Rakentelen myös samasta Maxitin Leca-Designista taloa. Kaava määräsi 1 ½ kerroksisen 185m2 rakennusalalla. Lämmitettäviä kuutioita n. 570 m3. Rakennukseen tulee normaalia enemmän ikkunapinta-alaa. Rakentelen Tampereen seudulle.
Meille tulee myös erillinen autotallivarastorakennus n. 60m2 Leca lämpöharkoista. Erilliseen varastorakennukseen joka tulee olemaan puolilämmintä, en saanut kannattavaksi laittaa maalämpöä (liikaa matkaa, isompi mlp+syvempi kaivo). Laitan mahdollisesti jnkn perusILP:n jos siltä tuntuu.
Laskeskelin lämmöntarvetta käyttäen dof-energia ohjelmaa (rakenteiden u-arvoilla),
www.dof.fi ja saatuani eri pumpputoimittajilta laskelmia, päädyin tuohon kokoluokkaan joka antaa 0/35 n. 6kW:n tehon. Pumpputoimittajien mitoituksissa oli se huono puoli että yhdellekään ei voinut antaa talon eri osien u-arvoja (seinät, katto, ikkunat jne.) vaan ne arpoivat jonkun ohjelmassa olevan standarditalon pohjalta. Pääsääntöisesti mitoitukset olivat korkeampia, muistaakseni 6-11kW:n välillä.
Mitään tarvetta sähkövastukselle ei viime talvena ollut, (pumppu käyntiin 1.2.08 ). Toisaalta talvi oli aika leuto, kovimmat pakkaset taisi olla jossain -15 asteen tienoilla, plus-miinus pari astetta. Rakennuksessa ei vielä asuta joten ”asumisen hukkalämpöäkään” ei paljon syntynyt. Rakennuksessasi tulee olemaan niin paljon varaavaa massaa että lyhyet yö-pakkas -nousut eivät tunnu missään. Sisälämpö tuntui pysyvän hyvin stabiilina ja tasalämpöisenä vaikka lattialämmitystä ei ole vielä säädetty mitenkään eikä pumpun säätökäyrääkään optimoitu.
Mietin kyllä aika pitkään lähdenkö maalämpöön mukaan ollenkaan ja oikeastaan sain maalämmön kannattavaksi vain kun pystyin pitämään investointikustannuksen tarpeeksi pienenä (en ostanut avaimet käteen toimitusta).
Lisäksi arkkitehtuuri vaikutti sen verran että teknisestä tilasta tuli pienehkö ja sinne ei ole mitoitettu oikein tilaa 60x60 ( + asennustila) suuremmalle pumpulle. Tosin olisin voinut vielä muuttaa suunnitelmia mutta se olisi vaikuttanut muihin varsinaisiin asumistiloihin ja niihin en halunnut koskea. En saa nautintoa siitä että käpistelisin pumppua päivittäin…
Niben paras ”ominaisuus” (ainakin peruskokoonpanolla) on tällä hetkellä sen hinta jolla on suhteellisen suuri osuus kokonaissäästöjen syntyyn. Excel on hyvä työkalu

.
Itse päädyin Nibeen sen koon 60x60cm ja hankintainvestoinnin takia. Arvotin nopeaa takaisinmaksua. IVK:ksi valitsin Enerventin johon en mitään vesilämmityspatteria laittanut.
Mutta jos päädyt Nibeen niin sillä et saa täällä foorumilla ”maalämpö-hifisteiltä” selkääntaputuksia jos niitä sattuisit kaipaamaan

. Tämä on sellainen peruspumppu ilman mitään hienouksia. Kuulet varmasti juttuja sen huonosta laadusta (edullisen hinnan johdosta) mutta eipä ole esiin vielä tullut yhtään tilastoa / faktatietoa jossa olisi voitu jotenkin osoittaa että Nibe olisi tekniseltään laadultaan heikompi.
Mutta anyway, jokainen noista pumpuista varmasti ajaa asian ja saat pienennettyä sähkönkulutusta. Valinta on enemmänkin mieltymysasia ja mitä arvoja itse sitten tulee painottamaan.