Jari A
Onko sinulla hyvää yhteenvetoa erityyppisten lämmitystapojen ja eri-ikäisten talojen ominaisenergiankulutuksista?
Valitettavasti ei ole kovin hyvää. Keväällä 2009 sain foorumin muutaman jäsenen ystävällisellä avustuksella kerättyä tällaisen taulukon:
http://mlp.jaria.net/vertailu-012.jpgKaikissa taulukon taloissa on maalämmitys.
Talot 1, 2, 3 ovat lattialämmitystaloja. 4, 5, 6 ovat patterilämmitystaloja.
Talot 1, 2, 3 ovat (muistaakseni) 2000 luvulla rakennettuja. 4, 5, 6 ovat 70 - 80 luvuilla rakennettuja.
Kulutuslukujen erot näiden kahden ryhmän välillä johtuvat yhtäältä siitä, että lattialämmitystalot ovat uudempia ja siksi paremmin eristettyjä kuin patteritalot ja toisaalta siitä, että lattialämmityksessä maalämpöpumppu toimii paremmalla hyötysuhteella kuin patterilämmityksessä.
Sarake kWh/m3 tarkoittaa 12 kk ajalla maalämpöpumpun kuluttamaa sähköenergiaa rakennuksen lämmitettävää ilmakuutiometriä kohden.
Sarake kWh/m2 tarkoittaa 12 kk ajalla maalämpöpumpun kuluttamaa sähköenergiaa rakennuksen lämmitettävää neliömetriä kohden.
Kulutus on mitattu kohteissa lämmityskauden 2008 - 2009 aikana, joka ei ollut yhtä kylmä kuin 2009 - 2010.
Kuutioindeksi on 12 kk ajalla mitattu lämpöpumpun sähköenergian kulutus / talon paikkakunnan lämmitystarveluku / lämmitettävä ilmakuutiometrien määrä.
Neliöindeksi on 12 kk ajalla mitattu lämpöpumpun sähköenergian kulutus / talon paikkakunnan lämmitystarveluku / lämmitettävä neliömetrien määrä.
(Lisäys: indeksiluvut on kerrottu luvulla 1000. Tämä sen vuoksi että saadaan nollaa suurempia lukuja, joita on helppo vertailla keskenään.)
Se mitä tuosta kannattaa panna merkille on, että lattialämmitystaloissa kuutioindeksit ovat alle 3 ja patterilämmitystaloissa yli 3. Neliöindeksit vastaavasti lattialämmitystaloissa alle 8 ja patterilämmitystaloissa yli 8.
Nuo luvut ovat vain suuntaa antavia ja tiedän ainakin yhden patterilämmitystalon, missä neliöindeksi on ollut alle 8.
Olisi hyvin mielenkiintoista tietää muiden lämmitysmuotojen talojen vastaavia indeksilukuja. Ainakin kaukolämmön piirissä olevien talojen kohdalta voisi ajatella saatavan vertailukelpoisia lämmitysenergian käyttölukuja. Öljylämmityksessä lämmityslaitoksen hyötysuhteen vaihtelu tuo hankaluutta kulutuksen määrittelemiseen, suorassa sähkölämmityksessä lämmitysenergiaa ja taloussähköä ei kai mitata erikseen. ILP, VILP ja PILP talojen kulutukset olisivat myös varsin kiinnostavia tietää, mutta niissä on varmaan omat mittausongelmansa.
En ole löytänyt tutkimuksiin perustuvaa tietoa suomalaisten pientalojen ominaisenergiankulutuksesta. Lieneekö asiaa koskaan edes kunnolla tutkittu? Jos joku semmoisesta tietää, niin olisi hienoa saada kirjallisuusviitteitä.