Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Lämmönjako talon pattereihin, lattiaan ja talliin  (Luettu 6364 kertaa)

Poissa janike

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 4
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Tervehdys foorumilaisille!

Useamman vuoden olen taustalta seuraillut tätä sivustoa ja hyödyllistä tietoa täältä löytyykin, itse vaihdettiin öljystä maalämpöön 2008 eikä ole tarvinnut katua.

Tässä vähän perustietoja. Talo on vm-52 ja pintaa 147m2 ja kuutioita karvan alta 500m3. Seinissä on sisäpuolella 3.5"lisäeristys, purueristeet rungossa, yläpohjan vanhat muhat poistettu ja pistetty 40cm ekovillaa tilalle, ikkunat uusittu, ulkopuolelle laitettu tuulensuojat ja uusi verhous.

Ennen meni öljyä n.3000-3500l vuosi ja siihen n.4500kwh sähköä kyytipojaksi. Pumpuksi tuli nibe 1234-10, ukv100 varaajalla ja esv21 lisäshuntilla. Huone lämpötilaa haistelee lisäksi vielä rg10. Peltoon kaivettiin putkea 700m. Hullunkiertoa ei ole joten niben pumppu pukkaa vettä patteripiiriin jossa rinnalla kosteat tilat lattialämmöllä. Nyt säätöjä hakemalla on sähkönkulutus ruvennut tasoittumaan n.10 000kwh:n pintaan joka mielestäni on kohtuullinen.

Sitten itse asiaan. Ongelmaa on tuottanut esv21:n haaroitus patteriverkon rinnalta kun niben kiertovesipumppu työntää "liian" kuumaa vettä lattiapiiriin shuntin läpi joten on pitänyt normaali palloventtiileillä kuristaa virtausta lattiapiiristä, välillä talvella lattia on ollut turhan viileä.

Nyt on tulossa tekniseen tilaan suurempi muutos patteriputkien vaihdon ja osan pattereista uusimisen takia, lisäksi uutta autotalli / varastorakennusta (n.100m2 ja lattialämmitys) varten pitäisi keksiä toimiva lämmönjako ratkaisu.

Tässä on nyt periaatepiirros mitä olen yrittänyt selvitellä ja suunnitella:  Tämä ei näköjään anna laittaa linkkiä tänne.

Eli nyt olisi tulossa tuo hullunkierto ja patteriverkolle oma kiertovesipumppu, toiveena olisi päästä eroon tuosta lattialämmitysongelmasta.

Talliin glykolitäyttö ettei tarpeettomasti tarvi lämmittää ja sinne olisi tulossa puukattila avittamaan kovimmilla pakkasilla, sen takia myös varaaja. Lämmitys kanaali on jo kaivettu valmiiksi 2x40mm.

Mitä arvon raati on mieltä piirustuksesta? Lämmönvaihtimen sijoitus kuvassa? Onko järkevää laitta sitä tuohon hullunkierron väliin vai olisiko parempi paikka suoraan patteriverkon paluupuolella? Tuleeko ongelmaa kun autotallia lämmitetään puulla niin se lämmittää silloin pumpun paluupuolta? Onko yleensäkkään hullunkierrosta hyötyä vai olisiko tuohon joku muu systeemi jolla lattiapiirin saisi toimimaan kunnolla?

Kuva ei ole täydellinen ja siitä puuttuu venttiileitä ja sulkuja yms.

Kaikki ajatukset tervetulleita! Tässä nyt aluksi mitä itsellä tulee mieleen, todennäköisesti jotakin unohtui mutta lisätään sitten. Putkimies on tulossa hommiin heti kun asian saa päätettyä ja tällähetkellä lämmitys on kokonaan kiinni.

Terv. Jani
« Viimeksi muokattu: 10.07.12 - klo:21:19 kirjoittanut vokkelo »

Poissa janike

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 4
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
« Viimeksi muokattu: 11.07.12 - klo:20:26 kirjoittanut vokkelo »

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 672
Re: Lämmönjako talon pattereihin, lattiaan ja talliin
« Vastaus #2 : 10.07.12 - klo:21:58 »
Lainaus
Ongelmaa on tuottanut esv21:n haaroitus patteriverkon rinnalta kun niben kiertovesipumppu työntää "liian" kuumaa vettä lattiapiiriin shuntin läpi joten on pitänyt normaali palloventtiileillä kuristaa virtausta lattiapiiristä, välillä talvella lattia on ollut turhan viileä.

Onko lattiapiirissä ollut oma kiertopumppu?
Jos on niin silloin shuntin virtaukset ei ole oikein.
Kun shuntin säätö pienentää lattiaan menevän veden lämpöä niin siinä tilanteessa shuntti kuristaa patteriverkosta tulevan veden virtausta ja suurentaa lattiapiirin paluusta virtausta shuntin läpi lattiapiirin menopuolelle.

Eli shuntille patteriverkosta tulevan veden lämpötilalla ei ole merkitystä kunhan se on korkeampi kuin lattian menoveden pyyntilämpötila.

Shuntti pystyy siis vaikka sulkemaan kokonaan patteriverkosta tulevan veden pääsyn lattiapiiriin ja kierrättämään vain lattiapiirin vettä siinä tilanteessa kun lattiapiirin anturi ei pyydä lisää lämpöä.

Tämä tosiaan jos lattiapiirissä on ollut oma kiertovesipumppu.

Jos lattiapiirin kierto on ollut Niben kiertopumpun varassa (ei omaa kiertopumppua) niin silloin tuollainen 3-tie shuntti ei voi toimia oikein.
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa janike

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 4
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: Lämmönjako talon pattereihin, lattiaan ja talliin
« Vastaus #3 : 11.07.12 - klo:20:24 »
Juu lattiapiirissä on oma kiertovesipumppu. Putkari sen shuntin katsoi ja asensi paikalleen ja meinasi että oikeinpäin se on, kaveri tekee kuitenkin useita kattilanvaihtoja vuosittain niin uskaltaisin luottaa ammattitaitoon. Tuossa alustavasti jokin aika sitten kun kateltiin systeemiä niin se meinas että ei ne shuntit oo niin pitäviä, varsinkin kun on kaksi kerrosta ja tekninen tila on vielä kellarissa, joutuu niben pumppu sen verran nostamaan patteriverkkoon että shuntti falskaa. Nyt kun laittaisi hullunkierron ja lisäisi patteriverkolle oman kiertovesipumpun niin silloinhan pumput lattiaan ja patteriverkkoon olisivat rinnakkain ja toimisi kaiken (maalais?)järjenmukaan niinkun pitääkin.
« Viimeksi muokattu: 11.07.12 - klo:20:25 kirjoittanut vokkelo »

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 672
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa janike

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 4
  • Maalämpöfoorumilta tietoa
Re: Lämmönjako talon pattereihin, lattiaan ja talliin
« Vastaus #5 : 12.07.12 - klo:20:39 »
Niinpä ja sama manuaali löytyy paperiversiona jota on tullu lueskeltua... Kyllä se ihan oikein on laitettu, varmaan se nostokorkeus sitte tekee tepposet. Tuota shunttia ku irtaallaan pyöritti kädessä niin ei siellä mitään tiivisteitä ollut eikä karan sovituskaan ihan tiiveimmästä päästä.