En tiedä missä se kuumakaasujen anturi sijaitsee sitten, mutta kun varaajassa on about 58 astetta auringolla ladattuna, niin kuumakaasu on 40 asteen paikkeilla. Ja kun latauspumppujen hanat on kiinni niin kuumakaasut on 30 asteen paikkeilla. Yhden kerran vähä trendejä katselin, mutta en ottanut niitä talteen sillon.
Anturi on kompressorilta tulistinvaihtimelle menevässä kuumakaasuputkessa,mittaa siis tuon putken pintalämpötilaa.Normaalistihan sitä seurataan vain kompressorin käydessä ja silloin kuumakaasun lämpötila on jotain 90-115 asteen tienoilla.
Mielestäni kompressorin taukojakson aikana ei kuumakaasun lämpötilalla on juurikaan merkitystä.
Se että vaikka lauhdutin on eristetty mutta jos se on 40 asteinen niin vuotaahan se lämpöä ympäristöönsä ja harakoille, vaikka neste ei kompuran puolella kierräkään.
Kun kompressori pysähtyy niin lauhduttimen kiertopumppukin pysähtyy ja lauhduttimeen jää jäähtymään sen lämpöinen vesi mitä se on pysäytyshetkellä ollut.
Jos lauhduttimen lämpötila ei taukojakson aikana hiljalleen laske niin silloin on syytä epäillä painovoimaista luonnonkiertoa varaajan yläosasta lauhduttimen läpi varaajan alaosaan.
Tämän pitäisi näkyä varaajan yläosan lampötilan liian nopeana jäähtymisenä ja varaajan alaosan lämpö on lähes sama kuin varaajan yläosassa koko taukojakson ajan.
Eli tuon luonnonkierron vaikutuksesta ei varaajaan juurikaan muodostu lämpökerrostumia vaan varaaja jäähtyy kauttaaltaan samanaikaisesti.
Normaalistinhan varaaja alkaa jäähtymään alaosasta ja varaajan yläosa jäähtyy viimeiseksi sitten kun jäähtynyt kerrostuma on noussut sinne saakka.
Eli varaajan pitäisi jäähtyä alhaalta ylöspäin.
Tuollaisella 500l:n varaajalla pitäisi kompressorin käydä näin kesäaikaan jotain 1-4 kertaa/vrk niin olisi normaalia.
Toi yksisuuntaventtiili vois olla yks ihan hyvä ratkasu. Itse mietin magneettiventtiiliä, ohjauksen siihen saisi vaikka siitä kiertovesipumpulta. Siinä taas vaan yksi potentiaalinen vikapaikka.
Yleensä tuossa kohtaa käytetäänkin yksisuuntaventtiiliä kun se on omavoimainen ja siten ei edes tartte mitään ohjauksia.
Lauhdutinvirtaus on aika suuri joten senkin puolesta esim1-1,5" putkelle sopiva yksisuuntaventtiili on edullisempi kuin vastaava iso magneettiventtiili.
Erikoista tässä kyllä se ettei Lämpöässän käyttäjät ole aiemmin tuollaisesta lauhduttimen luonnonkierto-ongelmasta tällä foorumilla kirjoitelleet?
Onko Hannun v13 lämpöpumppu milloin otettu käyttöön?