormi osoittaa myyjätahon käyttämään suunnittelijaan ja jälleen ihan syystä. Sitten taas jos "avaimet käteen" pakettiin ei kuulu suunnittelu niin sitten onkin kyse nimenomaan lainausmerkeissä olevasta paketista...