Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Lämpöä jäteilmasta  (Luettu 6573 kertaa)

Poissa Artturi

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 4
  • Geopro SH13 + 700, 2 kpl 124 m TRE
Lämpöä jäteilmasta
« : 27.11.08 - klo:21:39 »
Olen joskus lukenut että joku suunnitteli kierrättävänsä maapiirin nestettä kennossa, joka olisi IV-koneen jäteilmassa. Onko kuitenkaan kokemuksia?
Minulla menee molemmat kaivot jo tässä vaihessa vuotta n. 0 asteeseen tulolämmöt ja lähtö kaivoille noin -3, jos ulkona on lämmintä -5 astetta, pumppu käy silloin 16 h/vrk. Kaivot eivät ole tosiaan kovin kuumia vaikka pintavesi on viiden metrin korkeudessa tai pumppu on liian suuri, paitsi talokin tarvii energia aikas paljon käyntimäärästä päätelleen (siporex noin 750m3).

Yksi yllättävän tuhlaava komponetti on IV kone jossa -5 asteen ulkoilmalla jäteilman lämpotila on 9 astetta!. Kone on aikas iso Kair Variant. Nyt jos tämän 9 astetta saisi maapiirin hyväksi niin hyötysuhteet parasi ja voisihan kaivojakin samalla vähän ladata kun maaviileällä tulee talo liian kylmäksi eli se toimii koneessa loistavasti. IV koneessa on maaviileän patteri 11,4 kw ja 0,4 m3 virtaus, lukee kennon päässä, samanlainen ISO-patteri mahtuisi myös jäteilma puolelle eli kattaisiko rakentaa piiri (pumppu, kenno, pari venttiilä) ja kierrättää maapiirin vettä toisessa kennossa. Paljonkojan lämmöstä saisi talteen, tietysti kovalla pakkasella asia on toinen mutta silloinhan kaivoissa olisi lämpö paremmin.

Toinen vaihtoehto on vesi-ilpo jauhaaman poistoilmasta varaajaan lämpöä, onko kukaan tehnyt tätä?  

Poissa mnk

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 673
  • IVT 11E HT+/203m/2006
Re: Lämpöä jäteilmasta
« Vastaus #1 : 27.11.08 - klo:22:00 »
helpompaa ja halvempaa vaihtaa enerventti tilalle

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 586
Re: Lämpöä jäteilmasta
« Vastaus #2 : 27.11.08 - klo:22:11 »
Jäteilman lämpötilaa ei pysty laskemaan kovin lähelle nollaa kun siinä oleva huoneilman kosteus alkaa huurtumaan putken seinämiin ja huurrekerroksen kasvaessa on kohta poistoputki tukossa.Esim Fläktin ristivirtaus kuutio LTO:ssa jäätymissuojatermostaatti katkaisee  tulopuhaltimen kun jäteilman lämpö laskee +5 asteeseen ja tulopuhallin käynnistyy kun jäteilman lämpö on noussut +8 asteeseen.Tämä tilanne tulee -15 asteen pakkasella.
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa sailor

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 055
  • Lämpöässä V15 11/04-->
Re: Lämpöä jäteilmasta
« Vastaus #3 : 28.11.08 - klo:08:34 »
Lainaus
Yksi yllättävän tuhlaava komponetti on IV kone jossa -5 asteen ulkoilmalla jäteilman lämpotila on 9 astetta!. Kone on aikas iso Kair Variant.  

Veikkaan etta anturi saa vuotolampoa...saatko mitattua ulkopuolisella mittarilla kanavasta/vast. Toinen vaihtoehto on etta tasapainoitus liian poistovoittoinen. Mun muistikuvien mukaan kuutiokoneeni antaisi 3-4 astetta pienempaa lukemaa -5 asteessa. Saako koneesta poistoa pienemmalle (tarkista myos tulosuodatin ja se ETTEI asentaja ole jattanyt mitaan ritilaa tuloputken paahan, joka on nyt tukossa)

Tarkista kaivojen tasapainoitus, minusta kayntiajat ja veden lampotilat voisivat viitata tasapaino-ongelmaan. Oudon matalia kaivoja tuplakaivoiksi, luulisi etta yhdella kaivolla olisi selvitty.

Jani
« Viimeksi muokattu: 28.11.08 - klo:08:35 kirjoittanut sailor »
Lämpöässä V15 Opation modaus:
http://sailor.arkku.net//trend.jpg.jpg

Poissa Matti

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 36
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: Lämpöä jäteilmasta
« Vastaus #4 : 28.11.08 - klo:09:41 »
Ei taida se jäteilma (siis ilmamäärä) riittää vesi-ilpolle. Menee kanavisto ruttuun ;)

Poissa Artturi

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 4
  • Geopro SH13 + 700, 2 kpl 124 m TRE
Re: Lämpöä jäteilmasta
« Vastaus #5 : 28.11.08 - klo:12:17 »
Matias: taidat puhua kennon jäätymisongelmasta kuutio koneessa. Kyllä noi PILP ja Nilan miehet ajelevat pumpusta ulos pakkasilmaa ja jotenkin se rööri pysyy auki.


Sailor: hyviä ajatuksia ja minustakin kuutiokone pitäisi päästä alempaan lämpötilaan, epäilen että anturi ei saa lämmintä kun se ihan 250 mm kanavan keskellä koneen päällä, mutta mittaan vielä erillisellä mittarilla noin 3 metrin päästä lämpötilan, voihan anturi olla rikki.

IV-kone on vakiopaine kone, eli se pitää huoneiston poisto ja tulokanavassa sen paineen joka on asettu ja tällä tavalla talo on tosiaan hiukan alipaineinen olisiko ero ollut 10 mPascal (muistista) eli tulo ei voi olla tukossa sillä silloinhan kone lisäisi kierroksia tulopuolella että se saavuttaa tason. Nyt kyllä vähän alkoi heräämään ajatus onkohan IV-lautasventtiilit ihan säädöissään, jeppe joka sääteli niitä niin kiersi lautasia kokopäivän ja minusta alkoi silloin tuntumaan että hän ei tunne vakiopainekoneen säätämistä, näin ne muistikuvat palailevat. Voiskohan se lautasten säädöt olla niinkin pielessä että vakiopaine-kone on ihmeissään.

Kaivoja piti tosiaa tehdä yksi ja päästä 185 metriin, mutta vettä alkoi tulla niin älyttömästi että porari sanoi että vastapaine on niin suuri ettei pääse niin syvällä, joten kairattiin toinen kaivo toiselle reunalle taloa. Luulin että nyt tuli hyvät kaivot kun vettä riittää ja kesällä sieltä tosiaan on kasteluvettä riittänytkin.

 Viime vuonna oli hiukan tasapainotus ongelmia, mutta ne poistuivat kun asennettiin ilmauskellot kaivoihin. Nyt kaivot ovat ihan 0,1 asteen tarkuudella tasapainossa ja kumpaakan kaivon virtausta ei tarvitse kuristaa.

Voisin kuitenkin tehdä vielä kokeen että ajan esim. tunnin käyntijakson molemmilla kaivoilla vuoronperään ja seurailen lämpöjä. Olisi kaivojen poikkemat tiedossa.

Nyt on tosiaan mielessä että pitääkö tehdä kolmas kaivo vai tehostaa huomattavasti jäteilmasta lämmön talteenottoa. Jotenkin tuntuu että pumpun hyötysuhde pienenee huomattavasti kun se yrittää vääntää lämpöä irti noin 0 asteisesta vedestä, käy tosi paljon.

Matti: se on totta että Ilpon ulkokennon puhallin tehoksi ilmoitetaan 1750 m3/h ja ihan tällä vauhdilla ei viitsi taloon ilmaa vaihtaa, mutta kun se on invertterikone, niin ei päästäisi sitä täydellä teholle, ja kun tämä puhallin voi olla mitoitttu -20 asteeseen niin voishan jäteilmalla päästä aikapitkälle, jos hyötysuhde olisi tosi kova niin voisihan välillä ajaa osa kennon ohi, siten että ILPO saa aina vakiolämpöistä ilmaa, onko minulla jokin ajatusvirhe?

Poissa tomppeli

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 8 608
  • Vanha pieru!
Re: Lämpöä jäteilmasta
« Vastaus #6 : 28.11.08 - klo:14:51 »
Lainaus
Kaivoja piti tosiaa tehdä yksi ja päästä 185 metriin, mutta vettä alkoi tulla niin älyttömästi että porari sanoi että vastapaine on niin suuri ettei pääse niin syvällä, joten kairattiin toinen kaivo toiselle reunalle taloa. Luulin että nyt tuli hyvät kaivot kun vettä riittää ja kesällä sieltä tosiaan on kasteluvettä riittänytkin.
Laitan nämä lähinnä vertailutiedoiksi Sinulle.:
Meillä sama kokoonpano. Kaivot 2x184 metriä.
Kaivoihin menee +2 asteinen neste; kaivoista tulee pitkän käyntijakson alussa noin +5 asteinen ja lopulla +3,9 asteinen neste.
Kaivoja kuormitettu yli 1 -vuosi.
Kaivojen lämpötila oli ennen käyttöönottoa +6 astetta.
Kaivojen lämpötila laskee noin kolmen ensimmäisen vuoden aikana noin 1,0 - 1,5 astetta (Sveitsiläisen tutkimuksen mukaan).
Asumme pohjanmaan rannikolla, jossa vuotuiset lämmitystarveluvut suunnilleen samat, kuin Tampereella (keskimäärin 4500-4600).
Marraskuussa keskimääräinen käyntiaika ollut 10h, käyntiaikaprosentti ollut siis 41,8%.
Koko vuodelle laskettu käyntiaikaprosentti on ollut 33,2%.

Poissa eksile

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 243
  • 1002 ja toimii
Re: Lämpöä jäteilmasta
« Vastaus #7 : 30.11.08 - klo:21:56 »
Lainaus
Yksi yllättävän tuhlaava komponetti on IV kone jossa -5 asteen ulkoilmalla jäteilman lämpotila on 9 astetta!. Kone on aikas iso Kair Variant.

IV -koneessa lienee jotain pielessä säädöllisesti tai sitten toi on Kair'in kuution ominaisuus. Mulla on pyörivä Pelican ja - 5 asteeseen asti  jäteilman lämpötila on vain noin 4-4,5 astetta lämpimämpää kuin imuilman (= ulkoilman).
Tämän jälkeen ero pikkuhiljaa kasvaa ja -23 asteessa jäteilman lämpötila on luokkaa -13 astetta.

Kuitenkin reilusti pakkasella.

Sisään 100 l/s ulos 110 l/s.