Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Lattiapinnoitteen valinta yms.  (Luettu 5662 kertaa)

Poissa KimmoK

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 976
  • Hartiapankista pesee ja linkoaa.
Lattiapinnoitteen valinta yms.
« : 19.10.05 - klo:13:48 »
perfektionistin ikuiset ongelmat...

Meinattiin lattialämmön ja maalämmön hyödyn maksimoimisen ja koirankynsien vuoksi laittaa miltei kaikkialle klinkkerilattian.

Mutta mutta....

Jos taloni on "liian hyvin" eristetty ei kivilattiat ole koskaan miellyttävän lämpimät vaan aina hieman turhan viileät tai kovastikin kylmät.

Kysäri1: Kuinka suuri pitää olla talon lämmitysenergiankulutuksen jotta klinkkerilattiat saisi pidettyä lämpöisinä ilman huoneilman ylilämpenemistä?

Toisaalta jos laitan esim. laminaattia niin sen eristävyys puolestaan aiheuttaa tarvetta nostaa lattiassa kiertävän veden lämpötilaa ja siitä aiheutunee himpun verran lämpöpumpun hyötysuhteen alenemista.

Kysäri2: Onko missään tutkimustuloksia lattiapinnoiteen vaikutuksista lattiassa kiertävän veden lämpötilaan?

Ja kun nuo ikkunat ovat isohkoja, vaikkakin hyvin eristettyjä, voisi ikkunoiden alla kaivata hyvää lämmitystehoa jottei lattialle valuvasta jäähtyneestä ilmasta tule vedon tunnetta...

Kysäri3: Onko tuon suhteen enään mitään ongelmaa nykypäivänä, jos ison ikkunan U arvo on 1.2 tai 1.1?
- KimmoK --Hartiapankkiraksaaja pohjolasta.
Ylikiiminki: 700m3 & 230m2 & LÄ T8 & 11-14Mwh/vuosi
2013 lähtien + 30m2 puolilämmintä varastotilaa suorasähköl

Poissa pete

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 203
  • Ekowell ECT300 08/2003 alkaen
Re: Lattiapinnoitteen valinta yms.
« Vastaus #1 : 27.12.05 - klo:13:46 »
Kyllä kivilattia on ihan mukava, kunhan lattian
eristys on riittävä, jotta lattia ei lämmityskauden ulkopuolella tai muutenkin huonetermarin katkaistessa virtauksen jäähdy liian kylmäksi.
Minulla kaikki lattiat ovat klinkkeriä ja olen erittäin tyytyväinen ratkaisuuni.
Kysäri 2:een:
Parketin eristävyyden vaikutus on laskettavissa
jos tiedetään neliöteho, (tyypillisesti esim. 30-60W/m2)
Puun lamda on n. 0.12w/mK ja parketin paksuus
0.015m saadaan parketin U= 0.12/0.015 W/m2K=
8 W/m2K. Siten teholla 30 W/m2 saadaan
lämmitysveden lisälämmöksi 30/8 K = 3.75 astetta.
Toisin sanoen jos ko. tehoon riittäisi kivilattialla 30 astetta, niin parkettilattialla vaadittaisiin 33,75 astetta.

Poissa eksile

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 243
  • 1002 ja toimii
Re: Lattiapinnoitteen valinta yms.
« Vastaus #2 : 27.12.05 - klo:21:38 »
Laita seinälle termari jossa on myös lattiatermostaatti.
Mulla on olkkarissa takka jonka takia lämpöpumpun myyjä suositteli laittaa lattiaan termostaatin, jolla pidetään lattian minimilämpö yllä vaikka takassa olisikin roihu päällä tai ulkona intiaanikesä.
Klinkkeri/parketti pysyy lämpimän tuntuisena takan tulitilanteesta riippumatta, homma toimii myös kesäaikaan eikä klinkkeri tunnu kylmältä. Muistaakseni minimi lattialämpö on säädetty jonnekin 23-25 asteen tienoille (voin tarkistaa kunhan ehdin).
Termarin lattiaosan anturi on about 6-8 sentin syvyydessä lattiavalussa, joten lattian pintalämpö on hiukka alhaisempi, tuntuu kuitenkin jalkaan lämpimältä. Huonelämpötila on 21,5 - 22 astetta ja pysyy siinä viikosta toiseen.

Poissa oonakonna

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 25
Re: Lattiapinnoitteen valinta yms.
« Vastaus #3 : 21.01.06 - klo:17:35 »
Eräs ammattilainen manas omaa ratkasuaan, kun oli laittanut ison osan lattiasta klinkkerilaatalle. Yllätykseni kohdistui siihen kun sanoi ongelman olevan kylmän tuntuinen lattian pinta kesällä!!! Sisäilman korkea lämpötila vaatisi lattialämmön kohtuutonta nostoa jotta kivipinta tuntuisi miellyttävältä -  tätä ongelmaa ei puupinnoilla. Nämä tuntemus kysymykset tietysti yksilöllisiä.
« Viimeksi muokattu: 21.01.06 - klo:17:36 kirjoittanut oonakonna »

Poissa Maalampo

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 510
Re: Lattiapinnoitteen valinta yms.
« Vastaus #4 : 21.01.06 - klo:17:52 »
Meillä on 3 vuotta vanha ns. matalaenergiatalo ja laattalattiat kaikkialla muualla paitsi makuhuoneet ovat laminaattia.  Matalaenergiatalossa sinulle tulee väkisin tilanne syksyllä ja keväällä jolloin esim. olohuoneen laattalattia tuntuu jalkaan hieman viileältä koska jos lämmität lattiaa vähänkin niin huoneiston lämpötila nousee liikaa, tietenkin ihmisten jalat tuntevat viileyden eri lailla meilläkin minusta lattiat ovat välilä viileät mutta vaimosta eivät. Mutta lattia anturi on pakollinen varuste huonetermostaattiinm

Poissa evt752

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 546
  • Ekowell EVT 752
Re: Lattiapinnoitteen valinta yms.
« Vastaus #5 : 21.01.06 - klo:19:56 »
Meillä on alakerrassa laattalattiat muissa huoneissa paitsi makuuhuoneissa (joissa parketti). Lopputulema on sellainen, että makuuhuoneissa on aina miellyttävän lämmin lattia, mutta ulkolämmön ollessa 0-10 astetta laattalattia tuntuu kylmältä. Huoneilma on lämmin laattalattiahuoneissa, mutta kylmempi parkettilattiahuoneissa, joten parketin eristyvyyden huomaa helposti. Olen lisäksi säätänyt kiertoja siten, että parkettihuoneiden venttiilit on täysin auki ja laattalattiahuoneiden venttiilejä on kiristetty (enemmän tai vähemmän) paitsi erkkerin kohdalta. Parkettihuoneet ovat talon nurkissa ja niissä on kaksi ikkunaa kussakin, mutta silti epäilen, että parketti eristää huomattavasti laattaa enemmän.

Laattalattiassa, niiden ollessa kylmiä, matot auttaa asiaan. Muuten olen sitä mieltä, että laattalattia on aivan ehdottoman hyvä valinta vesilattialämmitystaloon, huoleton, lämmin kun pakkasta, ja päästää lämmön tehokkaasti huonetilaan (meillä menee 23-24 asteen pakkasella 30 asteista vettä lattiaan ja parkettihuoneet ovat hieman viileät kun taas laattahuoneissa ilma on riittävän lämmin, tosin takka vaikuttaa lähes kaikkeen laatoitettuun huonetilaan.

Saumat meillä on jo likaantuneet monesta paikasta, mutta eipä tuo kovin paljoa haittaa.

Yläkerta on sitten asia erikseen. Olen joskus sinne miettinyt laatan laittamista, sillä saattaisi saada säästettyä lämmityskustannuksissa. Luultavasti kuitenkin parketti tulee laitettua.