Ekowell ohjaa kompressoria päälle ja pois alasäiliön lämpötilamittauksen mukaan, mutta kompressorin käyntialueen lämpötila rajoihin vaikuttaa moni asia ja asetus.
Homma toimii käsittääkseni suurinpiirtein näin:
1. Jos yläsäiliön lämpötila ylittää ”yläsäiliön ylärajan”, niin Ekologi olettaa, että kuumaa käyttövettä riittää yllin kyllin eikä alasäiliön lämpötilaa tarvitse nostaa korkeammalle kuin mitä lämmityskierto vaatii.
Tällöin:
- Kompressori käynnistyy kun alasäiliön lämpötila laskee alemmaksi kuin menovesitavoite plus ”LT ero”, tai kun käyttäjän asettelema ”alasäiliön alaraja” saavutetaan (ylempi raja näistä kahdesta on ratkaiseva). ”LT ero” on alasäiliön ja meneveden lämpötilojen minimiero ja sen tehdasasetus on 0.
- Kompressori pysähtyy kun alasäiliön lämpötila on noussut kompressorin käyntidifferenssin verran tai jos käyttäjän asettelema ”alasäiliön yläraja” saavutetaan.
- Silloin kun tarvitaan tosi kuumaa menovettä, kompressori käy tyypillisesti ylärajaan saakka ja käynnistyy uudelleen vasta kun kun lämpötila putoaa käyntidifferenssin verran, vaikka menovesitavoite edellyttäisi korkeampaa käynnistyslämpötilaa. (tässä tilanteessa differenssistä ei siis tingitä)
- Kompressorin minimikäyntiaika ja minimitaukoaika ovat myös määrääviä tekijöitä ja saattavat jossakin tilanteissa ajaa lämpötilan ulos edellä selitetyistä käyntialueen rajoista.
- Ekowellissa on myös suojaustoiminto joka estää yläsäiliön kiehumisen pudottamalla "alasäiliön ylärajaa"
2. Jos yläsäiliön lämpötila laskee alle ”yläsäiliön ylärajan”, Ekologi päättelee, että yläsäiliö ei pysty tuottamaan riittävästi lämmintä käyttövettä yksin ilman alasäiliön apua, ja nostaa käyntialueen alarajaa jonkin sisäisen laskentakaavan mukaan. Tämä näkyy eksilen mainitsemana käyntirajojen ”kellumisena” ja on nähtävissä reaaliajassa kompressorin ohjaustietoja –sivulla (perusnäyttö-F2-F3-F4, ”ALAR.YLÄS.MUK”). Laskenta päivittyy taustalla jatkuvasti, joten kompressorin käydessä ja yläsäiliön lämpötilan noustessa, käyntialue liukuu vastaavasti alaspäin. Vastaavasti kompressorin huilatessa ja lämpötilojen laskiessa käyntialue saattaa liukua ylöspäin. Tästä syystä toteutunut differenssi saattaa olla pienempi kuin asetettu parametri.
Kannattaa huomata, että tämä kelluminen ja differenssin pienentyminen saattaa aiheuttaa pätkäkäyntiä, mikäli ”yläsäiliön yläraja” asetus ei ole järkevä:
Olin asettanut ”yläsäiliön ylärajaksi” 52 astetta. Koska tulistusenergiaa ei kesäkuumalla juuri synny, yläsäiliön lämpötila laski alle 52 asteen ja varmistaakseen käyttöveden riittävyyden, Ekologi nosti käyntialueen välille 44-50 astetta. (6 asteen differenssi) Kompressorin käynnistyttyä, kuumakaasu lämmitti yläsäiliön lämpötilan aika nopeasti yli 52 asteen, jolloin kompressorin käyntialue putosi ”alasäiliön alarajan” (asetus oli 33 astetta) ja kompressorin käyntidifferenssin määräämälle tasolle ja kompressori pysähtyi. Yläsäiliön lämpötila putosi taas nopeasti alle 52 asteen ja sen seurauksena käyntialue pomppasi takaisin 44-50 asteeseen käynnistäen kompressorin uudelleen. Kompressori kävi siis usein ja lyhyitä pätkiä ja yläsäiliön lämpötila vaihteli 52 asteen paikkeilla ja alasäiliön 44 asteen hujakoilla. Korjauksena nostin ”yläsäiliön yläraja”-asetuksen 62 asteeseen, jolloin kesäkäyntialueeksi vakiintui 44-50 astetta. Yläsäiliön Yläraja on siis parametri, jonka avulla Ekowell siirtyy automaattisesti talvi- ja kesämoodin välillä. Kun sen asettaa kerran kohdilleen, asetuksia ei tarvitse muuttaa käsin vuodenajan mukaan. 62 astetta tuntuu aika sopivalta.
Oman pumppuni toimintaa voi vakoilla osoitteessa
http://evt1000.dy.fi/. Dataa on loggaamassa ja esittämässä TaloLogger ja rautana SheevaPlug, jonka teho on aika vaatimaton. Tästä syystä käyrien ilmestyminen ruudulle ottaa aikansa.