Jatkan vanhan keskustelun pohjalta. 60-luvun lopulla rakennettu talo, jossa alkuperäiset 1-lehtiset patterit. -20 pakkasella patteriveden paluulämpötila (Stiebel näyttää ainoastaan paluun) on noin 44 astetta, eli meno ilmeisesti luokkaa 50 astetta. Viime talvena ei sähkövastuksia tarvittu lämmitykseen, mutta sitä edellisenä ehkä 200 kWh verran eli ei juurikaan. Pumppu on ollut toiminnassa reilun viikon päästä kaksi vuotta ja sähköä on käytetty lämmitykseen 11410 kWh ja lämmitysenergiaa on tehty 41470 kWh, eli cop on 3,6.
Jollain aikavälillä on tarkoitus remontoida huoneet läpi ja tuossa yhteydessä olisi hyvä sauma uusia patterit. Kysymyksiä:
1) Vaihtamalla patterit useampilehtisiin, pärjättäisiin alhaisemmalla veden lämpötilalla, jolloin pumpun hyötysuhde paranisi. Jos OLETETAAN, että pattereiden vaihdon jälkeen cop olisi edellä mainitun sijaan 4,0, niin energiaa olisi mennyt 10368 kWh. Säästöä siis 1042 kWh, eli rahassa noin 130e. Vaihtoon lähtisi noin kymmenen patteria, eli rahaa palaisi pyöreästi 2000e. Jotenkin tuntuu, ettei kannata... Löytyykö laskennasta joku posketon virhe ja/tai onko tuo cop 4,0 täysin metsässä?
2) Jos järjestelmä on suljettu, niin kestääkö patteri loputtomiin vai tekeekö aika tehtävänsä? Ts. olisiko patterit hyvä uusia vaikkei edellinen kohta antaisikaan aihetta.
3) Tarkoitus on pysyttäytyä painovoimaisessa ilmanvaihdossa koneellisella poistolla ryyditettynä ja remontin yhteydessä puhkaista reikä ulkoilmaan patterin takaa, jolloin korvausilmaa lämmitettäisiin patterilla. Itse en keksi miksei tämä toimisi myös vanhoilla pattereilla. Keksiikö joku muu?