Tervehdys.
Halusin kirjoittaa tähän vanhaan ketjuun omia kokemuksiani samasta aiheesta, josko näistä olisi jollekkin apua. Itse luin tätä ketjua kun omaa Niben loggaussetuppia suunnittelin ja tein koska itselläni on juurikin Nibe 1240 ja taloLogger linux-pohjaisena passasi sopivasti.
Nibe 1240 CPU-kortilla on kaksi RJ45-liitintä, toiselta lähtee kaapeli näytölle ja toiseen kytketään RCU-yksikkö eli siis tässä tapauksessa RS-485 <-> USB/RS-232 muunnin. RJ45-liittimessä kulkee siis RS-485 sarjaliikennettä.
Se mitä tässä ketjussa ei ole vielä kerrottu on niben pinnijärjestys. Se löytyi joltain saksalaiselta foorumilta
http://www.haustechnikdialog.de/Forum/p/1674654 Pinni 1=D-
Pinni 2=D+
Pinni 7 tai 8=GND
Nämä tarvitaan 2-wire RS-485:een.
(ylimääräiset pinnit:
3 - +12V
4 - +12V
5 - +5V
6 - +5V)
Asian selventämiseksi vielä korostan sitä että Niben ja RCU-yksikön välissä ei kulje modbus-liikennettä (kuten myös Xm25td totesi 1245 mallista). Siinä välissä kulkee Niben oma protokolla, jonka olammi ja mikkot (ja ehkä muitakin?) ovat onnistuneesti purkaneet. Saman on tehnyt toiselle Niben pumpulle (360p) joku ruotsalainen
http://elektronikforumet.com/forum/viewtopic.php?f=4&t=13714&start=75. Mutta näissä eri pumpuissa on pieniä vivahde-eroja protokollassa.
Nibe antaa tietysti Modbus-tiedonsiirtolistan vapaasti jakoon koska jokainen joka ostaa RCU-yksikön saa vapaasti tehdä omat sovelluksensa sen modbus-rajapintaan. Onneksi tiedonsiirron järjestys on sama Niben protokollan ja RCU:n modbus-protokollan kanssa niin reverse-engineering oli varmasti helpompaa.
Itse käytin ensin Moxa UPort 1150 RS-232/RS-422/RS-485 <-> USB muunninta. Sen kanssa tuli tosin sellaista ongelmaa että logitus lakkasi 10...30 tunnin välein ja syslogissa näkyi kernelin ilmoituksia tyyliin: "BUG: Atomic while scheduling".
Vaihdoin sitten dealextremestä ostettuun halpaan Hexin HXSP-2108F muuntimeen
http://dx.com/p/usb-to-rs-485-adapter-8504 jossa piirinä on PL2303 johon on ajuri nykyisissä kerneleissä sisäänrakennettuna. Tämän muuntimen kanssa piti toki ensiksi ottaa kolvi käteen ja poistaa diodi 1 ja 2 pinnien välistä. Tähän vinkit löytyi australialaiselta forumilta
http://forums.whirlpool.net.au/archive/1966464. Modauksen jälkeen tiedonsiirto pelaa hyvin ja kernelin BUG-ilmoituksia ei tämän muuntimen kanssa tule. Moxan laitteet on toki laadukkaita ja teollisuudessa käytettyjä, mutta ehkä linux-ajurissa oli jotain vielä kesken tai sitten se ei vaan pelannut ARM-prossun kanssa kunnolla.
Homma olisi bueno muuten mutta nyt sitten Nibe ei suostu pysymään järjissään. 2...3vrk kuluttua kun tiedonkeruu on ollut päällä se menee vikatilaan. Ensioireena näytön taustavalo vilkuttaa kuten häiriössä vaikka mitään häiriötä se ei vielä muuten ilmoitakkaan. Koneeseen kuitenkin syttyy lopulta punainen ledi ja vehje heittää hanskat tiskiin ja häiriönä oli niinkin älytön kuin vaihejärjestyshäly. Eli ei loggausta uskalla jättää omin päin päälle.
RCU10/20 manuaalissa mainitaan että 1240 CPU-kortin versio pitäisi olla 1.03 tai uudempi. Minun CPU-kortilla lukee vain v1
Haluaisin tietää mikä versionumero mikkot:n cpu-kortilla lukee? Ja jos tätä setuppia on muilla käytössä onko vastaavaa tapahtunut. Xm25td:llähän 1245 meni vikatilaan. Sekin on vähän kiusallista että kun valikosta valitsee RCU:n päälle niin valikot menee älyttömän hitaaksi.
Sen verran paljon kuitenkin dataa on kuitenkin tullut kerättyä ja siihen totuttua että harmittaa ettei homma ihan loppuun asti pelitäkkään. Ehkä cpu-kortilla on todellakin jotain muutettu ja uudemmalla versiolla homma toimisi. Vielä voisi testata päätevastuksen lisäämisen RS-485 väylään muuntimen päähän.