Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Lämpöässän V9 melu  (Luettu 18381 kertaa)

Poissa klipklop

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 3
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Lämpöässän V9 melu
« : 08.04.08 - klo:23:40 »
Mahtaisikohan arvon foorumilaisilta löytyä ratkaisu ongelmaani. Ongelmana on siis Lämpöässän parin vuoden ikäinen V9 ja sen äänekkyys. Aiheesta löytyi vanhojakin keskusteluja, mutta niistä ei oikein apua löytynyt. Eli uusia ehdotuksia otetaan vastaan.

Pumppu sijaitsee erillisessä teknisessä tilassa, mutta lähes kaikkialle taloon kantautuu matalataajuinen kumina (joka kuuluu myös melko kovana kun seisoo pumpun vieressä). Olen kokeillut lisätä pumpun alle kumimattoa, putkien kannakkeet/läpiviennit jne. on tarkistettu useaan kertaan, tilaan on lisätty akustiikkalevyjä, jne. Tuntuu, että kaikkea on kokeiltu. Ostin jopa kompuran päälle asennettavan törkyhintaisen äänenvaimennushupun -> ei apua.

Turhauttavinta on se, että silloin tällöin on löytynyt jokin pikku asia, joka on saanut pumpun aivan hiljaiseksi. Yhdellä kertaa paino pumpun pohjan päällä, toisella kerralla kuumakaasuputken kiilaaminen kevyesti varaajaa vasten, yms. Yhteistä on se, että ratkaisu toimii aina korkeintaan muutaman päivän, jonka jälkeen ongelma uusiutuu eikä sen jälkeen taas mikään tunnu auttavan. Näyttäisi kuitenkin, että ääni ei kulkeudu esim. lattian kautta vaan ongelma on pumpun yleinen äänekkyys.

Nyt siis jos jollakin on hyviä ideoita, niin niitä otettaisiin vastaan. Sen verran olen jo vaipunut synkkyyteen, että jos ratkaisua ei löydy, niin ensi kesänä edessä on pumpun vaihto (myös ehdotuksia merkistä voi esittää, lämpöässä on pois laskuista).

Voisikohan syynä olla kompressorin kylmäaineputket/niiden jännitystila. Tuntuu että pienelläkin kompressorin/aluslevyn painamisella johonkin suuntaan on vaikutus ääneen. Lieneekö kylmäaineputkiin mahdollista asennuttaa väliin taipuisia välikappaleita joilla tärinän johtumisen saisi katkaistua?
« Viimeksi muokattu: 08.04.08 - klo:23:41 kirjoittanut klipklop »

Poissa klipklop

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 3
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: Lämpöässän V9 melu
« Vastaus #1 : 09.04.08 - klo:09:07 »
Jep, oikeassa olet... akustiikkalevyt ei auta, tuollainen matalataajuinen melu on kyllä aika mahdoton torjuttava. Pitäisi tietysti muuttaa koko seinärakenteita, mutta jälkeen päin tuo onkin aika mahdotonta.

Jokin tuossa pumpussa tosiaan resonoi, mutta mikä? Soittelin jo muutama viikko sitten erääseen toiseen meluntorjuntayritykseen, ja tilasin raskas-mattoa liimattavaksi pumpun kylkiin. Mutta ei juurikaan auttanut.

Oudointa on se, että toisaalta joku pikku muutos saattaa auttaa meluun, mutta vaikutus kestää tosiaan vain max muutaman päivän. Viimeisin keksintö oli liimata muutaman sadan gramman painoinen lisäpaino kompuran aluslevyyn lisämassaksi, mikä taas auttoikin hetkeksi (tai sitten se vaikutti kompressorin asentoon jotenkin ratkaisevasti). Käyttettävissä on myös db-mittari. Joku tällainen em. pikkumuutos voi pudottaa melun metrin päästä mitattuna < 60 db (mikä ei kuulu muihin tiloihin lainkaan), pahimmillaan taas voi olla n. 80 db.

Noh, taidan seuraavaksi soitella kylmälaiteasentajalle ja kysellä vähän noiden joustavien letkujen asennuksesta.
« Viimeksi muokattu: 09.04.08 - klo:09:09 kirjoittanut klipklop »


Poissa seppaant

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 5 514
  • L-Ässä V-7
Re: Lämpöässän V9 melu
« Vastaus #3 : 11.04.08 - klo:16:56 »
Ei hyvältä näytä, mutta älä hyvä mies vielä heitä kirvestä kaivoon.
Ongelmien ratkaisemisessa on kaksi pääperiaatetta:
 1) Poistetaan syy
 2) poistetaan oireet

Paras tulos saadaan, jos voidaan poistaa syy. Aina se ei ole mahdollista, vaan annetaan syyn jäädä ja keskitytään oireiden poistamiseen.
Sinun tapauksessa syy on todennäköisimmin siinä, että kompressori värähtelee siten , että muut rakenteet alkavat resonoida ja toimivat ikään kuin vahvistimena. Syyn poistaminen olisi, että pienennetään kompressorin värähtelyä. Tämä onkin jo vaikeampi juttu, onko se ehkä jo valmistusvaiheessa huonosti tasapainotettu? Onko mäntäkompressori vai Scroll?
Oireiden poistaminen tässä tapauksessa on värähtelevien rakenteiden värähtelyn pienentämistä tai piilottamista. Näitä sinä olet yrittänytkin mutta huonolla menestyksellä.

Ensimmäisenä sinun pitää selvittää mistä se melu varsinaisesti lähtee. Edellisissä viesteissä mainituista firmoista saa varmasti apua, mutta kovalla rahalla. Itsekin voit tehdä aika paljon. Vanhan ajan kuuntelusauva on oivallinen apuväline. Ota n. 0,5m mittainen n. 6 mm paksu rautatanko. Toinen pää tutkittavaan kohteeseen ja toinen sopivasti korvaan, niin jo alkaa ääniä kuulua. Hyvin matalataajuiset "kuulee" parhiten painamalla sauvan pään otsaluuhun ja korkeataajuiset painamalla sauvan yläleuan hampaisiin.

Ja sitten mittaamaan:
Mittaa lämpöpumpusta ja ympäristöstä kaikki mahdolliset kohteet ja kirjaa ylös (hyvät muistiinpanot ovat kaiken a ja o. Arvioi värähtelyn voimakkuus (luo itsellesi sopiva asteikko) ja taajuus, jos olet musiikkimiehiä niin arvio sävelkorkeus tai vain vertaa mielessäsi verkkohurinan (50Hz) taajuuteen.
Ja samat mittaukset asunnon puolelta, että löytyykö sieltä värähteleviä kohteita, seinät, kaapit, ikkunat yms.
Kun löydät laitteistosta asunnon puolella kuuluvalla taajuudella värähteleviä kohteita, on näiden kohteiden värähtely saatava pienenemään.
Värähtely yleensä pienenee, kun kohteen ominaistaajuutta muutetaan. Helpoiten tämä tapahtuu lisäämällä kohteeseen massaa tai poistamalla sitä. Tätähän sinä olet jo tehnytkin. Lisäksi on mahdollista käyttää ns. vastavärähtelijää eli värähtelevään kohteeseen kiinitetään kone-elin, jonka ominaistaajuus on sama kuin kohteen. Tälläinen ratkaisu yleensä pienentää värähtelyjä oleellisesti.

Mutta kuitenkin olen sitä mieltä, että tämä on takuu tai tuotevastuukysymys.
Minkään lämpöpumpun dokumenteissä en ole nähnyt mainintaa äänen voimakkuudesta suoraan desibeleinä. Kaikkihan mainostavat esitteissään pumppujaan hiljaisiksi, niin että ne voi sijoittaa kodinhoitohuoneeseen niin muistaakseni myös L-Ässä. Jos pumpun äänitaso on 80dB niin ei se silloin ole esitteiden lupaama hiljainen laite. Tällä perusteella kääntyisin tehtaan puoleen ja vaatisin vaihtamaan ensiksi kompressorin ja ellei tämä auta niin laitteita sitä mukaa, että melu pienenee ja viimeisenä vaihtoehtona  koko lämpöpumppun vaihto.
ATS
L-Ässä V-7.0 vm.2007
Kaivo 163m, akt.153m
Talo 150m2, patterit, v.1975
Aurinkopaneelit 2x10x275 W=5,5 kWp, kaakko/lounas
Arvioitu vuosituotanto 4500 kWh

Poissa klipklop

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 3
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: Lämpöässän V9 melu
« Vastaus #4 : 11.04.08 - klo:20:20 »
Kiitokset tähän astisista neuvoista. Ratkaisua ei ole vielä löytynyt, mutta yritän jatkaa selvittelyä.

Juttelin aiheesta tällä viikolla lämpöässän edustajan kanssa. Hän kertoi, että joissakin paikoissa on koko pumpun konehuone täytetty villalla ja ehdotti samaa. Tällä olikin vaikutus ääneen, mutta tuntuu, että koko pumppu alkoi tärisemään aika paljon enemmän ja tämä tärinä nyt varmaan sitten kulkeutuu talon rakenteita pitkin helpommin. Eli ääni pieneni jossakin kohdin taloa, mutta paheni toisissa huoneissa.
Toisena ehdotuksena oli laittaa kumit maapiirin pumpun kiinnitysten väliin, mutta tällä ei ollut ratkaisevaa vaikutusta.

Kompressori on Scroll-tyyppinen, ja itse kompuran ääni ei kuulosta pahalta, mutta vaikuttaisi, että sen tärinä saa jokun osan pumpun rakenteista lähettämään todella matalaa "murinaa". Tämä ääni on sellainen "aaltoileva", muutaman sekunnin jaksoissa vuorotellen voimistuva ja hiljenevä ääni.

En muista onko missään esitteessä lupailtu tuon V9 olevan hiljainen. Rautakaupassa toki muistutettiin, että voisi sijoittaa vaikka kodinhoitohuoneeseen. Pumppuun on tehty myös jo parit korjaukset (ouman-bugi + maapiirin mutteri halki), eikä lämpöässän huoltomies pitänyt käyntiääntä mitenkään poikkeavana.
Olen myös päässyt kuulemaan saman tyyppisen pumpun ääntä parissa muussa paikassa, ja ainakin toisessa paikassa ääni kuulosti vähintään samalta kuin itselläni. Joten ehkä tuo pumpun ääni on sitten normaalia, mutta harmillinen se silti on. Varsinkin kun joillain pikku muutoksilla on äänen saanut hiljaiseksi aina muutaman päivän ajaksi, joten mahdotonta hiljentämisen ei pitäisi olla.

Mutta jatkan selvittelyä ensi viikolla, raportoin tänne jos selviää jotain ratkaisevaa.

Poissa stone

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 1
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: Lämpöässän V9 melu
« Vastaus #5 : 21.04.08 - klo:23:20 »
terve,
itse tässä harkitsen lämpöpumpun hankitaa ja kiinnostuin tästä ongelmasta.
Copelandin nettisivuilla ilmoitettaan ZH13KVE (11.7kW) kompressorin meluksi 65dBA 1m:n päässä (ilman suojuksia oletettavasti). Sanoit, että ääni aaltoilee, tulee mieleen 70-luvun ruotsin lautat, eli kun värähtely etenee kahta eri reittiä tai heijastuu takaisin, saattaa syntyä seisova aaltoliike. Tämä tapahtuu, jos kohtaavat aallot ovat saman taajuisia ja niillä on sama amplitudi. Kompressorin ja alustan välissähän on kumityynyt. Tarkistaisin , että kaikki ovat tasaisesti kiinni eikä mikään niistä ole liian kireällä tai suorassa metallikontaktissa. Toki pitää myös varmistaa, että koko kaappi seisoo tasaisesti latialla. Hieman kaukaahaetumpi ajatus on, että seisova aalto syntyy vesitilaan. säiliöhan on neliskanttinen, jolloin seinät ovat jokseenkin joustavat ja matalataajuista ääntä voi syntyä. Tästä seuraa seuraava tarkistus: onko koko laitteen rakenne sellainen, että värähtely voi edetä kahta eri reittiä johonkin helposti värähtelevään kohtaan? esim. vesitila, seinäpelti tms.
No teoriota on aina helppo esittää...
t. Kari

Poissa K.IlpoP

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 2
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: Lämpöässän V9 melu
« Vastaus #6 : 22.04.08 - klo:16:58 »
Kuten olet huomannut, mikään villa, raskasmatto  tai vastaava ei auta. 50 Hz taajuus on niin matala, että sitä ei pikkuesteet pidätä. En tunne tuon laitteen rakennetta, mutta ongelma kuulostaa samalta kuin monissa jääkaapeissa ja pakkasarkuissa. Värähtelyn lähde on tietysti kompressori ja sen pitäisi olla 50 Hz taajuudella mekaanisesti eristetty muista rakenteista. Riittävän eristyksen aikaansaaminen tarkoittaa, että kompressorin heiluu omien kumityynyjensä varassa noin 1/10-taajuudella, siis noin 5 Hz. Tämä tarkoittaa edelleen sitä, että kompressoriin tulevat putket eivät rajoita kellumista. Jos putket ovat jäykkiä ja/tai suoria, ongelma ei ratkea. Sanot, että joskus riittää joku kiilaus tai lisäpaino; tämä viittaa juuri siihen, että värinä johtuu runkoon. Seuraava kysymys on koko laitteen pohja. Jos pohja, mihin kompressori on kiinnitetty, on joustava, muuttuu tilanne olennaisesti. Ohuet pellit muuttuvat osaksi värähtelevää rakennetta ja niitä ei ole eristety muusta rakenteesta millään. Onko laite betonialustalla (painava)? Ovatko jalat kaukana kompressorin kiinnityspisteistä?  Jos ovat, muodostaa pohja itsessään jousen, jossa on kompressori massana. Kokeile jäykistää pohja kompressorin ympäriltä tunkemalla sinne jotain, kokeile vaikka kalikkaa niin huomaat tapahtuuko mitään.

Poissa Tero Paananen

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 173
  • Foorumin perustaja
Re: Lämpöässän V9 melu
« Vastaus #7 : 31.07.08 - klo:13:58 »
Meillä LämpöÄssä 9V pyörinyt kohta 5 vuotta. Mielestäni melu on vaimentunut pumpussamme. Ainoa äänieristys minkä olen tehnyt niin on paksun äänieristysmaton (Biltema laatua) asentaminen pumpun päälle.

Varastoon on 5 vuoden aikana kertynyt aika paljon tavaraa, myös vieraspatjat jotka ovat pumpun kyljessä pystyssä. Olenkin "järkeillyt" itselleni että tämä tavaran kasvava määrä varastossa söisi jyrinöitä.
Foorumin perustaja vuodelta 2003
- Nibe S1255-12 2023-
- LämpöÄssä V9 2003-2023
Lämpökaivo 170m Kaivonporaus Kallioniemi
Kannustalo Rauhala rak 2003, 147m2, 1-kerros, Jyväskylä

Poissa guru

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 32
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: Lämpöässän V9 melu
« Vastaus #8 : 01.08.08 - klo:09:29 »
Lainaus
Mahtaisikohan arvon foorumilaisilta löytyä ratkaisu ongelmaani. Ongelmana on siis Lämpöässän parin vuoden ikäinen V9 ja sen äänekkyys. Aiheesta löytyi vanhojakin keskusteluja, mutta niistä ei oikein apua löytynyt. Eli uusia ehdotuksia otetaan vastaan.

Pumppu sijaitsee erillisessä teknisessä tilassa, mutta lähes kaikkialle taloon kantautuu matalataajuinen kumina (joka kuuluu myös melko kovana kun seisoo pumpun vieressä). Olen kokeillut lisätä pumpun alle kumimattoa, putkien kannakkeet/läpiviennit jne. on tarkistettu useaan kertaan, tilaan on lisätty akustiikkalevyjä, jne. Tuntuu, että kaikkea on kokeiltu. Ostin jopa kompuran päälle asennettavan törkyhintaisen äänenvaimennushupun -> ei apua.

Turhauttavinta on se, että silloin tällöin on löytynyt jokin pikku asia, joka on saanut pumpun aivan hiljaiseksi. Yhdellä kertaa paino pumpun pohjan päällä, toisella kerralla kuumakaasuputken kiilaaminen kevyesti varaajaa vasten, yms. Yhteistä on se, että ratkaisu toimii aina korkeintaan muutaman päivän, jonka jälkeen ongelma uusiutuu eikä sen jälkeen taas mikään tunnu auttavan. Näyttäisi kuitenkin, että ääni ei kulkeudu esim. lattian kautta vaan ongelma on pumpun yleinen äänekkyys.

Nyt siis jos jollakin on hyviä ideoita, niin niitä otettaisiin vastaan. Sen verran olen jo vaipunut synkkyyteen, että jos ratkaisua ei löydy, niin ensi kesänä edessä on pumpun vaihto (myös ehdotuksia merkistä voi esittää, lämpöässä on pois laskuista).

Voisikohan syynä olla kompressorin kylmäaineputket/niiden jännitystila. Tuntuu että pienelläkin kompressorin/aluslevyn painamisella johonkin suuntaan on vaikutus ääneen. Lieneekö kylmäaineputkiin mahdollista asennuttaa väliin taipuisia välikappaleita joilla tärinän johtumisen saisi katkaistua?

Erääseen ilmalämpöpuppuun oon saatavana värinänvaimennussarja joka sisätää painon kuumakaasuputkeen ja samaan putkeen tarkoitetun raskasta materiaalia olevan "maton"joka kiinnitetään putken mutkaan.
Vaikutus on tässä tapauksessa merkittävä

Poissa MikAero

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 37
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: Lämpöässän V9 melu
« Vastaus #9 : 13.08.08 - klo:09:13 »
Lainaus
Kuten olet huomannut, mikään villa, raskasmatto  tai vastaava ei auta. 50 Hz taajuus on niin matala, että sitä ei pikkuesteet pidätä. En tunne tuon laitteen rakennetta, mutta ongelma kuulostaa samalta kuin monissa jääkaapeissa ja pakkasarkuissa. Värähtelyn lähde on tietysti kompressori ja sen pitäisi olla 50 Hz taajuudella mekaanisesti eristetty muista rakenteista. Riittävän eristyksen aikaansaaminen tarkoittaa, että kompressorin heiluu omien kumityynyjensä varassa noin 1/10-taajuudella, siis noin 5 Hz. Tämä tarkoittaa edelleen sitä, että kompressoriin tulevat putket eivät rajoita kellumista. Jos putket ovat jäykkiä ja/tai suoria, ongelma ei ratkea. Sanot, että joskus riittää joku kiilaus tai lisäpaino; tämä viittaa juuri siihen, että värinä johtuu runkoon. Seuraava kysymys on koko laitteen pohja. Jos pohja, mihin kompressori on kiinnitetty, on joustava, muuttuu tilanne olennaisesti. Ohuet pellit muuttuvat osaksi värähtelevää rakennetta ja niitä ei ole eristety muusta rakenteesta millään. Onko laite betonialustalla (painava)? Ovatko jalat kaukana kompressorin kiinnityspisteistä?  Jos ovat, muodostaa pohja itsessään jousen, jossa on kompressori massana. Kokeile jäykistää pohja kompressorin ympäriltä tunkemalla sinne jotain, kokeile vaikka kalikkaa niin huomaat tapahtuuko mitään.

Olipa hyvä pointti. Itse tutkinut Karhun vastaavaa ilmiötä. Valoin pumpun alla olevan lattian erikseen ja se on erotuskaistalla eristetty muusta lattiasta. Se on erinomaisesti poistanut kaikki värinät enkä havaitse talon rakenteiden resonoivan, mutta tuota matalaa kuminaa edelleen kuuluu, ei nyt jääkaappia enemmän(kun pumppu yhden oven takana kiviseinien keskellä), mutta kun täydellisyyteen tulee pyrkiä...
Juurikin tuonne pumpun pohjaan olen melunlähteen kohdistanut, mutta ollut hieman ymmälläni kun en kuitenkaan betonilattiasta ole ko. taajuuden värähtelyä havainnut. Kertaalleen jo funtsin tuota kompuran kiinnityspisteen etäisyyttä koko paketin tukipisteisiin kun se on jotakuinkin niin keskelllä=kaukana tukipisteistä kuin mahdollista mutta asia oli unohtunut kunnes luin kommenttisi.
Kokeilen tänään laittaa viidennen säätötallan keskelle pumpun pohjaan.

Poissa sailor

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 070
  • Lämpöässä V15 11/04-->
Re: Lämpöässän V9 melu
« Vastaus #10 : 13.08.08 - klo:15:25 »
Lainaus
Kuten olet huomannut, mikään villa, raskasmatto  tai vastaava ei auta. 50 Hz taajuus on niin matala, että sitä ei pikkuesteet pidätä. En tunne tuon laitteen rakennetta, mutta ongelma kuulostaa samalta kuin monissa jääkaapeissa ja pakkasarkuissa. Värähtelyn lähde on tietysti kompressori ja sen pitäisi olla 50 Hz taajuudella mekaanisesti eristetty muista rakenteista.  


Maalämpöpumppujen ongelmana on että kotelo (siis kaappi) on kasattu muiden osien ympärille ilman akustista suunnittelua. Itse kompurahan ei pidä sen enempää ääntä kuin valmistaja ilmoittaa, mutta kun siihen on kasattu epämääräisen kokoinen laatikko päälle niin subwoofer on valmis.

Ainoa keino selvittää mitä matalilla taajuuksilla oikeasti tapahtuu on desibelimittari. Omien mittausteni jälkeen pumpun ääni putosi radikaalisti avaamalla oven raolleen ja raottamalla kompuran kotelon luukkua. Tämä lisäsi tietysti hieman korkeampien äänien tasoa, mutta poisti bassokuminan. Wanhan V15-mallin kotelo on siis täydellinen bassovahvistin, jossa yläosan läpivientien reiät toimivat basoorefleksiputkina.

Jälkiviisaana tietysti voin kysyä itseltäni että pitikö mennä sijoittamaan MLP betonibunkkerin nurkkaan (tämä vahvistaa +3-6 desibeliä).

Bassotaajuudet muodostavat autotalliin ns. seisovia aaltoja, joiden kohdalla äänenpainemittari "villiintyy". Jos sijoitusta pääsee tekemään puhtaalta pöydältä, niiin laite tulisi sijoittaa irti kovista seinistä, pois nurkasta ja sijoitus epäsymmetrisesti seiniin nähden ( eri etäisyys jokaiseen kovaan pintaan).

Ja edelleen: matalien taajuuksien metsästys ilman desibelimittaria on aivan toivotonta touhua. Vaihtoehtona linee PC-pohjaiset ohjelmat ja mikrofonin liittäminen läppäriin. Sellaisella saisi varmasti mitattua myös melun taajuusjakauman.

Piikkitaajuudelle voi sitten rakennella hifi-puolelta tutuksi tulleen bassoresonaattorin vaimentamaan tiettyä taajuuskaistaa  8) jne.

Jani
Lämpöässä V15 Opation modaus:
http://sailor.arkku.net//trend.jpg.jpg

Poissa Nörtti

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 45
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: Lämpöässän V9 melu
« Vastaus #11 : 05.09.08 - klo:09:27 »
Lainaus
Kuten olet huomannut, mikään villa, raskasmatto  tai vastaava ei auta. 50 Hz taajuus on niin matala, että sitä ei pikkuesteet pidätä. En tunne tuon laitteen rakennetta, mutta ongelma kuulostaa samalta kuin monissa jääkaapeissa ja pakkasarkuissa. Värähtelyn lähde on tietysti kompressori ja sen pitäisi olla 50 Hz taajuudella mekaanisesti eristetty muista rakenteista. Riittävän eristyksen aikaansaaminen tarkoittaa, että kompressorin heiluu omien kumityynyjensä varassa noin 1/10-taajuudella, siis noin 5 Hz. Tämä tarkoittaa edelleen sitä, että kompressoriin tulevat putket eivät rajoita kellumista. Jos putket ovat jäykkiä ja/tai suoria, ongelma ei ratkea. Sanot, että joskus riittää joku kiilaus tai lisäpaino; tämä viittaa juuri siihen, että värinä johtuu runkoon. Seuraava kysymys on koko laitteen pohja. Jos pohja, mihin kompressori on kiinnitetty, on joustava, muuttuu tilanne olennaisesti. Ohuet pellit muuttuvat osaksi värähtelevää rakennetta ja niitä ei ole eristety muusta rakenteesta millään. Onko laite betonialustalla (painava)? Ovatko jalat kaukana kompressorin kiinnityspisteistä?  Jos ovat, muodostaa pohja itsessään jousen, jossa on kompressori massana. Kokeile jäykistää pohja kompressorin ympäriltä tunkemalla sinne jotain, kokeile vaikka kalikkaa niin huomaat tapahtuuko mitään.

Fiksua porukkaa täällä näköjään...

Oman KIV-Karhuni ääni ei kylläkään ole ollut mikään häiritsevä. Sen on kuullut kuitenkin selvästi, että milloin se käy. Edellä olevaa ajatusta soveltaen laitoin Karhun sisuksiin kaksi n. 20 kg harkkoa (Karhun mahassahan on tilaa). Nämä siis pohjalevyn päälle, jonka päällä myös kompura on kumityynillä. Vaikutus oli HUOMATTAVA. Nyt ei enää kuule onko pumppu käynnissä vai ei siellä, missä ennen kyllä huomasi että se on käynnissä. Mahtuisi sinne vielä jotain lisääkin laittamaan, mutta ei välttämättä enää tarvitse.

Poissa johnny73

  • Nuorempi jäsen
  • **
  • Viestejä: 29
  • Carrier 30NQ C7 Heat60+2*200m+1 00l puskuri
Re: Lämpöässän V9 melu
« Vastaus #12 : 05.09.08 - klo:22:18 »
Elämässä pitää olla muutakin tekemistä lisäeristää maalämpöpumppua, joka häiritsee normaalia elämistä.  Onko lämpöässä silloin ollut onnistunut valinta jos äänitaso häiritsee.  Vaihtoventtiilikoneita haukutaan joka käänteessä, mutta ovat hiljaisia, kuluttavat vähän energiaa ja mikä parasta lämmittävät myös talon.  Kannattaisi hankintavaiheessa hieman miettiä ostaakko sellaisen laitteen jota on valmistettu 100kpl tai 100000 kpl.  

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 672
Re: Lämpöässän V9 melu
« Vastaus #13 : 05.09.08 - klo:22:58 »
Tämä on nyt ihan arvailua mutta olisiko kompressorin pyörimissuunta voinut muuttua?Siis onko talossa tehty jotain sähköremonttia keskuksen tienoilla.
Kannattaisi myös tarkistuttaa esim pihtiamppeerimittarilla moottorin vaihevirrat,pitäisi olla yhtäsuuret.Jos vaihevirrat poikkeaa niin jossain vaiheessa voi olla huono kosketus josta aiheutuu jännitehäviötä niin kolmivaihemoottori kyllä pyörii aika normaalisti mutta yhden vaiheen alijännite tekee käynnistä epätasaista(juriseva sivuääni).Samantapainen kuin kahdella vaiheella käyntiin yrittävä moottori mutta vaimeampi.Normaalisti kuluvia osia on moottorikontaktorin koskettimet ,samoin moottorisuojan(bimetalli) laukaisu systeemi.
Noi on helposti mittarilla todettavissa jos vika on "päällä".
Moottorin käämityksessä voi myös olla muutaman kierroksen vyyhti oikosulku tai käämivyyhdin pää on revennyt paketista auki ja tämä voi pistää moottoria pyörittävän magneettikentän epätasapainoon joka välittyy värinänä moottorin rakenteisiin.Tarkoitan moottorilla komressorin moottoria.Pätevä sähkäri tosiaan pystyy moottorikontaktorista lähtevästä johdosta mittaamaan jännitteet ja vaihevirrat  vaivatta muutamassa minuutissa,saisi ainakin suljettua pois noi vikamahdollisuudet.Pyörimissunta tarkistuksessa kannattaa ehdottomasti kysyä valmistajalta ohjeet,ei kannata ominpäin kokeilla.
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa sailor

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 3 070
  • Lämpöässä V15 11/04-->
Re: Lämpöässän V9 melu
« Vastaus #14 : 09.09.08 - klo:20:03 »
Lainaus
Elämässä pitää olla muutakin tekemistä lisäeristää maalämpöpumppua, joka häiritsee normaalia elämistä.  Onko lämpöässä silloin ollut onnistunut valinta jos äänitaso häiritsee.  Vaihtoventtiilikoneita haukutaan joka käänteessä, mutta ovat hiljaisia, kuluttavat vähän energiaa ja mikä parasta lämmittävät myös talon.  Kannattaisi hankintavaiheessa hieman miettiä ostaakko sellaisen laitteen jota on valmistettu 100kpl tai 100000 kpl.  

Joo joo ja lapset parkuu kun ei saa ammeeseen lämmintä vettä. Jonkun osatehoräppänän lisävastuksen olemassaolosta maksaisin sähköyhtiölle suuremmasta pääsulakkeesta 12,6 - 18,45 euroa kuukaudessa. Näin täällä Vattenfallin alueella.

Kaikki ei ole niin yksinkertaista, kuin sieltä talvettomasta Lounais-Suomesta näyttää.

Jani

P.S Edelleen en usko ratkaisun löytymiseen, ilman äänepainemittarilla tehtyä mittausta
« Viimeksi muokattu: 09.09.08 - klo:20:06 kirjoittanut sailor »
Lämpöässä V15 Opation modaus:
http://sailor.arkku.net//trend.jpg.jpg

Poissa Matti

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 36
  • YaBB 1G - SP1 on Kuningas!
Re: Lämpöässän V9 melu
« Vastaus #15 : 10.09.08 - klo:10:18 »
No kokeilin sitten minäkin niitä lisäpainoja(Karhu KIV10). Yhdellä rautalevyllä kumina hävisi ja kun laitoin toisen, niin kumina palasi. Tuolla aiemmin mainittiin joku kone-elin, missäs niitä myydään? Ei ollu ainakaan tossa Siwassa. Kompuraa kun vähän työntää sormella, niin ääni häviää. Melkoista salatiedettä.

Poissa Tero

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 722
  • Maalämpöä 6/2004 asti.
Re: Lämpöässän V9 melu
« Vastaus #16 : 10.09.08 - klo:15:57 »
Lainaus
Tämä on nyt ihan arvailua mutta olisiko kompressorin pyörimissuunta voinut muuttua?Siis onko talossa tehty jotain sähköremonttia keskuksen tienoilla.
.Pyörimissunta tarkistuksessa kannattaa ehdottomasti kysyä valmistajalta ohjeet,ei kannata ominpäin kokeilla.

Jos kompura pyörii väärään suuntaan se EI lämmitä.

Pyörimissuunta on helpolla todennettevissa, kun lähtee käyntii käsi kompuran yläosasta lähtevään kupariputkeen. Se kuumenee todella nopeasti. (älä polta kättä). Jos se on kylmä pyörimissuunta on väärä.

Poissa eksile

  • Täysjäsen
  • ***
  • Viestejä: 243
  • 1002 ja toimii
Re: Lämpöässän V9 melu
« Vastaus #17 : 10.09.08 - klo:23:47 »
Vertailun mahdollistamiseksi tässä Ekowell'in desibelit. Pumppu teknisessä tilassa, betoniseinät.

Kompuran edestä, etäisyys 10 cm 76 dB(A)  (kotelon sisällä)

Seuraavat metrin etäisyydellä kotelosta

Kotelon ovi auki: Edestä 67,5 dB

Kotelon ovi kiinni: Edestä 51,1 dB,  vasen sivu 54,3 dB, oikea sivu 55,0 dB.

Teknisen tilan oven takaa, tilan ovi auki, kotelo kiinni 42,4 dB, tilan ovi kiinni 37,5 dB

Viereinen varastotila 31,6 dB, teknisen tilan ja varaston välinen seinä 88 mm harkkoa, varaston puolella tasoitelaasti.

Varastotilaan kuulee "kolauksen" käynnistymisen yhteydessä ja sen jälkeen hyvin vaimeaa hurinaa. Laattaa ei ole katkottu eikä koteloa viritelty tehtaan paapan jäljiltä. Pumppu seisoo omilla jaloillaan.

Mitattu ammattikäyttöön tarkoitetulla (työpaikan)desibelimittarilla. Tulosten taajuusalueita en muista, mutta mittailin korkeimmat desibelit/ mittauspiste kaikki taajuusalueet selaten.

Katselin netistä myös joidenkin jääkaappien äänitasot, vaihtelua oli 36 - 45 dB(A) välillä joten ihan ei surullisen yleiseen myyntiargumenttiin "ääni on jääkaapin tasoa" päästä koneen vieressä. Mutta ei nyt jäädä hirveen kauaskaan.