Meillä on alunperin yösähköllä/puukattilalla lämmitettävä 1250 litran varaaja jossa on 2kpl käyttövesikierukkaa.
Talo on 115/170m2 -88 rakennettu ja vesipattereilla lämpiävä.
Tuohon systeemiin lisättiin maalämpö kone alkujaan siten että lauhdutinpiiri lämmittää isoa varaajaa ja 150l erillinen pikkuvaraaja lämpiää tulistinpiirin (n 2kw) teholla.
Talvikaudella tämä systeemi toimi oikein hyvin,isossa varaajassa pidettiin 38-43 asteen lämpö ja Ouman annosteli siitä patteriverkkoon kiertovettä lämmöntarpeen mukaan.
Kun koneella lämmönkulutuksesta johtuen oli riittävästi käyntijaksoja niin tulistinvaraajasta saatiin piisallisesti lämmintä käyttövettä 5 henkisen porukan käytöön,pikkuvaraajan lämpö pysyi yli +55 asteessa ,kovemmilla pakkasilla meni jopa +70 asteeseen.
Meillä oli vuosia ongelmana kesäaika kun tarvittiin vain lämmintä käyttövettä,nostettiin tuon 1250 litran varaajan lämpö +50 asteeseen ja otettiin lämmin käyttövesi sieltä,tulistinlämmöt meni aluksi "harakoille" kun kesäaikana koneen käyntijakson aikana pikkuvaraajan lämpö nousi vain +35asteeseen.
Löysin tämän foorumin toissatalvena ja näitä juttuja lueskellessa ja kysellessä opin maalämpökoneen toimintaa siinä määrin että muutin tulistinpiirin lämmönvaihtimen kesäajaksi lämmittämään isoa varaajaa.
Nyt systeemi on hyvä talvella ja kesällä.Lämpimän käyttöveden kehittäminen kesäaikaan pelkällä lauhdutinlämmöllä vei n 5kw/vrk ja nyt sama lauhdutin+tulistinlämmöllä n3,5kwh/vrk.Iso varaaja on uretaanieristeinen ja tarvittaessa voi lämmittää myös puukattilalla ja miksei aurinkopanelillakin mutta kun MLP:n kulutus on kesäaikana niin vähäinen niin ei oikein kannata.
Sähkövastuksella kesäajan kulutus on 10kwh/vrk niin silloin voisi kannattaakin.
Meillä on kai sitten talviaikaan tulistinpumppu ja kesäaikaan vaihtoventtiilipumppu kun käsiventtiilillä vaihdetaan osa lauhdutinkierrosta kiertämään tulistin lämmönvaihtimen kautta ja molemmat piirit lämmittää vain isoa varaajaa ja pieni tulistinvaraaja on kesäajan kylmillään.
Jotenkin tuntuisi että jos aiot laittaa ison ,1000 l tai suuremman käyttövesivaraajan niin vaihtoventtiilikone olisi parempi,siinä kun kone tekee käyttöveden ja lämmitysveden eriaikaan ja eri lämpötiloilla ja kesäaikaan kun lämpökuormaa on vähän niin tekisi pelkästään lämmintä käyttövettä.
Näin minä tuon tällä tietämyksellä näkisin.
Ei muuten ole yhtään haitaksi vaikka ymmärtää/opettelee maalämpökoneen toimintaperiaatteita,perusidea on kaikissa kutakuinkin sama mutta siitä on kehitetty lukuisia variaatioita jotka tietyissä olosuhteissa tuottaa korkealla hyötysuhteella lämpöä mutta omien käyttöolosuhteiden ymmärtäminen ja niihin sopivan pumpun valinta olisi jossain määrin omassa(kin) harkinnassa eikä pelkästään myyjien näkemyksien varassa
