Minkäänlaista esilämmitystä ei ole.
Siis luovuit ajatuksesta käyttää myös kierukkaa esilämmitykseen ? Sen kanssahan systeemit olisivat meillä samanlaiset, tämän esilämmitysasian suhteen. Vain käyttövesivaraajat erilaiset, sinulla säiliö, minulla kierukka.
Ähh, unohdin jo ne uuden pöntön kierukat sujuvasti.

Tarkoitin siis, että tällä hetkellä ei ole minkäänlaista esilämmitystä. Tämä kaavailemani kuvio taas ensisijaisesti (näillä näkymin) käyttää levaria lattiakierron paluulinjassa. On kyllä ajatus lähteä siitä sitten vielä kierrokselle puskurivaraajan kierukoille. Jos meinasit, että tuo on taskusta toiseen siirtelyä niin onhan se, mutta ei kuitenkaan käyttövesipuolelta toiseen käyttövesipuoleen vaan lämmityspuolelta käyttövesipuolelle kuten oli tarkoituskin. Jos käyttäisin pelkästään uuden varaajan kierukoita esilämmitykseen niin en saisi lauhduttimelle viileää vettä. Lisäksi tuo levari ei tosiaan montaa kymppiä maksa. Alakerran lattiakierron paluulinjassa mulla on jo yksi levari, mutta se ei ole tulossa tähän käyttöön vaan ulkovälinevaraston glykolikierto tulee siihen.
Tuossa nimittäin pitäisi käydä niin että käyntijakson ulkopuolella (käyttöveden kulutuksen aikaan) levarilla viilennyt menee kyllä puskurivaraajaan "raakana" ja viilentää siellä olevaa vettä, joka heikentää kierukoilta saatavaa tehoa, mutta hihasta ravistaisin, että vaikutus on kyllä melko pientä kun viilennettävää vettä on kuitenkin se 400l. Toinen juttu mitä olen miettinyt on se, että millainen lämpöjakauma tuonne pönttöön edes tulee jos sitä käyttää puskurina tuollai läpivirtauskytkennällä...? Ettei siinä kävisi niin, että keskellä pönttöä virtaa alhaalta ylös kylmempi virtaus ja lämpö karkaa reunoille...? Sehän olisi oikeastaan tämän esilämmityksen kannalta hyvä juttu, koska kierukat kiertävät reunoja pitkin.
Edelleen sitä mieltä, että jos molemmat sarjassa, parempi paikka vaihtimelle on menopuolella. Ja muutenkin se on tehokkaampi, kun saa 5 astetta kuumempaa menovettä, kunhan kompura saadaan käyntiin.
Niin, se on vähän siitä kiinni mieltääkö sen korkeamman lämpötilan haitaksi vai hyödyksi. Musta se on haitta. Eli siis nukun yöni sitä paremmin, mitä alemmalla painetasolla saan ton lämpöpumpun toimimaan.

Tehokkaamman esilämmityksen kyllä saa ilmanmuuta menopuolelta.
Eiköhän se etäanturi varaajakäyttöön löydy Danfossista yhtälailla. Nimenomaan laattalämmitykseen tämä minusta sopisi, kun siinä ei ole patteriverkolle ominaista napsumispulmaa nopean lämpömuutoksen seurauksena. Ja laatta lämmittää jäähtyneen kiertoveden takaisin lähes omaan lämpötilaansa, ja siten estää tehon alenemisen sarjassa olevassa kierukkavaihtimessa. Se, kannattaako kahta esilämmitystä oikeasti laittaa, on sitten vaikeampi kysymys.
Joo varmaan löytyy anturi, mutta mielestäni sekin on etu, että anturi näkee sen viilentyneen veden, koska silloin integraalilaskennassa tulee huomioitua esilämmituksen aiheuttama lattiakierron lämpöalijäämä voimakkaammin, jolloin kompura ohjautuu voimakkaammin käyttöveden esilämmitystarpeen mukaan. Sitä olen kyllä miettinyt, että lähteekö käymään pätkissä, mutta se on taas vain säätötekninen asia. Mullahan tän 8kW + 100m yhdistelmän kanssa on muutenkin ollut tuon käynnin tasaisuuden kanssa viilaamista. Se onkin itseasiassa pääsyy tuon 400l pöntön hommaamiseen kun 8kW + 100m + termostaatit on vähän hankala yhdistelmä ilman puskuria.