Nyt menee ot:ksi mutta: Ei tuo 12000l pahakaan ole, neliöillä jaettuna teillä on 19l/m2/v ja "meillä" 18,5, lähes tasan puolet pienempi pinta-ala 325m, tosin huonelämmöt noin 200m2 alalla 23-25 mutta kellarissa 110m2 alalla viileämpää joka tasoittaa kokonaisuutta.
Kevytsoraharkkoseinät 22cm, kutteri+sahanpuru noin 30cm yläpohjassa ja sokkelista noin metri näkyvää, 2m maan alla, ja betoniharkkoa sokkeli (kennosto), eli sokkelin näkyvä osa huonosti eristävä.
Tuollaisen rivinteeratun tiiliseinän pystyisi eristämään paremmin vaihtamalla sisemmän ontelon purut johonkin nykyaikaisempaan, kuten hopeoituihin EPS palleroihin. Reijät sisäseiniin ja purujen imurointi/sorkinta. Mutta meidän tönössä 100mm EPS tai kivivilla eristerappaus olisi ainoa keino, etenkin sokkelille (jota taas ei viitsi tehdä ilman yläkerrosten rappaamista kun sokkeli tulisi 70mm ulommas kuin julkisivu).
Mutta kuka haluaa maksaa 35ke+ hommasta jonka säästö on esim 1500e/v.. siis öljyllä.. tänään. Maalämmön jälkeen säästö on korkeintaan 700e/v ja takaisinmaksuaika 50v

Tosin siinä ajassa sähkönhinta kuusituhatkertaistuu joten takaisinmaksuaika/säästö on varmasti vain puolet. Ja syyhän ei ole eristeiden vaan rappauksen. Eristettävää seinää olisi koko talon ulkovaipan osalta 220m2 josta EPS (sammuva) osuus 2500e (100mm) ja kivivillan osuus noin 3200e.
Rappaajat ottavat verkotuksesta, levjen asentamisesta ja jauholaastien pumppaamisesta mukavat 30ke. Mitähän maksaisi ämpärillä kannettu ja kauhalla heitelty sekä pensselillä maalattu kalkkirappaus nykypäivänä, 100ke? Tämänkokoisen tönön eristerappaamiseen menisi kuulemma reilu viikko kahdelta mieheltä, eli laitetaan materiaalien kustannukseksi vaikka reilusti 10ke, eli 10ke mieheen per viikko. Harva homma noin kannattaa.
Sokkelin näkyvää osaa eristän ehkä sisäpuolelta 70mm saneerausfoamilla, ulkopuoli onkin tuoreeltaan patolevy+100mm ePS ja anturassa aikoinaan laitettu bitumisively kapillaarikatkoksi seinän ja anturan väliin eli sisäpuolelta voi eristää kosteuden puolesta jopa alas asti.