Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Yli 10v Maalämmöllä, mitä ongelmia matkalla  (Luettu 7405 kertaa)

Poissa Roori

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 308
  • Maalämpo... Ollakko vai Ei....KYLLÄ
Tänne vois porukat laittaa keneltä löytyy se vanhin MLP joka vielä pyörii ja kaikki joilla on yli 10 vuotias laite käynnissä.
Ja sitten alapuolle lista mitä temppuja on vuosien varrella tehty....

Itsellä niin tuore peli että kiinostaa vain mitä on edessä ja koska  ;)

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 673
Vs: Yli 10v Maalämmöllä, mitä ongelmia matkalla
« Vastaus #1 : 16.12.12 - klo:19:01 »
Jos minä sitten aloitan.

Ekowell EPT 400 otettu käyttöön kesällä 1998.

Reilu 14 vuotta toiminut

Häiriötä:

-2009 alkoi kompressorin öljysäiliön pinnantarkistuslasin mutterin kierteistä tihkua öljyä.
Korjattu kiristämällä hiukan mutteria.
Vika korjaantui.

- vuoden 2010 aikoihin lauhdutinpumppu pysähtyi,vika oli käynnistyskonkassa.
Alkuperäinen 2,5uF oli kutistunut 0,8uF arvoon.
Korjautui kun konkka uusittiin ja kiertopumppu toimii edelleen.

Huoltoluontoista:

-2010 huuhdeltiin painepesurilla koaksiaalilauhdutin sisäpuolelta.





9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa Teemu Matias

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 29
  • Maalämmöllä vuodesta 1984
Vs: Yli 10v Maalämmöllä, mitä ongelmia matkalla
« Vastaus #2 : 17.12.12 - klo:01:55 »
Meillä on 1984 käynnistetty Energia-Pekka, noin 13kw, ei mitään sähkövastuksia haitoilla. Toistaiseksi palvelee edelleenkin.

Poikkeamia, joita olen havainnut itse maalämpöjärjestelmässä:

-90-luvun loppupuoliskolla veti kompressorin jäähän. Syynä oli maaliuoksen kiertovesipumpun laakerivaurio, joka lopulta laukaisi lämpösuojan moottorilta, eikä liuos näinollen kiertänyt.

-Hetiperään noin 2002 naapurin isäntä salaojitti. Sen innoittamina sitten haluttiin laittaa yksi haponkestävä liitos maan alle ja ehkä noin 10-20 litraa maaliuosta.

-Nyt siinä on päällä sellainen oire, että mekaaninen kellokytkin pitää kuivaa jurinaa kulkiessaan, mutta en ole mitään sillä kellolla ohjannut enää vuosiin, varmaan turhautuneisuuttaan jupisee.

Oletan, että suurehko 4kuution varaaja on pitänyt pumpun käynnistyskerrat suhteellisen vähäisinä ja käyntijaksot kohtalaisen pitkinä, joka taas näkyy kestoiässä positiivisesti.
Lisäksi pumppaa on muokattu siten, että kompressorilta lähtevä tulistinpiiri on siirretty kokonaan sen ison varaajan sisään, siellä kiertää kymmeniä metrejä kupariputkea. Sitä en osaa tietää, edistääkö vai viivästyttääkö tuo em. seikka pumpun eliniän loppumista.


Toinen esimerkiksi kelpaava tapaus oli vuonna -83 käyttöönotettu järeähkö vaihtoventtiili-Aga, joka hoiti vanhaa hirsitaloa.
Siinä oli pumppu lujilla:talossa oli pohja-ala noin 200neliöä. Lämmin kellarikerros plus kaksi lämmintä asuinkerrosta, joissa vielä hatarat isot 60-luvun ikkunat. Eli yhteensä noin 600neliömetriä, ja lämmönjako tietenkin puukattilamitoitteisella patteriverkostolla. Lisäksi maapiiri oli mielestäni alimitoitettu, muistelen sen olleen noin 1100m.
Pumppu taisi käydä ympäri vuorokauden joulukuusta maaliskuuhun vuosien ajan, kerran 90-luvulla rassasin jotain sen vaihtoventtiilin kanssa.
2000 -luvun alussa siitä puhkesi jompikumpi lämmönvaihdin. Kuparilinjat oli kuin tinapaperia, niin ohuita.
Siihen pantiin nykyaikaiset levylämmönvaihtimet, uusittiin koneen sisäiset kv-pumput ja putket ja hoi henkiin, matka jatkui!
Mutta vuonna 2007 oli joku kesämyrsky reuhtonut linjalle puita ja kukaties siitä johdannaisena pumpussa oli palanut yksi kontaktorin kärki, joten siinä paloi sitten kompressorikin.
Se oli sen Agan loppu, sitkeä kone oli kyllä.

Agan seuraajaksi tuli sitten Niben joku noin 30kw tuplapumppu tietokonehirvitys, joka ei oikein ole tahtonut ilonpäivää näyttää. Taitaa nyt olla tällähetkellä jo kolmas kompressori palanut vuoden 2007 startin jälkeen. Lisäksi se on muistaakseni niellyt jotain ohjainkortteja välipaloiksi. Sähkönsyöttölinjat, sulaketaulut yms ovat uusineet ihan sitä konetta varten, mutta se vaan kiukuttelee.
Oikein harmittaa talonväen puolesta.
https://youtube.com/@pesosteemu

Ihmisen pieniä ruudutuksia.

Poissa Maalampo

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 510
Vs: Yli 10v Maalämmöllä, mitä ongelmia matkalla
« Vastaus #3 : 17.12.12 - klo:10:10 »
Minun edellisessä omakotitalossa lähti käyntiin Joulukuussa 2001 IVT C7, pumppuun jouduttiin vaihtamaan kaikki lämpötilojen mittaukset (osa kahteen kertaan) jo heti ensimmäisen vuoden aikana. Pumppuun vaihdettiin myös pariin kertaan Rego ohjauskeskus ja sitten isoimpana vikana oli juuri ennen 5 vuoden takuun umpeutumista puhjennut kaksoismantelivaraaja (syöpyi puhki ylimmän kiinnikeen juuresta), eli nämä kaikki meni onneksi hienosti takuun piikkiin ja ainut mitä jouduin itse maksamaan oli vaihtoventtiilin toimilaite (n.60 €) joka särkyi noin 3 vuotta sitten. Nykyisen talon Gebwell T12 pumpusta on kokemuksia 2 vuoden ajalta ja siihen jouduttiin vaihtamaan lähes uutena maapiirin kiertovesipumppu kun alkuperäinen piti jotain ihmeellistä ääntä (tehdasvika kuulema).