Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Paritalo 230m2 + 110m2 at/varasto  (Luettu 6206 kertaa)

Poissa Liekki

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 3
Paritalo 230m2 + 110m2 at/varasto
« : 18.09.11 - klo:02:55 »
Elikkäs meillä on naapurin kanssa alkamassa projekti jossa vain 4 vuotta vanha öljykattila (Arimax 30 S+ Oilon junior pro) korvataan maalämmöllä.
Syynä vaihtoon oli ensisijaisesti se, että öljysäiliön käytössä pitäminen olisi vaatinut toimenpiteitä eli olisi pitänyt laittaa pari tonnia hitsaukseen ja sisäpuolen pinnoitukseen. Ei kiitos. Ei näillä kulutuksilla.

Öljyä on palanut taloyhtiön kuittien perusteella n. 5,5 kuuitota vuodessa (molemmat puolet asuneet alle 1,5v, joten ei paljoa ensikäden tietoa).
Talo on rakennettu vuonna 1969 ja siten eristevahvuudet ovat sen ajan mukaiset eli seinissä 100mm ja yläpohjassa 150mm. Talon kuutitilavuus jotain n.850m3. Ikkunat kaksinkertaiset. Alakerta jossa varasto- autotalli sekä tekniset tilat on teräsbetonia, ja yläkerta puurunkoinen tiiliverhoiltu. Patteri kierto, jossa 2/3 yksilehtisiä.
Tällä hetkellä asukkaita vain 2+2, mutta lähdimme siitä että esim. käyttöveden tulisi riittää 5+5 hengelle kahdella ammeella, joten aika pian kävi selväksi että tulistuspumppu suurella varaajalla on meidän valinta. Varaajan kokoa rajoittaa vain oviaukkojen ja alaketan vievän portaikon koko siispä valituksi lopulta todella tiukan väännön ja tinkaamisen jälkeen tuli Geopro SH 20  + SHAK 1002 varaaja lyhennettynä 10-20cm ja irtolohko eristeillä, jotta sopii helpommin sisään. Reikää hyväksytyssä tarjouksessa on mitoitettu 2kpl n.170m. Kilpailun voittanut yritys olisi kovasti halunnut laittaa SH 16 +SHAK 702 yhdistelmän, mutta oma näkemykseni oli että mieluumin otan sen puoli vuotta lisää takaisinmaksuaikaa ja varmasti riittävän suuren järjestelmän. Tuo SHAK 1002 varaaja on ilman eristeitä 850mm paksu, joten joudun ottamaan kellariin menevästä ovesta lukon puoleisen karmin kuljetuksen ajaksi pois ja leventämään pannuhuoneen ovea 7-8cm, mutta sen olen valmis tekemään saadakseni suuremman paksummilla eristeillä varustetun varaajan pidentämään pumpun seisonta-aikoja.

Toisena viivalla oli Lämpöässä T20 ja 700L varaaja, mutta lopulta valinnan käänsi Oilonin puolelle isompi varaaja sekä ainakin periaatteessa uudempi tulistus tekniikka. Reaali hinnassa kotitalous vähennys huomioiden oli vain satasten ero. Jotenkin tuntui turvallisemmalta valita valtakunnallisesti toimiva yritys jolla on riittävä huolto-organissatio. Tarjouksen tekijöistä valituksi tullut oli lopulta aktiivisin, ja mielestäni asiantuntevin.

Aika näyttää onko valinta oikea, mutta päätöstä en aio murehtia vaan tällä mennään. Tämän foorumin lukemisella oli jokatapauksessa suuri merkitys, ja auttoi ymmärtämään eri järjestelmien ja laitteiden toimintaa. Siitä kiitos kaikille foorumilaisille.
Jännä kuinka hankalaa päätöksen tekeminen lopulta oli kun oli viivalla kaksi niin tasaväkistä- ja hintaista järjestelmää. Itsensä kanssa taistelu oli todella stressaavaaan puuhaa kun naapuri oli antanut lopullisen päätöksenteon minun harteille. Onneksi valituksi tullut firma auttoi lopulta päätöksessä antamalla sellaisen tarjouksen jonka juuri ja juuri pystyin hyväksymään itse asettamieni rajojen puitteissa.

Tällä hetkellä odotukset ovat korkealla 5vk:n päästä tapahtuvaa porausta ja marraskuun alussa tapahtuvaa asennusta odotellessa.
Pitää vaan toivoa että öljykattilassa hehkuva 6kW vastus jaksaa pitää lämpöjä yllä tuohon asti. Jos ei niin pitää värkätä kannusyöttö tilapäisesti öljypolttimolle. Takaisinmaksuajaksi on tämän hetken hintatasonperusteella arvioutu  6 vuotta kun vuosisäästö on 4000€ paremmalla puolella (Kotitalousvähennys huomioitu).

En tiedä olisiko parempi porauttaa koloa 10m enemän per reikä varmuuden vuoksi, vaikka jotain varmuusvaraa mitoituksessa jo on otettu huomioon.

Ajattelin että laitan tähän ketjuun kommenttia kunhan rojekti etenee, jotta muutkin asian kanssa kamppailevat voivat hakea vahvistusta käsityksilleen. Kommenttia saa antaa!
Tilattu Geopro SH 20+ SHAK 1002, 2 x 174m

Poissa sailor

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 055
  • Lämpöässä V15 11/04-->
Re: Paritalo 230m2 + 110m2 at/varasto
« Vastaus #1 : 18.09.11 - klo:08:46 »
Tervetuloa foorumille!

Itse ottaiisin tuohon järjestelmään enemmän kaivosyvyyttä kun kerran porataan. Joku 2x200m aktiivisyvyyttä kun ne pohjimmaiset metrit ovat kuitenkin ne tehokkaimmat.

Kiertoveden lämpötila pakkasilla? Jos 2/3 osa pattereista on yksilehtisiä niin osa niistä kannattaa korvata joko suuremmalla pinta-alalla tai puhallinpattereilla.

Katselin vasiten LÄ ja GeoPron sivuja ja kiinnitin huomiota:

- LÄ:n sivulla "Lämmitysteho 35/50°C", jossa on kyllä tapahtunut suuri muutos. Itselläni on wanha V-15, jossa 0/35 löytyy 20kW ja 0/50 16kW. Nyt annetut arvot T-20:lle ovat molemmille lämpötiloille noin 1,5 kW sisässä. ONKO tapahtunut niin suuri kehitys että 50 asteen lämpötiloilla saadaan ajettua lähes samaa tehoa kuin 35 asteella? Epäilen, ja LÄ ei ilmoita myöskään keruuliuoksen lämpötilaa.

- Geoprolla ilmoitetaan vain 0/35 ja 0/45 lämpötilat. Miksiköhän on luovuttu yleisestä 0/50 luvusta?

Eli pattereiden lämmönluovutusta kannattaa miettiä ja muistaa että mitä alemmas menoveden lämpötilan saa, sitä energiatehokkaammin MLP toimii + sitä enemmän lämpöä otetaan maasta.

Lämpöässä V15 Opation modaus:
http://sailor.arkku.net//trend.jpg.jpg

Poissa Liekki

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 3
Re: Paritalo 230m2 + 110m2 at/varasto
« Vastaus #2 : 18.09.11 - klo:13:36 »
Juu kiinnitin huomiota tuohon että ei 20kW tehoiseksi mainostetut pumput ole 20kW tehoisia kun pitää tehdä lämpimämpää vettä kuin 35 astetta lämmityskiertoon. Tuntuu ettei laitteiden myyjätkään aina osaa ottaa asiaa huomioon että patteritalossa ei monesti voida tuijottaa 0/35 antotehoja kun pitää tehdä kuumempaa. Oilonin sivuilla antotehoksi 0/45 on ilmoitettu 19,1kW. Mitä se on sitten jos/kun pitää tehdä vielä lämpimämpää kovemmilla pakkasilla, sitä en tiedä. Öljykattilassa oleva Ouman on ollut joko B tai C käyrällä ja hienosäätö tapissa. Paluulämmöistä ei ole tietoa mitä ne on pakkasilla olleet.

Pattereita tullaan uusimaan aikaa myöten ja sitten nopammalla aikataululla jos tarvetta ilmenee eikä lämpö riitä. Meille on tuulikaapin remontin yhteydessä tulossa vanhan yksilehtisen tilalle kaksi kertaa pidempi uusi patteri...vai laittaisikohan ihan puhallinpatterin :-?.

Pitää tuota reiän syvyyttä pohtia vielä. Mieluuminhan sitä ottaisi tässäkin varman päälle. LÄ ja GP tarjouksissa molemmissa oli reikää mitoitettu sama metrin tarkkuudella.
Tilattu Geopro SH 20+ SHAK 1002, 2 x 174m

Poissa Roori

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 240
  • Maalämpo... Ollakko vai Ei....KYLLÄ
Re: Paritalo 230m2 + 110m2 at/varasto
« Vastaus #3 : 18.09.11 - klo:15:28 »
Ihan oikealta valinnalta kuulostaa tuohon kohteeseen...takaisinmaksuaika kuulostaa realistiselta...täällä nimittäin tuli puolet pienempi juttu takaisinmaksun puoleenväliin kun aikaa oli kulunut 3v eli täälläkin osutaan sinne 6v:een ja ö-hinta oli tossa välillä jopa "halpaa".
Täällä SHAK702 ja olen miettinyt että voi *aska kun en huomannut itse eristää sitä jakokohtaa siinä kun se lämpö vaan imeytyy kumminkin sinne alaspäin ja huonommalla COP:lla tehtyä lämpöä siirtyy sinne alaosaan. Nykyäänhän jotkut valmistajat ovat jo hokanneet jo tuon eristämisen taidon varaajan sisällä, nyt jos hankkisin niin valintani olisi ehkä joku muu kuin SHAK  (oli niin *irun kalliskin).
Eikös sulla olis järkevää laittaa 2 pienempää pönttöö, mahtuis ovista ja ikkunoista. Toinen siihen lämmitykseen+LKV esilämmitykseen ja toinen siihen tulistushommaan... tuolloin nimittäin tulistustehot pysyis paremmin "erillään"...pikku muutos tilaukseen...SHAK702(LK45+LK45)+GTV270(LK80) tollee pikasesti arvottuna, tai no tuo SHAK702 vois olla joku simppelimpi=halvempi...
Et ole tainnut mitään aurinkoa haaveilla tulevaisuudessa, sen vois pitää mielessä...esmes jotain kierukkaa sitä varten?
Jos laitat nyt 2*26m lisää reikää niin se maksaa ~1800...sen vois vaikka varata aurinkolle niin sen reiän kuormituskin laskee aika moisen matkan, riippuu tietty auringosta. 1800€ on noin puolet aurinkojärjestelmän hinnasta (60-90putkea).
Nurmijärvi+2x174m kuulostaa aikasen sopivalta...osuu minun 156m/2400öL mittoihin ja riittänyt on ihan OK (3v).
« Viimeksi muokattu: 18.09.11 - klo:15:39 kirjoittanut Roori »

Poissa Pete1000

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 101
  • Maalämpöfoorumilta tietoa oman pohdinnan tueksi
Re: Paritalo 230m2 + 110m2 at/varasto
« Vastaus #4 : 18.09.11 - klo:16:11 »
Mitenkähän mahtaa olla kotitalousvähennyksen kanssa taloyhtiömuotoisessa yhtiöjärjestyksessä;

" Öljyä on palanut taloyhtiön kuittien perusteella n. 5,5 kuuitota vuodessa..."

Rivitalossakaan ei osakas pysty korjauksista hakemaan kotitalousvähennystä, vaikka onkin ottanut lainan omalle nimelleen.

Thermia Diplomat Duo 8 & 172 m kaivoa = lämmittää 156 m2 Turun seudulla

Raid

  • Vieras
Re: Paritalo 230m2 + 110m2 at/varasto
« Vastaus #5 : 18.09.11 - klo:21:14 »
Lainaus
Mitenkähän mahtaa olla kotitalousvähennyksen kanssa taloyhtiömuotoisessa yhtiöjärjestyksessä;

" Öljyä on palanut taloyhtiön kuittien perusteella n. 5,5 kuuitota vuodessa..."

Rivitalossakaan ei osakas pysty korjauksista hakemaan kotitalousvähennystä, vaikka onkin ottanut lainan omalle nimelleen.

Ilm. vain yksityinen henkilö voi vähentää suoraan  tuon vähennyksen. Yritys ei, jos taas Taloyhtio kirjoittaa kuitin työn osuudesta jokaiselle osakkaalle asia voi olla toinen , verotoimistosta saat vastauksen varmimmin.

Raid

  • Vieras
Re: Paritalo 230m2 + 110m2 at/varasto
« Vastaus #6 : 18.09.11 - klo:21:20 »
Lainaus
Mitenkähän mahtaa olla kotitalousvähennyksen kanssa taloyhtiömuotoisessa yhtiöjärjestyksessä;

" Öljyä on palanut taloyhtiön kuittien perusteella n. 5,5 kuuitota vuodessa..."

Rivitalossakaan ei osakas pysty korjauksista hakemaan kotitalousvähennystä, vaikka onkin ottanut lainan omalle nimelleen.

Mielenkiitoista. lukekaas tämä

 Kotitalousvähennyksen myöntäminen edellyttää, että sen perusteena oleva työ tehdään verovelvollisen käyttämässä asunnossa tai vapaa-ajan asunnossa. Kotitalousvähennystä on laajennettu tämän vuoden alusta siten, että myös verovelvollisen tai hänen puolisonsa vanhempien ja isovanhempien käyttämässä asunnossa ja vapaa-ajan asunnossa tehty työ oikeuttaa vähennykseen. Asunnon hallintatavalla ei ole merkitystä. Asunto voi olla omistus- tai vuokra-asunto. Myöskään sillä ei ole väliä, onko asunto omakotitalo, rivitalo vai kerrostaloasunto.

http://www.riksdagen.fi/faktatmp/utatmp/akxtmp/kk_7_2005_p.shtml

Asunto-osakeyhtiön osakas saa vähennyksen niistä asunnon kunnossapito- ja parannustöistä, joiden kunnossapitovastuu kuuluu asukkaalle. Jos asunto-osakeyhtiö asukkaiden puolesta hoitaa esimerkiksi parvekelasien tilauksen ja laskutuksen, mutta parvekelasien hankkiminen ei yhtiöjärjestyksen mukaan kuulu asunto-yhtiölle, asukkaat saavat vähennyksen maksamistaan asentamistyöstä aiheutuneista kustannuksista.
« Viimeksi muokattu: 18.09.11 - klo:21:22 kirjoittanut Raid »

Poissa Pete1000

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 101
  • Maalämpöfoorumilta tietoa oman pohdinnan tueksi
Re: Paritalo 230m2 + 110m2 at/varasto
« Vastaus #7 : 19.09.11 - klo:22:45 »
...kiitos Raid IVT tarkennuksesta.

Mitenkähän mahtaa olla yhtiöjärjestyksissä lämmitysjärjestelmän korjausvastuu; osakkaalla vaiko taloyhtiöllä.

Verotoimisto auttaa varmasti tässäkin tapauksessa.
Thermia Diplomat Duo 8 & 172 m kaivoa = lämmittää 156 m2 Turun seudulla

Poissa Liekki

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 3
Re: Paritalo 230m2 + 110m2 at/varasto
« Vastaus #8 : 20.09.11 - klo:13:51 »
Meillä on tuo ollut tiedossa tuo veropykälä ja sen vaatimat yhtiöjärjestyksen määritelmät. Meillä on yhden paritalon yhtiö jota on muutenkin huollettu hyvin omakotitalomaisesti, eli molemmat puoliskot ovat vastanneet yhtiöjärjestyksen mukaan omista korjauskuluista.
Ainakin useampi maalämpötarjouksen jättänyt firma keroi että yhtiöjärjestyksiä on tarvittaessa muutettu mikäli se ei muuten ole mahdollistanut kotitalousvähennyksen saamista. Meillä tilanne on se että siihen ei pitäisi olla tarvetta koskea.
Tilattu Geopro SH 20+ SHAK 1002, 2 x 174m