Ekowell tuntuu yleensä tarjoavan pitempiä putkia ja syvempiä kaivoja kuin muut. Meillekin tehdyistä tarjouksista ekowellillä oli pisin putkimäärä, 700m kun seuraavalla tarjoajalla oli 600m (jonka otin). Putkea kuin myös ei ehkä litkuakaan kannata kuitenkaan ostaa pumpun myyjältä vaan rautakaupasta, saat halvemmalla.
Koska ekowell on osatehopumppu, tarjoukset käyvät siinä mielessä yksiin, että pumppujen (ainakin LÄssän ja Ekowellin) kokonaisteho on samansuuruinen (ekowellin kompuran antama teho on muistaakseni 9kW ja siihen muistaakseni 6kW päälle tekee ... 15kW ja LÄssä nimen perusteella lie 13kW, joten about samansuuruisia tehoiltaan ovat. Se ihmetyttää, että Lässä tarjoaa noinkin paljon pienempää lämmönkeruutilavuutta, ollakseen täystehopumppu.
Hinnoista en osaa sanoa mitään, kalliitahan nuo ovat. Sinne Rovaniemen pohjoispuolelle on tulossa Etelä-Suomen talvet, joten lämmitykseen tai eristykseen investointi saattaa mennä kovasti hukkaan. Tietysti energian hinnnan nousu kompensoi asiaa.
Pyydä kuitenkin enemmän tarjouksia, ota yhteyttä rautakauppoihin ja kysy mitä pumppuja heillä on tarjota. Jos luet tätä palstaa, opit, että rautakaupasta on ostettu mm. LÄssän pumppuja, ja monia muitakin. Mitoituksia he eivät (ehkä) tee, joten sen joudut tekemään itse. Meillä on evt 752, alakerran pohjapinta-ala jossain 130m2:n tienoilla, 600m putkea savimaassa, välipohjassa 200mm villaa (yläkertaa ei ole vielä eristetty) ja arvioisin pumpun käyneen maksimissaan jonkin 8 tuntia /vrk kovimmilla pakkasilla (en tiedä varmaksi kun vuorokausi päättyy keskiyöllä ja silloin ei viitsi olla kirjaamassa käyntitunteja ylös). Kovilla pakkasilla tosin lämmitetään leivinuunia mikä leikkaa varmasti useita tunteja pumpun käynnistä pois.
Se mitä tuossa edellä yritän sanoa on se, että tarjottujen pumppujen koko riittää sinulle luultavasti hyvin. Maapiirin pituutta joudut pähkäilemään. LÄssän tarjoamaa 700m/40mm voi pitää miniminä ja oikea määrä saattaisi olla jossain noiden välimailla. Jos haluat pelata varman päälle, ota tuo ekowellin tarjoama. Muista kuitenkin ostaa putki rautakaupasta, pyydä useita tarjouksia, jostain löytyy se muita paljon edullisempi. Se saattaa olla pieni lähirautakauppasi, josta saat jatkossakin hyviä tarjouksia, koska saatat tulla heille tärkeäksi asiakkaaksi rakennusprojektisi kanssa. 390m pitkä 50mm putki saattaa olla hyvin painava käsitellä (kahteen piiriin kannattanee laittaa). Lisäksi se mahtuu huonommin (mutta mahtuu kuitenkin) läpivientiputkiin (sokkelin ali tulevaan suojaputkeen).
Suosittelisin harkitsemaan toista piiriä kosteiden tilojen lämmittämiseen, jolloin ekowellissä käytetään nimitystä 752. Ekowellin tapauksessa kannattaa harkita myös alijäähdyttimen hankintaa, jos löydät sille järkevää käyttöä (meillä on tarkoitus sillä lämmittää autotallia, mutta siihen käyttöön alijäähdytin ei ole paras mahdollinen, koska sillä kannattaisi lämmittää mahdollisimman kylmää materiaalia, kuten esim. ulkona olevia terasseja, ehkä sitä voisi käyttää ilmanvaihdon esilämmitykseeen tms.). Täällä on alijäähdytyksestä useita hyviä keskusteluita, hae niistä lisätietoa. Alijäähdyttimen käyttö vaatii periaatteessa vielä pidemmän maapiirin lenkin, koska sillä lämmittäminen on "ilmaista" vaan siinä tapauksessa, että maapiirissä riittää lämmityskapasiteettia.
Onnea valintaasi. Noista kolmesta itse kallistuisin ekwelliiin, koska olen periaatteessa täystehoajatusta vastaan ja vaikka carrierin pumppu on varmaankin ihan ok, ja vaikka sinne teille on tulossa meikäläinen ilmasto, on oletettavaa että siellä on pitkiä pakkasjaksoja ja suomalainen tulistuspumppu tuottaa kovalla pakkasella hyvällä hyötysuhteella lämmintä käyttövettä ja sen lisäksi hyvin eristetyssä talossa hyvällä hyötysuhteella myös lämmitysvettä. Lisäksi ekowelliä valmistetaan (oletan) siellä Rovaniemellä, niin apua tarvittaessa paras ammattitaito saattaa löytyä läheltä. Pidän Ekowelliä laadukkaana, joskin kalliina pumppuna. Tuota uutta LÄssää (uusihan se on, eikös vain?) en tunne, mutta vanhemmat V9 ja se isompi ovat mielestäni perusajatukseltaan hölmöjä pumppuja (lämpimän käyttöveden varastoinninsa kanssa). LÄssän myyjä saattaa pelotella sinua, että Ekowellissä ei lämmin käyttövesi riitä. Se riittää kyllä ja isoja tarpeita varten siinä on saunakytkin. Saunakytkimen vuoksi pumppu pitää laittaa sellaiseen tilaan, että kytkimen saa päälle. Meillä pumppu on teknisessä tilassa, erillisen ulko-oven takana, enkä ole kertaakaan saunakytkintä käyttänyt. Meitä on 4 henkeä. Lämmin vesi on riittänyt alkuaikoja lukuunottamatta, jolloin yläsäiliön lämpötilamääritykset olilvat liiian alhaiset.
Jos ekowelliin päädyt, huomioi sähkösuunnitelmassa vastuksen käyttäminen, eli että pääsulake kestää kompuran, vastukset, kiukaan ja lieden (+ kaikki muut) kovimmilla pakkasilla. Ekowelliin ei taida vielä saada ominaisuutta, jolla kiukaan päälläollessa pumpulle voisi kertoa, että käyttää vastuksia rajallisesti. Itse varauduin tarpeeseen vetämällä ylimääräisen piuhan kiukaalta tekniseen tilaan, mutta en tiedä pystynkö koskaan toiminnallisuutta rakentamaan.
Onnea valintaasi. Tutustu pumppujen tekniikkaan. Pyydä esittelyä. Pyydä useita tarjouksia. Kysy tarjousta myös rautakaupoilta.