Meillä on lattialämmitys ja siis maalämpöpumppu lämmön lähteenä sekä yksi takka, jota lämmittelen pari, kolme kertaa viikossa. Kaikissa asuinhuoneissa on oma termostaatti.
Mikä pumppu teillä on?
Mutta jos oikein ymmärrän, pumppu mittaa paluulämmön lämpötilan ja höökii sitten lämpöä lisää, jollei paluulämpö ole se, mitä on sillä lämpökäyrällä säädetty? No nyt kun termostaatit rajoittavat, ettei tule liian kuuma, paluulämpö käsittääkseni on myös viileämpi ja pumppu senkuin lämmittää. Kosteissa tiloissa, kodinhoitohuoneessa ja eteisessä ei termostaatteja ole. Onko noista termostaateista sittenkin enemmän haittaa kuin hyötyä?
Ei toimi ihan noin (luulen).
Eli homma toimii teillä näin (luulen): Ulkolämpötila määrää nk. käyrän mukaan kiertoon lähtevän veden lämpötilan. Pumppunne säiliössä on aina lämpimämpää vettä kuin tuo lähtevä lämpötila on. Pumpussa on nk. shuntti (kolmitieventtiili), joka lämmittää säiliöstä kiertoon menevää vettä (jolloin vastaavasti kierrosta palautuu vettä säiliöön). Lämpöhän siirtyy vedestä huoneilmaan koko ajan. Pumpun ohjauslogiikka seuraa _säiliön_ lämpötilaa ja asetuksista päätellen käynnistää kompressorin (ja lisäksi mahdollisesti sähkövastuksen), kun säiliön lämpötila on tippunut riittävän alas. Eli pumppu lämmittää säiliössä olevaa vettä. Kompressori (+vastus) käy aikansa, kunnes säiliön ylälämpötila on saavutettu ja pysähtyy. Näin jatkuu ja jatkuu... Eli säiliön lämpötila käy asetetun alaminimimin ja yläminimin välillä.
Ne huonetermostaatit pätkivät piirin kiertoa. Eli jos huoneessa on riittävän lämmin, siihen piiriin ei mene vettä, jolloin muille piireille riittää paremmin. Eli huoneen lämpötilaan vaikuttavat kiertoon lähtevä lämpötila (jonka määrää ulkolämpötila ja se mainittu käyrä), piirin kuristus ja termostaatti, joka siis pätkii nesteen kiertoa.
Takan polttaminen vaikuttaa kahdella tavalla: sen lämpö vaikuttaa termostaattiiin (joka alkaa pätkiä kiertoa ja lämmöntuotto lattiaan lakkaa). Toinen tapa, millä takka vaikuttaa on se, että koska huoneessa on jo lämmin, lämpöä ei siirry huonetilaan lattiasta (niin paljon), jolloin sitä riittää paremmin muihin huoneisiin. Tämän vaikutus ei ole kovin suuri.
Kylmä kohta ikkunan kohdalla voisi johtua siitä, että korvausilma tulee ikkunan yläpuolelta. Vai onko teillä lämmön talteenotto?
Ja entäs sitten se mittaus? Nyt meillä on ulkona anturi, josta ulkolämpötilan perusteella pumppu sitten katsoo paljonko pitää lämpöä tuottaa. Mutta kun sisällä polttaa takkaa, eihän tuo pumppu siitä mitään tiedä, kun sisällä ei ole mitään mittareita.
Juu ei tiedäkään, mutta kuten todettua, kyllä takkaa kannattaa polttaa. Toki se voi nostaa hieman huoneiden lämpötilaa, mutta on se vaan niin mukavaa! Meillä takan polttaminen näkyy ja tuntuu siten, että huoneiden lämpötila nousee hiukan (1-2 astetta, jos oikein polttaa ja ulkona ei ole kovin kylmä niin voi nostaa 3-4 astettakin), mutta pumpun käyntimäärä vähenee (joten kyllä sillä sähköä säästää! (vaikkei ole termareita)
Kannattaisiko sellainen huoneanturi asentaa vielä lisäksi, saako sellaisen asennettua jälkikäteen ja onko hajua, mitä mahtaisi kustantaa?
Saa sen jälkikäteen asennettua, mutta valmiudet (rasia+putki tai johto rasiaan) olisi kannattanut tehdä rakennusvaiheessa.
Vai olisiko siitä sittenkään mitään hyötyä, kun betonimassan lämpiäminen/viileneminen kuitenkin reagoi vasta tunteja jälkikäteen.
On siitä hiukan hyötyä. Meillä on valmiudet termareille, mutta yli vuosi on asuttu eikä niitä välttämättä tarvitsisi. Joskus kuitenkin laitan ne, kun jaksan ja viitsin.
Lämmintä vettä tuottaa 350L:n erillinen varaaja. Isäntä on säätänyt veden 45 asteiseksi. Minä kävin veivaamassa lämpötilaa ylemmäs 48 asteeseen, kun itselle ei lasten suihkuttelun jälkeen tuntunut jäävän enää lämmintä vettä.
Nostamalla lämpötilaa saa lämpimän veden paremmin riittämään...
Siitä nousi meteli, kun nyt kuulemma menee sähköä sitten paljon enemmän siihen veden lämmittämiseen ja pumpun lämpötilasta se jotain marmatti myös. Minun järkeni mukaan sähköä ei menisi yhtään enempää, kun se vesi siinä säiliössä on sitten kuumempaa ja sitä menee suhteessa sitten vähemmän... Naisen logiikkaa?
Kyllä siitä sähköä menee enemmän, kahdesta syystä: kompressori joutuu toimimaan suuremmalla paineella ja lämpöhukat säiliöstä suurenevat. Mutta meneekö sitä _niin_ paljon enemmän... Ei se pumppu vielä tuosta riku, joten jos ei lämpö riitä niin nostettavahan sitä on. Lisäksi lapsia voi opettaa käyttämään vähemmän lämmintä vettä.
Jotenkin vain on sellainen olo nyt, että miehet on suunnitelleet meille systeemin, mutta eivät ole itsekään siitä loppuun asti kaikkea tajunneet. Ja minä kun kyselen tyhmiä, niin oikeasti ne ei itsekään tiedä vastauksia. 
Ei näillä tiedoilla voisi vielä väittää, että systeemi olisi huonosti suunniteltu.