Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Pumppujen tms. logitukset taloLoggerilla. Vinkit, ideat ja kokemukset.  (Luettu 25370 kertaa)

Poissa hitachi

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 174
 • SH15 + SHAK702 + 2 x 150m kaivot. Yliteho.
  • Trendi
Hei,

Tarkoitus olisi kerätä linkkejä pumppujen loggauksiin, jotka on tehty taloLoggerilla ja taloLoggerGraphilla. Aiheen ohella voidaan keskustella asetuksista, vinkeistä ja ongelmista.
Lisäksi tietenkin voi verrata oman kohteen "käppyröitä" toisten käyriin, mikäli kohteen tiedot jotenkin kohtaavat.
 
Tämän vuoksi olisi hyvä mainita lämmitettävät neliöt, kuutiot on about samat kaikilla verrattuina neliöihin, joten niitä ei pilkun tarkasti tarvi ilmoitella. Päämielenkiinto lähinnä, kuinka on saanut taloLoggerin toimimaan omassa järjestelmässä ja kuinka mittauksia tehdään ja mitä vaikeuksia on ollut.
Voitaisiin madaltaa kynnystä mainion softan käyttöönottoon. Usein ongelmaksi yleensä muodostuu ohjelmistoympäristöt, mutta ei se mitään rakettitiedettä ole  ;) Pumpun logittaminen ei ole kovinkaan kallis harrastus, loggaus-harrastuksellekin voi laskea takaisinmaksuajan, jouduin tekemään rahaston hoitajalle...  ;)

Moni maalämpö-järjestelmä tekee "töitä moitteetta", ilman että niitä olisi optimoitu mitenkään ja toisi näinollen maksimaaliset säästöt käyttäjilleen. Useat pumput jauhavat ns. "tehdas asetuksilla" toki lämpöä riittää, mutta millä kustannuksella.... ja voisiko säästää lisää?

Nopein tapa säätöön on online-log-järjestelmä. Säätöjen muutoksen näkee lähes heti, tässäkin kohtaa taloLogger on hyvä apuväline.


Ilmoittaa voisi, ei pakollista:

Talo huone neliöt: m2
Muut rakennukset: esim. talli, työtila tms.
Pumppu, merkki ja teho:
Kanaali: m
Kuutiot yhteensä:  m3 , ei pakollinen
Asukasluku:
Ohjelmat omalla koneella tai palvelimella:
Oman logitus järjestelmän hyvät ja huonot puolet:
Linkki omaan logiin:

Pääpaino edelleen softan käyttöönotossa ja siinä, että saadaan kalliit laitteistot saavuttamaan säästöt, ja enemmän mitä niille on luvattu. Jokaiselle pumppumerkille löytyy toki oma viesti osionsa. Tämän ketjun tarkoitus on tehostaa pumppujen käyttöä nimenomaan taloLoggerin avulla ja niin että mahdollisimman moni saisi ohjelmasta ja laitteistostaan parhaimman hyödyn.
Muukin hyväpuoli tässä softassa on, tällä voi logittaaa vaikka puuhellaa. Ts. vaikka ei olisi maalämpöpumppua, niin one-wire antureita käyttäen voi mitata lämpötiloja tms.

Kaikenlaisten ohjelmaan liittyvien vinkkien ja configuraatioiden vaihto, virittelyjen esille tuominen olisi suotavaa. Lupaudun olemaan tukena (oman tietämyksen ja ajan rajoisssa) teille.
Rohkeasti kysymyksiä, vastaukset niihin saamme yhdessä.

Myöhemmin lisään tähän aloitus viestin loppuun linkkejä laitteistoista ja ohjelmista, ohjeista tms. jotka auttavat käyttöönotossa. Ei muutakuin rohkeasti taloLogger-logituksia näkyviin, ei kannata ujostella kaverilla voi olla säätövinkki heti tarjolla €€€€.

tässä eräs edullinen loggaukseen sopiva alusta ja hieman juttuakin: http://www.maalampofoorumi.fi/index.php?topic=3139.0

to be continued...


« Viimeksi muokattu: 06.01.13 - klo:05:11 kirjoittanut hitachi »
"Ei se säätämällä hajoa, eikä se voi olla valmiiksi optimi-asetuksilla"            Trendi

Poissa hitachi

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 174
 • SH15 + SHAK702 + 2 x 150m kaivot. Yliteho.
  • Trendi
On alotettava myös..


Talo huone neliöt: 153m2
Muut rakennukset: työtila+talli, 50+120m2, kesken...
Pumppu, merkki ja teho: Geopro SH15 + SHAK700
Kanaali: 32m
Kuutiot yhteensä:  n.400+510m3
Asukasluku:2+1
Ohjelmat omalla koneella tai palvelimella: taloLogger omalla ja tietokanta + taloLoggerGraph ulkoisella palvelimella.
Oman logitus järjestelmän hyvät ja huonot puolet: Pieni tehonkulutus, aluksi hankala säätää nolla linux-kokemuksella, mutta googlettamalla ohjeita hyvin. Aloita uudelleen tutuksi, mutta lopulta toimii. Seurava helpommin.
Linkki omaan logiin: http://trendi.no-ip.org

Käytössä siis Raspberry Pi, pieni linux tietokone, jossa taloLogger. Virittelyinnon takia tietokanta on jossain bittiavaruudessa web-palvelimella (toimii toki Raspillakin ylläpidettynä). Homman voi hoitaa sisäverkossa niin että kotikoneella/padilla näkee mitä pumpulla tapahtuu. Itse reissutyötä tekevänä on minulle tärkeää nähdä järjestelmän toimivuus myös "tienpäällä" Siihen että graafit näkee vaikka älypuhelimesta ei välttämättä tarvita omia verkkosivuja, vaan sopivasti konfiguroimallaa saadaan yhteys omaan järjestelmään, joka toimii kotiverkossa, tästä ehkä myöhemmin ohjeita.

Tässä lyhyt alustus, laittakaa muutkin linkkejä, kysymyksiä ja vinkkejä...
"Ei se säätämällä hajoa, eikä se voi olla valmiiksi optimi-asetuksilla"            Trendi

Poissa juippi

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 953
 • Danfoss DHP-H8+UKV100, 170m, 139+35m2
  • lämpötilamittauksia
Hieno homma jos laittaist tosiaan jotain perusteita tuollaisesta pienikulutuksisesta loggerointisysteemistä. Itselle oli täysi työ, kun juuri tänään sain kuntoon LogTemp+vanha pöytäkoneen pannuhuoneeseen ja päivitykset reaaliaikaisena kotisivulle. Ajattelin pitää sitä 24/7 päällä, mutta taitaa tulla aika kalliiksi sähkökulut. Laskin että jos kulutus olisi 100W, niin tekee vuodessa 876kWh. Eipä taida oikein olla järkeä jos laskee mukaan COPiin tuon.
Eniten ihmetyttää että mitenkä tuollaiseen linux-purkkiin oikein ohjelmat, ajurit ym. ajetaan sisään, kun ei noissa ole näppistä tai hiirtä tai näyttöä. Kysymys taitaa ilmeisesti kertoa sen että alkeet pitäisi tulla rautalangasta.

Poissa hitachi

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 174
 • SH15 + SHAK702 + 2 x 150m kaivot. Yliteho.
  • Trendi
Hieno homma jos laittaist tosiaan jotain perusteita tuollaisesta pienikulutuksisesta loggerointisysteemistä. Itselle oli täysi työ, kun juuri tänään sain kuntoon LogTemp+vanha pöytäkoneen pannuhuoneeseen ja päivitykset reaaliaikaisena kotisivulle. Ajattelin pitää sitä 24/7 päällä, mutta taitaa tulla aika kalliiksi sähkökulut. Laskin että jos kulutus olisi 100W, niin tekee vuodessa 876kWh. Eipä taida oikein olla järkeä jos laskee mukaan COPiin tuon.

No pitää tuumia kuinka tästä edetään, olammi väläytteli tuossa toisessa ketjussa valmista imagea Raspberry Pi alustalle, joka tietenkin helpottaisi alkuun pääsyä. Mutta jos jonkinlaiset perustaidot on niin vaikka esim. tuo Raspi ja linux ympäristö olisi täysin outo, niin pienellä avustuksella alkaa data tallentua ja käyrät piirtyä. Ei se niin vaikeata ole  ;)

Tuo loggerin sähkönkulutus se tässä itselläkin oli kimmokkeena tuo Raspin kanssa värkkäilyyn ja koskaan ennen en ollut Linuxiin koskenut. Mutta ahkera googletttaminen, kysely ja kokeilu ja uudelleen kokeilu ajoi jonkinmoiseen tulokseen. Tietenkään ei ole järkeä siinä, että jokainen alkaa istua yöt googlettamassa jotain ongelmaa, jonka voi kysyä vaikka täällä ja päästä eteenpäin projektissa.

Eniten ihmetyttää että mitenkä tuollaiseen linux-purkkiin oikein ohjelmat, ajurit ym. ajetaan sisään, kun ei noissa ole näppistä tai hiirtä tai näyttöä. Kysymys taitaa ilmeisesti kertoa sen että alkeet pitäisi tulla rautalangasta.

Esimerkiksi tässä Linkki: Wiki Raspberry Pi on integroituna hdmi, 2xusb, äänilähtö, verkkoliitäntä ym. Joten tuon saa laitettua vaikka talon televisioon kiinni, jos vain hdmi-tulo löytyy. Raspin käyttöjärjestelmää asennettaessa kannattaa kuitenkin muistaa valita SSH-yhteys mahdollisuus, jolloin saadaan tekstipohjainen terminaali-yhteys Raspiin vaikka esim. Windows koneelta tai jopa kesämökiltä internetin avulla.

Mikäli tekstipohjainen komentojen käyttäminen ei ole "oma juttu" niin Raspiin voi asentaa ns. etätyöpöytä sovelluksen jolloin voi käyttää Raspberryn omaa graafista käyttöliittymää. Tällainen ohjelma on esim. tightVNC-server joka asennetaan Raspiin ja isäntä koneelle asennetaan vastaavasti clientti-ohjelma jolla yhteys avataan. Terminaali-yhteydellä ja etätyöpöytä-yhteydellä voidaan hallita Raspia vaikka Raspiin ei olisi kytketty: näyttöä, näppäimistö tai hiirtä. Käyttöjärjestelmää asennettaessa on näyttö, näppäimistö ja hiiri oltava kytkettynä. Itsellä oli aluksi kovin hankalaa noiden komentojen kanssa kun niitä ei muistanut ulkoa, mutta ajan kanssa tässä on käynyt niin, että terminaali yhteys riittää vallan hyvin ylläpito toimiin. Edelleen google ja kysyminen auttaa tässäkin kohtaa.

Kun Raspissa on määriteltynä SSH-yhteys, niin isäntä koneeseen asennetaan vaikka PuTTY niminen ohjelma jolla yhteys avataan. Muutaman komennon opettelulla hommat hoituu.

No millä liikkeelle? Tarvitaan:
 • Raspberry Pi Nykyään satavilla 512mb versio, mutta 256mb versiokin käy hyvin. esim. Linkki: Partco tai Linkki: RS Delivers /Yleiselektroniikka
 • USB-Hub, hyvä hankinta on hubi jossa tulee virtalähde mukana. Tällainen itsellä ja toimivaksi todettu. Linkki: USB-Hub Tämän mukana tulee 2A virtalähde.
 • Muisti-kortti, Raspberryn käyttäjärjestelmä vie noin 2 gigatavua tilaa. Itsellä 8Gb kortti ja ei taida olla puoltakaan käytössä. Linkki: 4Gb   Linkki: 8Gb
 • Kotelo, esim. Linkki: Kotelo
 • USB-RS232 adapteri, ainakin jos kytkeään Ouman ohjauksiin. esim. Linkki: USB-RS232 Tälläinen itsellä Raspissa kiinni ja toimii. Todennäköisesti aika yhteensopivia ovat nuo adapterit yleensä, voi toki olla poikkeuksia.
 • USB 2.0 A - Micro-B kaapeli, tällä syötetään virtaa hubista Raspiin. Linkki: USB 2.0 A - Micro-B kaapeli
 • Muistikortinlukija, jolla saadaan Raspin käyttöjärjestelmä kopioitua kortille ja otettua varmuuskopioita. Linkki: muistikortinlukija
 • Lisäksi sarjakaapeli Raspin ja Oumannin välille, mutta tämä taitaa löytyä, ainakin jos on Trendillä logitettu aiemmin.

Yht. n. 130€

Edellä listatut tarvikkeet ovat vain esimerkkejä ja niitä mitä itsellä sattuu olemaan käytössä. Jokainen tietenkin valitsee komponentit ja ostopaikat itse  ;)

Käyttöjärjestelmän image-tiedoston saa ladattua vaikka täältä: Linkki: Image Raspiin Raspbian “wheezy” on osoittautunut toimivaksi.

Imagen siirtoon muistikortille tarvitaan ohjelma: Linkki: Imagen siirto-ohjelma

Kun muistikortti on valmisteltu ja asennusprosessi on käyty läpi(huom. asennus kysyy, että käytetäänkö koko muistikortti, vastaamalla "Yes" käyttöjärjestelmältä ylijäävä osasta muodostuu tallennustilaa), käynnistetään Raspi ja kirjaudutaan sisään:  Username: pi Password: raspberry  tämän jälkeen komennolla startx käynnistyy käyttöliittymä.


« Viimeksi muokattu: 09.01.13 - klo:22:21 kirjoittanut hitachi »
"Ei se säätämällä hajoa, eikä se voi olla valmiiksi optimi-asetuksilla"            Trendi

Poissa hitachi

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 174
 • SH15 + SHAK702 + 2 x 150m kaivot. Yliteho.
  • Trendi
Tuli viestin maksimi koko 6000 merkkiä? vastaan. :D jäin pari riviä lopusta pois:

Joutuukohan tässä vielä hankkia toisen Raspin, kun oma on tuolla teknisessä tilassa töissä, niin ohjeen kirjoitus ei ole muistikuvien varassa  ::)  Linkki: Raspberry Pi töissä.
"Ei se säätämällä hajoa, eikä se voi olla valmiiksi optimi-asetuksilla"            Trendi

Poissa Matias

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 4 597
Lainaus
Ajattelin pitää sitä 24/7 päällä, mutta taitaa tulla aika kalliiksi sähkökulut. Laskin että jos kulutus olisi 100W, niin tekee vuodessa 876kWh.

Miniläppäri 10" näytöllä kuluttaa n 8-12W

Perusläppäri 15"näytöllä kuluttaa n 20-30W

9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa hitachi

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 174
 • SH15 + SHAK702 + 2 x 150m kaivot. Yliteho.
  • Trendi

Linkki: Wiki Raspberry Pi mukaan kulutus on 3,5W. Tietenkin jos nurkissa pyörii ylimääräinen läppäri on sillä hyvä lähteä liikkeelle. Mutta, kuten edellä jo mainittiin vanhan pöytäkoneen kulutus on korkea ja n.90€/vuosi käyrien piirtämisestä on aika paljon rahaa.

Tuossa Raspberryn käyttöjärjestelmässä on jo esiasennettuna Python, jota tarvitaan taloLoggerin ajamiseen. Myös ainakin viimeisimmissä Ubuntu-käyttöjärjestelmissä on Python asennettu valmiiksi. Pyhtonin voi ilmeisesti asentaa myös Windows-käyttöjärjestelmään, mutta minulla ei ole siitä kokemusta. Toinen asia on myös hiukan arveluttaa laittaa Windows-konetta internettiin kiinni, kun joitakin portteja on jätettävä kuintekin auki liikennettä varten. ADSL-modemi/palomuurin lokeista näkee että koputtelijoita riittää.

Itse päädyin Raspberryn puhtaasti kokeilumielessä ja pienen tehonkulutuksen houkuttelemana. 8 vuotta vanhan läppäri olisi kyllä nurkassa ollut, mutta joku päivä sekin päästää savut pihalle ja ohjemien uudelleen asennus raudan vaihtuessa ei ole koskaan mukavaa. Raspberryn tapauksessa riittää muistikortin vaihto uuteen yksilöön.

Voisihan sitä varmaan ohjetta raapustaa esim. vanhalle läppärille/pöytäkoneelle ja Ubuntu-käyttöjärjestelmälle.
"Ei se säätämällä hajoa, eikä se voi olla valmiiksi optimi-asetuksilla"            Trendi

Poissa juippi

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 953
 • Danfoss DHP-H8+UKV100, 170m, 139+35m2
  • lämpötilamittauksia
Kiitokset jo tässä vaiheessa neuvoista. Jossakin vaiheessa teen asialle jotakin. Läppärivaihtoehto olisi yksi, mutta ei huvittaisi ostaa 300e konetta pelkästään tuota varten. Toi rasberry varmaan tulisi kokonaisuutta ajateellen paljon halvemmaksi ja olisi mielenkiintoinen asennettava. Nyt juuri tosin ei energia riitä kun oli täysi työ opiskella html-koodausta tuota winkkariviritelmää varten. Yksi vaihtoehto on luopua jatkuvasta logituksesta ja pitää päällä vain tarvittaessa esim. matkoilla ollessa.

Poissa olammi

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 509
 • Aircooled
Tuossa Raspberryn käyttöjärjestelmässä on jo esiasennettuna Python, jota tarvitaan taloLoggerin ajamiseen. Myös ainakin viimeisimmissä Ubuntu-käyttöjärjestelmissä on Python asennettu valmiiksi. Pyhtonin voi ilmeisesti asentaa myös Windows-käyttöjärjestelmään, mutta minulla ei ole siitä kokemusta.

Python on tarvittavine lisämoduuleineen saatavissa ja helppo asentaa myös Windowsiin. TaloLogger toimii myös Windowsissa lukuunottamatta OWFS:ää (toinen tuettu 1-wireväylän lokitustapa), joka on saatavilla vain Linuxille. Esim. sarjaportin kautta tapahtuvat lokitukset toimivat siis Windowsissa. Konfiguraatioissa sarjaporttien nimet toki pitää vaihtaa esim. Linuxmaisesta /dev/ttyS0:sta Windowsmaisiin COM1: -arvoihin, samoin hakemistopolut.

Poissa hitachi

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 174
 • SH15 + SHAK702 + 2 x 150m kaivot. Yliteho.
  • Trendi
Terve,

Ohjetta: Linkki: taloLogger/taloLoggerGraph Ubuntu 12.10

Tässä jonkinmoinen ohje nurkassa lojuvan läppärin tai pöytäkoneen loggaus käyttöön valjastamiseen. Siihen en ota kantaa onko ohjeessa kaikki tehty "oppikirjan mukaan", mutta loggaus toimii ja kuvaajat näkyy. Kommentoida saa ja pitää, jotta ohjetta voi korjata, tarvetta varmasti on.  ;)

Palataan asiaan,

-juha

Linkki: ubuntu-12.10-desktop-i386.iso Intel/AMD prosessorit ja koneet joissa toimii Windows.

Linkki: ubuntu-12.10-desktop-amd64 64-bittiset AMD prosessorit

Linkki: ubuntu-12.04.1-desktop-i386.iso Intel/AMD prosessorit ja koneet joissa toimii Windows.

Linkki: ubuntu-12.04.1-desktop-amd64.iso 64-bittiset AMD prosessorit

« Viimeksi muokattu: 09.01.13 - klo:21:56 kirjoittanut hitachi »
"Ei se säätämällä hajoa, eikä se voi olla valmiiksi optimi-asetuksilla"            Trendi

Poissa hitachi

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 174
 • SH15 + SHAK702 + 2 x 150m kaivot. Yliteho.
  • Trendi
Vinkki: Etänä puhelimella katsottaessa ei välttämättä tarvi koko graafia pieneen puhelimen näyttöön tukkia. taloLoggerGraphista saa myös tällaisen näkymän: Linkki: Graph puhelimen näytölle

Näkymän asetuksiin ohjetta tuonnempana....
"Ei se säätämällä hajoa, eikä se voi olla valmiiksi optimi-asetuksilla"            Trendi

Poissa JuhaT

 • Nuorempi jäsen
 • **
 • Viestejä: 8
 • Ekowell EVTA1000, 2x400m maassa, 180m2+at115m2

Ohjetta: Linkki: taloLogger/taloLoggerGraph Ubuntu 12.10


Mahtavaa, juuri tälläistä kohtakohdalta ohjetta aloitteleva linuxnisti kaipaakin... Meinasi jo mennä käsi päähän kun pari iltaa tässä jo ihmetelly.

Tarkoituksena pico-itx raudalla logittaa ekowelliä ja myöhemmin ehkäpä 1-wire anturointia.

-Juha

Poissa Opation

 • Vanha jäsen
 • ****
 • Viestejä: 451
 • 158+13m2 Lämpöässä VS8.0
Vinkki: Etänä puhelimella katsottaessa ei välttämättä tarvi koko graafia pieneen puhelimen näyttöön tukkia. taloLoggerGraphista saa myös tällaisen näkymän: Linkki: Graph puhelimen näytölle

Näkymän asetuksiin ohjetta tuonnempana....

Ja lisää huippuideoita/sovelluksia!! Mahtavaa. Nyt tarviis vielä aikaa...
2010 matalaenergiatalo 1 1/2 krs 158m2@23C + 13m2@15C. Lämpöässä VS8.0, Haato HK100, Vallox 150 Effect SE MLV, Sabiana Mistral MI-IR2, kaivo 160m

Poissa hitachi

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 174
 • SH15 + SHAK702 + 2 x 150m kaivot. Yliteho.
  • Trendi
Vinkki: Etänä puhelimella katsottaessa ei välttämättä tarvi koko graafia pieneen puhelimen näyttöön tukkia. taloLoggerGraphista saa myös tällaisen näkymän: Linkki: Graph puhelimen näytölle

Näkymän asetuksiin ohjetta tuonnempana....

Ja lisää huippuideoita/sovelluksia!! Mahtavaa. Nyt tarviis vielä aikaa...

Kiitokset kuuluvat olammille !! :) Hyvä softa!!

Olen vain käyttänyt softan ominaisuuksia.
"Ei se säätämällä hajoa, eikä se voi olla valmiiksi optimi-asetuksilla"            Trendi

Poissa hitachi

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 174
 • SH15 + SHAK702 + 2 x 150m kaivot. Yliteho.
  • Trendi
Näkymän asetuksiin ohjetta tuonnempana....

Ok,

Prosessikuva tulee taloLoggerGraph tiedostojen mukana ja löytyy hakemistosta /taloLoggerGraph/docs. Kuvan nimi on ghp_process.png, jos haluat graafin alle prosessikuvan, on tämä Linkki: kuva-tiedosto kopioitava www-hakemistoon. TaloLoggerGraphissa on asetuksia, jotka näyttävät joitain lämpötiloja ja tilatietoja kuvan päälle. Kuvana voisi käyttää vaikka valokuvaa, kunhan se on tallennettu .png formaatissa, näyttöjen sijainti kuvaan annetaan x- ja y-koordinaatteina asetuksissa. Näyttöjen "suurinpiirtein" sijannin voi katsoa paintillä, kursori siihen kohtaan mihin näytön pitäisi tulla ja vasemmasta alakulmasta koordinaatit .conf tiedostoon. Kerralla ei mene kohdalleen joten graaafi-sivun lataus ja tarkistus mihin osui. (.conf tiedoston muutoksen jälkeen on graafi-sivu päivitettävä.)

Alkuperäiset asetukset ghp_process näyttöihin:
Koodia: [Valitse]
@POSITION = NORMAL:menovesi:568:200:VAL:1.0:blue:red:19.0:32.0:C
@POSITION = NORMAL:menovesi:568:212:MAX:1.0:blue:red:19.0:32.0:C
@POSITION = STATE:tilatieto:136:157:VAL:yellowgreen:20:(%VALUE% & 16) != 0
@POSITION = STATE:tilatieto:155:151:AVG:yellowgreen:20:(%VALUE% & 16) != 0
@POSITION = STATE:tilatieto:259:60:VAL:tomato:20:(%VALUE% & 8) != 0
@POSITION = STATE:tilatieto:249:75:AVG:tomato:20:(%VALUE% & 8) != 0

Kuvaa voi muokata mieleisekseen, vaikka windowsin paint-ohjelmalla ja lämpö/tilatieto-näyttöjä voi taloLoggerGraph.conf tiedostoon lisätä. Muokkasin Linkki: kuvaa hieman omaan järjestelmään sopivammaksi ja lisäsin muutaman näytön:Tässä kun ehtii ja intoa riittää, niin lisään muutaman 1-wire anturin kiinnostaviin kohtiin prosessia.

Näyttöjen asetukset muokattuun kuvaan:
Koodia: [Valitse]
@POSITION = NORMAL:menovesi:630:220:VAL:1.0:blue:red:19.0:32.0:C
@POSITION = NORMAL:menovesi_2:730:175:MAX:1.0:blue:red:19.0:32.0:C
@POSITION = STATE:tilatieto:170:145:VAL:yellowgreen:20:(%VALUE% & 16) != 0
@POSITION = NORMAL:var_yla:387:45:MIN:1.0:blue:red:40.0:52.0:C
@POSITION = NORMAL:var_yla:437:45:VAL:1.0:blue:red:40.0:52.0:C
@POSITION = NORMAL:var_yla:487:45:MAX:1.0:blue:red:40.0:52.0:C
@POSITION = NORMAL:var_keski:387:195:MIN:1.0:blue:red:30.0:40.0:C
@POSITION = NORMAL:var_keski:437:195:VAL:1.0:blue:red:30.0:40.0:C
@POSITION = NORMAL:var_keski:487:195:MAX:1.0:blue:red:30.0:40.0:C
@POSITION = NORMAL:var_ala:387:300:MIN:1.0:blue:red:20.0:40.0:C
@POSITION = NORMAL:var_ala:437:300:VAL:1.0:blue:red:20.0:40.0:C
@POSITION = NORMAL:var_ala:487:300:MAX:1.0:blue:red:20.0:40.0:C
@POSITION = NORMAL:yla_tulo:325:35:VAL:1.0:white:red:45.0:50.0:C
@POSITION = COUNTER:kw:119:140:VAL:7.5:blue:red:4.2:5.5:kW:1
@POSITION = NORMAL:maaliuos_lahto:75:140:VAL:1.0:blue:white:5.0:5.0:C
@POSITION = NORMAL:ulkolampo:100:36:VAL:1.0:blue:red:-30.0:30.0:C
@POSITION = NORMAL:ulkolampo:100:55:MIN:1.0:blue:red:-30.0:30.0:C
@POSITION = NORMAL:ulkolampo:100:74:MAX:1.0:blue:red:-30.0:30.0:C

Kuvassa näkyvät min ja max lukemat ovat kuluvan vuorokauden lukemia. Maalämpöpumpun teholukema (ml. kompressori, pumput ja ohjaus) luetaan kWh-mittarin S0-tulosta Linkki: Esimerkki

Asetuksista:
Koodia: [Valitse]
@POSITION = NORMAL:var_yla:437:45:VAL:1.0:blue:red:40.0:52.0:C
 • var_yla on tietokannassa olevan sarakkeen nimi, mistä lukema noudetaan.
 • 437:45 on näytön x- ja y-koordinaatti, kuvan vasemmasta yläreunasta lukien.
 • VAL otetaan viimeisin lukema näyttöön.
 • 1.0 on kerroin, jolla lukema kerrotaan ennen näyttämistä
 • blue:red:40.0:52.0, näytön värin liu'utus lämpötilan mukaan, 40o on näytön väri sininen ja 52o on näytön väri punainen. Väri muuttuu sinisestä punaiseen 12o muutoksen aikana.
 • C, on vapaasti aseteltava yksikkö tunnus

Vinkki: Olen laittanut esim. maaliuoksen lämpötilan piiloon kun lämpötila menee yli 5o eli kun pumppu on pois päältä, anturi lämpenee ja lukema on korkea jaksojen välillä. En halunnut tätä näkyviin joten määrittelin yli 5o lukeman väriksi valkoisen. Samaa sovelsin varaajan ylä_tulo näyttöön, alle 45o lukemat ovat "näkymättömiä"

Tämmöstä tänään...

-juha
"Ei se säätämällä hajoa, eikä se voi olla valmiiksi optimi-asetuksilla"            Trendi

Poissa olammi

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 509
 • Aircooled
Kuvana voisi käyttää vaikka valokuvaa, kunhan se on tallennettu .png formaatissa, näyttöjen sijainti kuvaan annetaan x- ja y-koordinaatteina asetuksissa.

Yksi idea lisää on käyttää pohjakuvana talon pohjapiirrustuksesta tehtyä sopivan kokoista vedosta ja esittää eri huoneiden lämpötiloja (viimeisin, min, max, keskiarvo) huoneiden kohdalla.

Jos esim. sattuisi olemaan huonekohtaiset lämpötilamittaukset 1-wirellä toteutettuna talossa olevan Ethernet-verkon avulla...

Poissa hitachi

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 174
 • SH15 + SHAK702 + 2 x 150m kaivot. Yliteho.
  • Trendi
Kuvana voisi käyttää vaikka valokuvaa, kunhan se on tallennettu .png formaatissa, näyttöjen sijainti kuvaan annetaan x- ja y-koordinaatteina asetuksissa.

Yksi idea lisää on käyttää pohjakuvana talon pohjapiirrustuksesta tehtyä sopivan kokoista vedosta ja esittää eri huoneiden lämpötiloja (viimeisin, min, max, keskiarvo) huoneiden kohdalla.

Jos esim. sattuisi olemaan huonekohtaiset lämpötilamittaukset 1-wirellä toteutettuna talossa olevan Ethernet-verkon avulla...

Tämä kävi mielessä myös, mutta taidan jättää ainakin pää-konehuoneen puolelta pois: max ja viimeisin lukemat... liian privaa dataa...  :D  No, asiaan: tuli laitettua joka huoneeseen huonetermari varaus ja vedettyä 3x1.5mm2 MMJ, no termareita ei ole mutta kaapelit on.... Minkähän moinen 1-wire verkkohässäkkä tuosta tulisi, kun omassa kohteessa tulis 2kpl tähtiverkkoa 1-wireen? Toimisikohan tuo mitenkään. Toki joka huoneeseen tulee 2 x RJ45 CAT6, mutta sitten ehkä pitäisi piuhalla tuoda anturia hiukan ylemmäs seinällä....

1-wire specialistit kommentoikoon tuohon kahden tähden verkkoon, jos tulee ongelmia ja MMJ käytöstä myös. Osa kaapeleista menee 230v kaapeleiden rinnalla...


On tämä kohta sellainen Big Brother-haussi, että pierastakaan ei voi etteikö se graafissa näkyisi.... :D
edit: Eipä tulekaa kahta tähtiverkkoa, vaan yksi. kaikki narujen päät tulevat tekniseen tilaan, jakotukkeja on kyllä kaksinkappalein..

edit_2: Unessa näköjään ollut, tulee 2 tähtiverkkoa, tuleeko tuosta ongelma 1-wire verkossa?
« Viimeksi muokattu: 11.01.13 - klo:10:46 kirjoittanut hitachi »
"Ei se säätämällä hajoa, eikä se voi olla valmiiksi optimi-asetuksilla"            Trendi

Poissa Mika K

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 134

edit_2: Unessa näköjään ollut, tulee 2 tähtiverkkoa, tuleeko tuosta ongelma 1-wire verkossa?

Periaatteessa 1-wire ei ole nuuka topologiasta, mutta jossain vaiheessa tulee kyllä ongelmia jos haarat on kovin eripitusia. Noihin on helppo ratkaisu jakaa verkko hubilla useampaan pikkuverkkoon.

Poissa Matias

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 4 597
Lainaus
tulee 2 tähtiverkkoa, tuleeko tuosta ongelma 1-wire verkossa?

Tuohon vika-alttiuteen vaikuttaa verkon kytkentätapa.

Parasiitti (2-nap) on häiriöalttiimpi kuin 3-napainen (+5V) kytkentä

Mulla on parasiittiverkko jossa 28 kpl Ds1820 anturia,periaatteessa yksi n 70m pitkä "runkolinja" tavallisella puhelinkaapelilla josta on haaroitettu ajan kanssa pikaisesti laskien viiteen "oksaan" joissa 1-8 anturia ja tämä toimi ihan hyvin kunnes kaivoin maahan 1m:n syvyyteen yhden anturin.
Se aiheutti jatkuvia häiriöitä,mykisti koko 1-wire verkon varsinkin sateella (?)

Sain korjattua kun muutin tuon häirikköanturin kytkennän 3-napaiseksi ja ulkoinen virtalähde on vanha Nokian 5,7VDC kännykkälaturi.

Marraskuussa 2012 tein muutoksen ja sen jälkeen toiminut häiriöittä

Liitteessä
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa olammi

 • Konkari
 • *****
 • Viestejä: 509
 • Aircooled
Kysymykseen 1-wirenväylän haaroittumisesta: oma verkko on hyvin monimuotoinen. Väylällä on 24 deviceä ja verkko on ainakin 4 tähdessä ja jossain tapauksessa vielä tähden haarassa toisessa pienessä tähdessä. Kuten Matiaskin sanoi, niin kytkentätavalla on omien kokemusten mukaan iso merkitys. Parasiittimoodissa ei oikein pelaa, mutta 3-johdinmoodissa pelaa oikeinkin hyvin. Jotkut yksittäiset devicet ovat parasiittina, koska eivät muuta tue (esim. minulla oleva pulssilaskuri). Ulkoista virransyöttöä en ole toistaiseksi käyttänyt, vaan jännite tulee USB-adapterin kautta serverin USB-portista. Tuosta kohden ehkä pitäisi parantaa ja laittaa ulkoinen virtalähde.

Ainoa ongelma liittyy yhteen haaraan: tähden takana olevaan toiseen tähteen, jossa on meidän akvaarion anturit. Siellä on suodattimen alla oleva kosteusanturi (toteutettu DS2438:lla) ja akvaarioon upotettu silikonilla tulpattuun letkuun laitettu lämpötila-anturi. Kun akvaariosta sammuvat loistevalot ajastettuna, niin pari kertaa kuukaudessa tuo 1-wireväylä menee jotenkin samalla hetkellä perätilaan ja väylältä katoavat kaikki laitteet. Ongelma poistuu, kun irrottaa tuon akvaarion haaran kokonaan väylästä ja laittaa takaisin. Vikatila tulee aina juuri tietyllä kellonlyömällä, kun ne akvan valot sammuvat. Olen koittanut katsoa, että väylä ei menisi läheltä sitä valaistuksen ajastinta tai lamppujen sähköjohtoja, mutta silti ongelmaa esiintyy.

Johtimina olen käyttänyt Bilteman 4-karvaista puhelinjohtoa, joka ei taida olla edes kierrettyä. Osan matkaa piuha on CAT6-sisäverkkoa. Passiivisina tähtikytkentähubeina ovat omatekoiset, jossa piirilevylle istutetut RJ11-liittimet ja piuhojen päässä puristetut liittimet.

Poissa lorvi

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 66
 • TaloLogger ja Logtemp kokeiluja
....... 1-wireväylä menee jotenkin samalla hetkellä perätilaan ja väylältä katoavat kaikki laitteet. Ongelma poistuu, kun irrottaa tuon akvaarion haaran kokonaan väylästä ja laittaa takaisin....

Onkohan noissa antureissa windows käyttöjärjestelmä? heh. Minulle oli mysteeri kun jokin anturi ei toiminut ja laitoin vain uuden tilalle ja sitten aikoja myöhemmin testailin niitä viallisia antureita ja ihme, ne toimivatkin. Päädyin että tapaukset menivät ukkosen piikkiin.
Vuosi sitten nikotteli savukaasuanturi useita kertoja, lähes koko kesän eikä se lauennut siitä 'perätilasta' ihan vähällä, tilasin uuden ja vielä varallekin ja aina kun vaihdoin toisen, sen vanhankin, lähti toimimaan. Toukokuulla meni pakastimen anturi mykäksi ja otin virrat pois koko verkosta mutta ei herännyt, otin sen pois, ja eilen testasin vielä ennenkuin heitän...sehän toimi.....viikko sitten huomasin että savukaasuanturi näyttää 18°c jatkuvasti.
Kyllä ne osaavat mennä juntturaan.

Poissa --Make--

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 208
 • Karhu K8+500L 133m lämpökaivo
Voiskos joku ystävällinen opastaa, että mitä tarvitaan ja mitenkä, että voisin muuttaa tällä hetkellä käytössä olevan 1-wire rs232 adapterin rasberry ja talologger pohjalle? Tarkoituksena hävittää vanha läppäri pois virtaa syömästä.
Trend:  http://personal.inet.fi/koti/karhu/

Poissa hitachi

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 174
 • SH15 + SHAK702 + 2 x 150m kaivot. Yliteho.
  • Trendi
Hei,

Tuntuu tuo Raspi pysyvän nykyään pystyssä: 

uptime 04:32:59 up 172 days,  3:10,  1 user,  load average: 0.00, 0.01, 0.05

Raspi lokkaa Oumannin ja työntää datat web-serverille. Sigussa linkkiä datoihin. Kyllä se Olammi osaa tehä koodia :p
"Ei se säätämällä hajoa, eikä se voi olla valmiiksi optimi-asetuksilla"            Trendi

Poissa Johan Nyton

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 41
 • Maalämpöfoorumilta tietoa
TaloLoggeriin voi myös liittää Tellstick Duo:n ja käyttää sitä langattomien lämpötila-ym. anturien lukuun:

Raspberryssä on kiinni Tellstick Duo http://www.telldus.se/products/tellstick_duo

Softa löytyy firman kotisivuilta ja kääntyi Raspissa, kunhan löysi muistaakseni puuttuvat kirjastot.

Sen näkemät langattomat anturit luetaan binäärillä tdtool:

pi@raspberrypi ~ $ tdtool -l
Number of devices: 2
1    Takapihan valo    OFF
2    Huone    ON


SENSORS:

PROTOCOL                MODEL                   ID       TEMP HUMIDITY    LAST UPDATED
mandolyn                temperaturehumidity     11       18.9° 0%          2013-09-04 21:53:08
mandolyn                temperaturehumidity     14       16.9° 73%         2013-09-04 21:53:09
mandolyn                temperaturehumidity     13       21.9° 60%         2013-09-04 21:53:01
mandolyn                temperaturehumidity     12       14.8° 65%         2013-09-04 21:53:02


Perl-komento tdtest parsii tästä halutun lämpötilan:

pi@raspberrypi ~ $ sudo -u talo tdtest 11
18.9

Tdtest:

#!/usr/bin/perl
$d=0;
#print "$ARGV[0] \n";

$tulos = system("/usr/local/bin/tdtool -l > /tmp/tdtoolout.txt");

open(DATA, "/tmp/tdtoolout.txt");
@data = <DATA> ;
close DATA;
foreach $line (@data) {
if ($line =~ /PROTOCOL/) {$d=1; next}
elsif ($d==1) {
    ($PROTOCOL,$MODEL,$ID,$TEMP,$HUMIDITY,$LAST_UPDATED) = split(/\t/,$line);
    $TEMP=substr($TEMP,0,length($TEMP)-2);
        if ($ID==$ARGV[0]) {print "$TEMP\n"} else {}

    }
else{}
}

Talologger.conf'in avainrivit:

#############################################################################
# Shell module configuration
#############################################################################

# Location of the shell script or executable
SHELL1:LOCATION = /usr/local/bin/tdtest
SHELL2:LOCATION = /usr/local/bin/tdtest
SHELL3:LOCATION = /usr/local/bin/tdtest
SHELL4:LOCATION = /usr/local/bin/tdtest

# Script or executable parameters
SHELL1:PARAMETERS = 11
SHELL2:PARAMETERS = 12
SHELL3:PARAMETERS = 13
SHELL4:PARAMETERS = 14

# Result value regexp.
SHELL1:REGEXP = ^\s*(?P<value11>[0-9\.]+)\s*
SHELL2:REGEXP = ^\s*(?P<value12>[0-9\.]+)\s*
SHELL3:REGEXP = ^\s*(?P<value13>[0-9\.]+)\s*
SHELL4:REGEXP = ^\s*(?P<value14>[0-9\.]+)\s*

Anturit ovat Clas Ohlsonin myymiä langattomia antureita: http://www.clasohlson.com/fi/L%C3%A4mp%C3%B6tila-anturi-kosteusmittari/36-1797

Ja jälki on tällaista:

Poissa Johan Nyton

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 41
 • Maalämpöfoorumilta tietoa
Viikonlopun projekti:

Sähkönkulutuksen kytkeminen taloLoggeriin.

Jossain vaiheessa on hankittu Efergy:n optinen sähkönkulutuksen seuraamissysteemi, joka perustuu sähkömittarin LED:in vilkkumisen seuraamiseen:http://efergy.com/eu/products/electricity-monitors/eliteir-monitor#.Uzg2OFcf6C8

Alkuperäisestä ohjelmistosta on parasta olla sanomatta mitään, kun ei voi sanoa mitään hyvää. Ihmiset ovat yrittäneet kräkätä laitteen langatonta viestintää laihoin tuloksin. Päätin, että kyllä kunnon 1-wire-toteutus pitää olla.

Hankin 1-wire pulssilaskurin: http://www.tietopetri.fi/1wire.html http://www.tietopetri.fi/data/1wvalo.pdf

Totesin, että Efergyn anturi on tod.näk. aivan samanlainen, kuin tietopetrin anturi, joten kytkin pulssilaskurin rinnan alkuperäisen kanssa.

Lopputulos on, että sekä Efergyn oma mittari, että taloLoggeri toimivat yhtä aikaa, ja sähkön kulutus saadaan logattua Efergyn anturista.


Kuva:

Poissa Johan Nyton

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 41
 • Maalämpöfoorumilta tietoa
Toinen kuva:

Poissa Johan Nyton

 • Täysjäsen
 • ***
 • Viestejä: 41
 • Maalämpöfoorumilta tietoa
Kolmas kuva: