Nyt näyttäis tuo vaihtoehto 2 toteutuvan.
Vähän miettimistä aiheutti yksi uusi tarjous ja siinä pumpun koko oli 12kW ja porakaivon syvyys 230m???
Talon laskennallinen e-luku 157 ja talon nettoala 213-->33441kwh/a. Ilmanvuotolukuna käytetty 4, todellisuus varmasti alle 2.
Tuntuu ihan liian isolta, sähköämmitystalossa kuluisi siis tuo 33,5mwh/a. Ei todellakaan tämän päivän eristysmäärillä täällä lounais-suomessa. Meillä eristettä tulee seiniin 250mm, kattoon 500mm ja lattiaan 200mm stryrox. No tuohan on vain laskelma.
Jos koneeksi ottaa 10kw sijaan 12kw onko haittaa/hyötyä?
Otat Nibe 1226 11kW
http://www.taloon.com/maalampopumppu-nibe-f1226-11-kw/LVI-5361545/dp?ref=nosto_0000_katsoimyos*atsipöntö 500l tai se 400l
http://www.g2-energy-systems.de/speicher/pufferspeicher/mit-2-waermetauscher/400-2000-liter-pufferspeicher-mit-2wt.htmlSiihen 3-vaihe vastuksen:
http://www.g2-energy-systems.de/elektroheizstaebe-20-bis-90kw.htmlVastuksen koon valitset niin kuin katollesi mahtuu sähköpaneeleita. Ota 3-vaihevastus niin löytyy kytkentävaihtoehtoja.
Kytkentä siten että kaikki lattialämmitys on yhdessä piirissä, mutta kosteat tilat omalla jakotukilla. Niben käyttövedelle esilämmitys 500l varaajan kierukoiden kautta.
500 litran varaajaan joku halpa Ouman tai vastaava, josta suntataan lattiavettä. Niben lämpöputket varaajaan ihan normisti.
Oumannissa on suntti leviänään suurimman osan talvea ja Nibe ajaa lämpökäyrän mukaisesti. Jos otat Ouman 200 sarjalaisen niin siihen saa TRENDinkin kätevästi kiinni (kts. tuo seurantani).
Auringot otat sitten käyttööb siten että lämmität tuota 500 litran pönttöä sillä vastuksella ja paneeleilla. Paneeleilla saat kertaluokkaa toimintavarmemman ja halvemman systeemin. Valitse se 3-vaihevastus siten kuinka paljon paneelia mahtuu (ulkonäköä tuhoamatta) katolle. Siitä vaihe-vastuksesta saa sitten eri vaiheita erottelemalla sopivan kokoisen. poikkis.net:ssä tuosta juttua.
Voihan sitä sitten *atsivaraajasta ottaa sen alakierukankin käyttöön jos haluaa nestekeräintä, mutta nuo aurinkopaneelit kannattaa laittaa älykkään boksin perään tulevaisuudessa - joka syöttää ensin talon sähkökulutuksen nollaan ja ohjaa vasta loput sinne varaajan vastukselle. Käyttövettäkin MLP tekee COP 3:lla, joten 3-kertaa paremman tuoton saa kun nollaa talon sähkönkulutuksen. Meillä näköjään tuon wattsonin perusteella 430W juuri nyt

Itse laittaisin aurinkopaneeleiden perään vaikka tuon meidän ILP:n, jolloin kesäaikana voisi jäähdytellä auringolla.
Nyt on verkkoinvertterivalmistajilta tullut jo radio-ohjattavat pistorasiat eli kun paneelit tuottavat sähköä niin napsahtaa kuivausrumpu päälle. En tiedä ovatko kodinkonevalmistajat vielä hokanneet lisätä "aurinko-ohjaus optiota" kodinkoneisiinsa, mutta syytä olisi pikkuhiljaa. Nestekeräimet ovat ihan jees näillä keleillä, mutta niillä ei tee yhtikäs mittää kun varaaja on 50 asteinen hellepäivän aamulla.
EDIT: reiäksi riittäisi kyllä 180-190m ja jos päädyt 8kW:n pumppuun niin varmaan 20m matalampikin. Tässä kun ei tiedä ennätyskylmän maaliskuun jälkeen notta mennäänkö sitä pientä jääkautta kohti vai ei niin ottaisin vähän syvemmän
