Mikä idea siinä on että se lisävaraaja pitää ladata ylhäältä alas, lämminhän siirtyy kuitenkin sinne ylös väkisin? Nyt on siis tulo alareunaan ja patterille lähtee ylhäältä.
Jos lisävaraaja on 100-200l ja lauhdutinpumpun virtausnopeus 0,19l/s+ patterin kiertopumppu niin lisävaraajan läpi menevä virtaus on sitä luokkaa että itse varaaja lämpiää oli kierto alhaalta ylös tai ylhäältä alas latausvaiheessa.
Lisävaraaja pitäisi kytkeä siten, että kompressorin käynnistyessä ladataan ensiksi lisävaraaja ylhäältä alas kuumalla vedellä ja sen jälkeen geopron oma varaaja puolestavälin alas kuumalla vedellä.
Kuuman veden saavuttaessa lämpötila-anturin kompressori pysähtyy.
Purkaminen pitäisi tapahtua siten, että ensin puretaan lisävaraaja ja sen jälkeen oma varaaja. Kun oman varaajan lämpötila-anturin kohdalla lämpötila on riittävästi laskenut käynnistyy kompressori.
Mielestäni näitä molempia toimintoja ei saa toteutettua millään yksinkertaisella putkistokytkennällä.
Shuntilla tuonkin pitäisi hoitua lisävaraajan kaksiputki(sarja)kytkennällä:
Lämmitysjakson loppuvaiheessa shuntti alkaa sulkeutua ja samalla kierto lisävaraajan kautta pienenee tai jos shuntti ajaa ihan kiinni niin kierto lakkaa kokonaan.
Silloin ohitusputken kautta alkuperäisvaraajan ulkovaipan virtaus kasvaa jonkin verran ja siellä lämpö alkaa nousta ja kun nousee pysäytysrajalle niin kompressori pysähtyy.
Latauksen purkuvaiheessa kaikki vesi minkä shuntti avautuessaan ottaa tulee ensin lisävaraajasta koska se tuolla putkikytkennällä on piirissä ensimmäisenä ennen shunttia.
Paluuvesi menee alkuperäisvaraajan alaosaan ja sen yläosasta lähtee vastaava määrä kuumempaa vettä lisävaraajan alaosaan.
Huonoa tuossa tietysti se että kun alkuperäisvaraajan alaosa on tarpeeksi jäähtynyt niin kompressori käynnistyy vaikka lisävaraajassa olisi vielä lämmitykseen riittävän lämmintä vettä.
Ehkä hystereesi ( alaero) säädöllä saa tuon eliminoitua
