Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Kelluva Ekologi  (Luettu 11444 kertaa)

Poissa eksile

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 243
  • 1002 ja toimii
Kelluva Ekologi
« : 07.11.13 - klo:21:24 »
Taas löytyi (ainakin itselleni) uusi ominaisuus tosta Ekologista  ;). Käväisin teknisessä tilassa ja päätin pitkästä aikaa vilkaista mitä pumpulle kuuluu.
Alasäiliön lämpö oli 40, yläsäiliö 58. Kompuran ohjaustietojen mukaan käyntialue 36,5-43,5 (differenssi 7 astetta joka on taannoin kokeilemalla toimivaksi havaittu). Käyntialue yläsäiliön mukaan.
Pumpun käynnistyttyä seurailin arvoja kunnes pumppu yllättäen pysähtyi alasäiliön lämmöillä 40 astetta. Kuumakaasun lämpötila karvan alle 90 astetta oli nostanut yläsäiliön lämmön 60,5 asteeseen.
Ilmeisesti logiikkaan piilotettu laskenta päätteli että alasäiliön 40 ast. ja yläsäiliön 60,5 ast. muodostaa tarpeeksi suuren lämpövarannon näille ulkolämpötiloille (+5), lattiapiirien lämpötiloille ja käyttövedelle. Edellämainitun seurauksena logiikka jätti sallitun differenssin kolme viimeistä astetta käyttämättä ja pysäytti myllyn. Aiemmin olen antanut itseni ymmärtää että sallittu differenssi käytetään aina.

Tämä on oikeasti molempiin suuntiin kelluva systeemi, tekee vain sen mikä tarvitaan ja säästää mulle kilowattitunteja. Ai että 8).

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 672
Vs: Kelluva Ekologi
« Vastaus #1 : 17.03.14 - klo:13:19 »
Lainaus
Tämä on oikeasti molempiin suuntiin kelluva systeemi, tekee vain sen mikä tarvitaan ja säästää mulle kilowattitunteja

Uteliaisuuttani kysyisin onko Ekowellin käyttämässä Ekologi logiikassa laisinkaan kiinteitä asetusarvoja joita käyttäjä voi halutessaan muuttaa?

Siis jotain samantapaista kuin LÄ:n ylä_min,,ylä_ero ja ala_min ja ala_ero?

Vai onko kaikki käytönaikainen säätö Ekologin hoitamaa,esim vuodenaikojen vaihtelun(lämpökäyrä),käyttöveden lämpötila tms käyttötilanteiden osalta.

Onkohan kenelläkään trendiä Ekologin ohjaaman lämpöpumpun toiminnasta?

Meillä on omatekemä trendi Logtempillä ja Ds1820 antureilla mutta ei ole Ekologia,käyntisäädöt hoituu kahdella LAE:n 2-osaisella termostaalilla,tosin niisäkin on hienosäätö mahdollisuuksia vähintään riittävästi.

Olen miettinyt eksilen kertomaa kahteen suuntaan kelluvaa säätöperiaatetta mutta ei oikein avaudu miten tuollainen säätö käytännössä toimii ,lähinnä käynnistys ja pysäytyskäskyjen osalta.

Termostaateilla kun tulee pakosti asetuksen osalta kiinteä käynnistys ja pysäytys veden lämpötilan mukaan niin olisi hyvä jos lisänä olisi jonkinlainen ennakoiva hienosäätö joka osaisi korjata noita kiinteitä asetusarvoja lämmönkulutuksen mukaan.


9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa eksile

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 243
  • 1002 ja toimii
Vs: Kelluva Ekologi
« Vastaus #2 : 18.03.14 - klo:00:15 »
Palaan astialle paremmalla ajalla, ohessa kuitenkin Ekowellin manuaalin sisällysluettelo josta saa käsityksen mitä kaikkea voi säätää (jos siitä saa selvää).

Mun on tarkoitus laittaa loggeri ottamaan tietoa ylös, pumppu sylkäisee sarjaportista kerran minuutissa numerosarjan erikseen pyytämättä, josta infoa pitäisi riittää.
Raspberry Fi on tilattu mutta verkkokaupan toimitus jumii kun niiltä loppui hyllystä Fuj:tech 5V:n micro USB verkkovirtalaturi.

Poissa eksile

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 243
  • 1002 ja toimii
Vs: Kelluva Ekologi
« Vastaus #3 : 18.03.14 - klo:00:20 »

... ja tässä loput...  ;D



Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 672
Vs: Kelluva Ekologi
« Vastaus #4 : 18.03.14 - klo:07:40 »
Kiitoksia,onpa siinä säätöjä  :)
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa zta

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 86
Vs: Kelluva Ekologi
« Vastaus #5 : 21.03.14 - klo:14:08 »
Ekowell ohjaa kompressoria päälle ja pois alasäiliön lämpötilamittauksen mukaan, mutta kompressorin käyntialueen lämpötila rajoihin vaikuttaa moni asia ja asetus.
Homma toimii käsittääkseni suurinpiirtein näin:

1. Jos yläsäiliön lämpötila ylittää ”yläsäiliön ylärajan”, niin Ekologi olettaa, että kuumaa käyttövettä riittää yllin kyllin eikä alasäiliön lämpötilaa tarvitse nostaa korkeammalle kuin mitä lämmityskierto vaatii.
Tällöin:
- Kompressori käynnistyy kun alasäiliön lämpötila laskee alemmaksi kuin menovesitavoite plus ”LT ero”, tai kun käyttäjän asettelema ”alasäiliön alaraja” saavutetaan (ylempi raja näistä kahdesta on ratkaiseva). ”LT ero” on alasäiliön ja meneveden lämpötilojen minimiero ja sen tehdasasetus on 0.
- Kompressori pysähtyy kun alasäiliön lämpötila on noussut kompressorin käyntidifferenssin verran tai jos käyttäjän asettelema ”alasäiliön yläraja” saavutetaan.
- Silloin kun tarvitaan tosi kuumaa menovettä, kompressori käy tyypillisesti ylärajaan saakka ja käynnistyy uudelleen vasta kun kun lämpötila putoaa käyntidifferenssin verran, vaikka menovesitavoite edellyttäisi korkeampaa käynnistyslämpötilaa. (tässä tilanteessa differenssistä ei siis tingitä)
- Kompressorin minimikäyntiaika ja minimitaukoaika ovat myös määrääviä tekijöitä ja saattavat jossakin tilanteissa ajaa lämpötilan ulos edellä selitetyistä käyntialueen rajoista.
- Ekowellissa on myös suojaustoiminto joka estää yläsäiliön kiehumisen pudottamalla "alasäiliön ylärajaa"

2. Jos yläsäiliön lämpötila laskee alle ”yläsäiliön ylärajan”, Ekologi päättelee, että yläsäiliö ei pysty tuottamaan riittävästi lämmintä käyttövettä yksin ilman alasäiliön apua, ja nostaa käyntialueen alarajaa jonkin sisäisen laskentakaavan mukaan. Tämä näkyy eksilen mainitsemana käyntirajojen ”kellumisena” ja on nähtävissä reaaliajassa kompressorin ohjaustietoja –sivulla (perusnäyttö-F2-F3-F4, ”ALAR.YLÄS.MUK”). Laskenta päivittyy taustalla jatkuvasti, joten kompressorin käydessä ja yläsäiliön lämpötilan noustessa, käyntialue liukuu vastaavasti alaspäin. Vastaavasti kompressorin huilatessa ja lämpötilojen laskiessa käyntialue saattaa liukua ylöspäin. Tästä syystä toteutunut differenssi saattaa olla pienempi kuin asetettu parametri.

Kannattaa huomata, että tämä kelluminen  ja differenssin pienentyminen saattaa aiheuttaa pätkäkäyntiä, mikäli ”yläsäiliön yläraja” asetus ei ole järkevä:
Olin asettanut ”yläsäiliön ylärajaksi” 52 astetta. Koska tulistusenergiaa ei kesäkuumalla juuri synny, yläsäiliön lämpötila laski alle 52 asteen ja varmistaakseen käyttöveden riittävyyden, Ekologi nosti käyntialueen välille 44-50 astetta. (6 asteen differenssi) Kompressorin käynnistyttyä, kuumakaasu lämmitti yläsäiliön lämpötilan aika nopeasti yli 52 asteen, jolloin kompressorin käyntialue putosi ”alasäiliön alarajan” (asetus oli 33 astetta) ja kompressorin käyntidifferenssin määräämälle tasolle ja kompressori pysähtyi. Yläsäiliön lämpötila putosi taas nopeasti alle 52 asteen ja sen seurauksena käyntialue pomppasi takaisin 44-50 asteeseen käynnistäen kompressorin uudelleen. Kompressori kävi siis usein ja lyhyitä pätkiä ja yläsäiliön lämpötila vaihteli 52 asteen paikkeilla ja alasäiliön 44 asteen hujakoilla. Korjauksena nostin ”yläsäiliön yläraja”-asetuksen 62 asteeseen, jolloin kesäkäyntialueeksi vakiintui 44-50 astetta. Yläsäiliön Yläraja on siis parametri, jonka avulla Ekowell siirtyy automaattisesti talvi- ja kesämoodin välillä. Kun sen asettaa kerran kohdilleen, asetuksia ei tarvitse muuttaa käsin vuodenajan mukaan. 62 astetta tuntuu aika sopivalta.

Oman pumppuni toimintaa voi vakoilla osoitteessa http://evt1000.dy.fi/. Dataa on loggaamassa ja esittämässä TaloLogger ja rautana SheevaPlug, jonka teho on aika vaatimaton. Tästä syystä käyrien ilmestyminen ruudulle ottaa aikansa.

Poissa guru

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 32
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Vs: Kelluva Ekologi
« Vastaus #6 : 22.03.14 - klo:07:37 »
Tulihan tuo tehtyä pari8kymmentävuotta sitten, kiva että toimii, enää ei järki riittäisi se on vain se dementia joka etenee( ei kaikilla )

guru :D