Ensimmäinen vajaa kuukausi takana maalämmön kanssa. Remontti on tosin vielä kesken mutta asuinrakennuksen alakerta on valmis ja lämpenee siis maalämmöllä. Yläkerrassa ei ole lämmitystä lainkaan. Ulkorakennukseen on tulossa pian patterit ja puhallinkonvektori mutta ulkorakennuksen kahden huoneen lämmitys meni lokakuussa sähköpattereilla, ja sen kyllä huomaa sähkönkulutuksessa:

Uploaded with
ImageShack.usKolme viikkoa asennuksesta meni ilman minkäänlaista ongelmaa mutta sen jälkeen talo ei enää lämmennyt, käyttövesi kylläkin. Jostain syystä HGW-shunttiventtiili ei enää toiminut. Käsin kääntämällä tosin sai taloonkin lämpöä. Syyksi paljastui vika piirikortissa joka saatiin varsin nopeasti vaihdettua. Nyt taas pelaa loistavasti.
Odotukset lattialämmityksen toimivuuden suhteen olivat korkealla eikä pettymystä tullut. Voisiko sanoa että suorasähkölämmitys pattereilla on varmaan huonoin mahdollinen lämmitysjärjestelmä? Nyt talo tuntuu ihan oikeasti lämpimältä. Hurjin ero tuntuu eteisessä, jossa tosin olikin alimitoitettu lämmitys yhdellä pienellä patterilla.
Pienenä kertauksena:
Lähtötilanne:
- Suorasähkölämmitys pattereilla, märkätiloissa lattialämmitys.
- Asuinrakennus: n. 130 m2 vm. 1990, 300 L lämminvesivaraaja.
- Ulkorakennus: 96 m2, 100 L lämminvesivaraaja.
- Kokonaissähkönkulutus n. 30000 kWh.
MLP-remontin toteutus ja tavoitteet:
- MLP Thermia Diplomat Optimum G2 12.
- lämpökaivo 220 m, aktiivisyvyys n. 217 m.
- Vesikiertoisten lattialämmitysten rakentaminen asuinrakennuksen molempiin kerroksiin.
- Patterilämmitys ulkorakennuksen huoneisiin ja puhallinkonvektori n. 70m2 eläintilaan, ulkorakennuksen lämmitys omalla kierrolla.
- Lämpökanaali 39 m asuinrakennuksen ja ulkorakennuksen väliin.
- Kokonaissähkönkulutuksen puolittaminen, pitkän tähtäimen tavoite kulutuksessa 11000-13000 kWh.
- Käyttövesiputkien uusiminen (-> Uponor PEX)
- Investoinnin kuolletusaika riippuen sähkönhinnan noususta n. 10-15 vuotta.
Maalämpökeskusteluissa monesti törmää siihen että sitä pidetään investointina hyvin kalliina ja että varsinkin kohteessa jossa lämmitys on toteutettu suorasähköllä ilman valmiina olemassa olevaa vesikiertojärjestelmää se olisi kannattamaton tai kuolletusaika olisi liian pitkä. Tässä omassa projektissa on tämäkin "myytti" tarkoitus murskata, ja hyvältä näyttää.
