Ei hyvältä näytä, mutta älä hyvä mies vielä heitä kirvestä kaivoon.
Ongelmien ratkaisemisessa on kaksi pääperiaatetta:
1) Poistetaan syy
2) poistetaan oireet
Paras tulos saadaan, jos voidaan poistaa syy. Aina se ei ole mahdollista, vaan annetaan syyn jäädä ja keskitytään oireiden poistamiseen.
Sinun tapauksessa syy on todennäköisimmin siinä, että kompressori värähtelee siten , että muut rakenteet alkavat resonoida ja toimivat ikään kuin vahvistimena. Syyn poistaminen olisi, että pienennetään kompressorin värähtelyä. Tämä onkin jo vaikeampi juttu, onko se ehkä jo valmistusvaiheessa huonosti tasapainotettu? Onko mäntäkompressori vai Scroll?
Oireiden poistaminen tässä tapauksessa on värähtelevien rakenteiden värähtelyn pienentämistä tai piilottamista. Näitä sinä olet yrittänytkin mutta huonolla menestyksellä.
Ensimmäisenä sinun pitää selvittää mistä se melu varsinaisesti lähtee. Edellisissä viesteissä mainituista firmoista saa varmasti apua, mutta kovalla rahalla. Itsekin voit tehdä aika paljon. Vanhan ajan kuuntelusauva on oivallinen apuväline. Ota n. 0,5m mittainen n. 6 mm paksu rautatanko. Toinen pää tutkittavaan kohteeseen ja toinen sopivasti korvaan, niin jo alkaa ääniä kuulua. Hyvin matalataajuiset "kuulee" parhiten painamalla sauvan pään otsaluuhun ja korkeataajuiset painamalla sauvan yläleuan hampaisiin.
Ja sitten mittaamaan:
Mittaa lämpöpumpusta ja ympäristöstä kaikki mahdolliset kohteet ja kirjaa ylös (hyvät muistiinpanot ovat kaiken a ja o. Arvioi värähtelyn voimakkuus (luo itsellesi sopiva asteikko) ja taajuus, jos olet musiikkimiehiä niin arvio sävelkorkeus tai vain vertaa mielessäsi verkkohurinan (50Hz) taajuuteen.
Ja samat mittaukset asunnon puolelta, että löytyykö sieltä värähteleviä kohteita, seinät, kaapit, ikkunat yms.
Kun löydät laitteistosta asunnon puolella kuuluvalla taajuudella värähteleviä kohteita, on näiden kohteiden värähtely saatava pienenemään.
Värähtely yleensä pienenee, kun kohteen ominaistaajuutta muutetaan. Helpoiten tämä tapahtuu lisäämällä kohteeseen massaa tai poistamalla sitä. Tätähän sinä olet jo tehnytkin. Lisäksi on mahdollista käyttää ns. vastavärähtelijää eli värähtelevään kohteeseen kiinitetään kone-elin, jonka ominaistaajuus on sama kuin kohteen. Tälläinen ratkaisu yleensä pienentää värähtelyjä oleellisesti.
Mutta kuitenkin olen sitä mieltä, että tämä on takuu tai tuotevastuukysymys.
Minkään lämpöpumpun dokumenteissä en ole nähnyt mainintaa äänen voimakkuudesta suoraan desibeleinä. Kaikkihan mainostavat esitteissään pumppujaan hiljaisiksi, niin että ne voi sijoittaa kodinhoitohuoneeseen niin muistaakseni myös L-Ässä. Jos pumpun äänitaso on 80dB niin ei se silloin ole esitteiden lupaama hiljainen laite. Tällä perusteella kääntyisin tehtaan puoleen ja vaatisin vaihtamaan ensiksi kompressorin ja ellei tämä auta niin laitteita sitä mukaa, että melu pienenee ja viimeisenä vaihtoehtona koko lämpöpumppun vaihto.
ATS