Ihan näin aluksi että kompurasta lähtevä kuumakaasu on "ylimääräistä tehoa" kun lähtölämpötila on noin 60-100 astetta ja siitä saadaan tulistettua varaajan yläosaan pitkällä/usealla käyntijaksolla käyttöveden priimaus. Toisin sanoen kuumakaasun tehollinen vaikutus on vain 10-20% maalämpöpumpun koko tehosta.
Yläsäiliön jälkeen kun kuumakaasun lämpötila on tippunut alemmaksi eli noin 55-45 asteeseen se johdetaan alasäiliöön jota se lämmittaa tarpeen mukaan.
Tämän jälkeen kuumakaasun lämpötila on tippunut noin 35-20 asteeseen jonka jälkeen se menee joko paisuntaventtiilille tai alijäähdyttimeen.
Alijäähdytin on nimitys kolmannen lämpötilan ottamisesta käyttöön kylmäprosessista,jossa nestettä jäähdytetään alemmaksi mitä on tarvetta.
Siitä saadaan noin 20-35 asteinen kolmas lämpötila johonkin tarvittavaan käyttöön esim. käyttöveden esilämmitykseen. HUOM. vaatii erillisen varaajan.
Mutta alijäähdytyksen huonopuoli on vajaa suunnittelu/säästöbudjetti, koska ennen alijäähdytinvaihdinta pitäisi olla kylmäainevaraaja, joka katkaisee lauhdutus prosessin keskilämmön alenemisen. toisin sanoen jos alijäähdytys alkaa vaatimaan paljon enemmän tehoa kuumakaasun lämpötila notkahtaa alaspäin -> myös alavarajaan lämpötila notkahtaa hiukan.
Yllä kuvattu lp:n suoralauhdutus.
Seuraavana kylmäaine menee nestemäisenä n.20-40 asteisena paisuntaventtiilille joka alentaa paineen n.24 bar --> 5 bar josta se johdetaan höyrystimeen jossa se lp tapauksissa maaliuoksilla höyrystetään (eli ei yhtään nestettä, vain kaasua)
josta se menee kompuran imukaasuputkeen, ja taas lenkki lähtee alusta.
Ja jos jollain on alkanut lp katkoa korkeista paineista, niin LÄMMITYSVERKKO EI OLE lämmön varauspaikka. SITÄ VARTEN ON LÄMMINVESIVARAAJAT.
Josta se sitten jaetaan kulutus paikkoihin.
"Kokeiles ajaa autoa lämppäritäysillä kokotalvi, ihan samaa heilumista on tossakin."
Välillä ajetaan koneesta lähtevä 50 asteinen lattialämmitykseen (suositus meno max 40astetta) ja sitten ootellaaa vaan et milloin paluuvesi alkaa soutaa jonnekkin päin et mitäs siellä tapahtuu oikein.
Ne hajoitaa kompuran vain / omistaja etusormen kuittailu painikkeen painamiseen.
Jos kompura katkoo korkeista paineista niin kannattaa ottaa yhteyttä huoltomieheen joka tarkistaa koneen / kylmäpiirin. Kyllä noitten päälle pitäis pölykertyä, sen verran huolettomia noi pitäis olla.
(oma mielipide)
Mutta kyllä se on paljon parempi että lp:stä ajetaan lämpö varaajan ja siitä sitä jaetaan kulutus pisteisiin hallitusti.
Niin kyllä menoveden säätö lämmityspiirissä pitää tapahtua ulkolämpötilaan nähden esim oumannin sääätimellä ja kompura porskuttaa varaaja lämpöjen laskiessa lämpimäksi.