Olen vaihtamassa öljylämmitystä maalämpöön, ja mielessä on paljon kysymyksiä ja toteutusvaihtoehtoja. Voisitteko kommentoida / suositella / ottaa kantaa...
Taustatietoja:
Talo on rakennettu 2001 (talo 250m2 ja lämmin autotalli 78m2). Kaikki tila on lämmintä, tosin autotallissa kovilla pakkasilla vain noin 10-12 astetta. Nyt lämmitys toimii öljylläkattilalla, jonka perässä vesikiertoinen lattialämmitys. Öljynkulutus on ollut noin 4500-500 litraa vuodessa. Talon pihalla on n. 5v sitten porattu 220m syvä porakaivo, joka on ollut koko ajan käyttämättömänä. Reikä on porattu maalämpötarkoituksiin. Nyt öljy maksaa suunnilleen saman verran kuin sähkö, joten päätin siirtyä maalämpöön.

Onko mahdollista, että tuo porakaivo on mennyt umpeen? Onko avaaminen kallista?

Onko kaivo riittävän syvä, että saisi kaikki rakennukset lämmitettyä huippupakkasilla ilman lisävastuksia?
Koska tuo nykyisin käytössä oleva öljylämmitys on vielä uudenkarhea, niin haluaisin pitää sen varalämpölähteenä, eli kytkisin kattilan rinnakkain maalämmön kanssa (venttiileillä erotettuna) ja pitäisin sen kylmänä. Tähän liittyen olisi seuraavia kysymyksiä:

Jos öljykattila on pois kierrosta pitkiä aikoja, niin ruostuuko se? Entä onko mahdollista, että ruostetta pääsee lämmitysverkkoon?

Kannattaisiko maalämmölle menevä lämmitettävä käyttövesi johtaa öljykattilan läpi, jotta pitkiä aikoja sammuksissa olevan öljykattilan käyttövesiputkiin ei tulisi mitään bakteereja tms? ei tulisi

Mitä mieltä noin yleisesti ottaen olette tuohon ajatukseen, että jättää vanhan öljykattilan varavoimaksi?

Vaikkei tämä nyt tälle foorumille varsinaisesti kuulu, niin kuinkahan kauan lämmitysöljy "säilyy" huoneenlämmössä? Onko öljyille jotain lisäaineita, jotka lisäävät sen säilyvyyttä?
Mutta sitten siihen maalämpöön...

Minkämerkkinen / minkälainen pumppu / varaaja kannattaisi hommata? Noita eri merkkejä on paljon ja jokainen varmasti TOIMII, mutta mikä olisi kaikin puolin hyvä ostos...?