Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Jytkyä pukkaa  (Luettu 3225 kertaa)

Poissa sam68

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 2 120
Jytkyä pukkaa
« : 09.02.12 - klo:16:12 »

Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry                               Lehdistötiedote 9.2.2012                                                                   Vapaa julkaistavaksi heti            
Maalämpöjytky tuli. Viime vuoden kasvu 72%.
Maalämpöpumppujen myynti kasvoi vuonna 2011 noin 8000 kappaleesta lähes 14.000 kappaleeseen eli 72 %. Myös Ilmalämpöpumppu puolella huikea meno jatkui . Niitä myytiin yli 55.000 kpl . Koko alan kasvu kappalemäärissä oli 10 %. Liiketoiminnan arvo kuluttajahinnoin kasvoi lähes 100 miljoonalla noin 370 miljoonaan. Vuoden vaihteessa Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPUn toiminnanjohtajana aloittanut lämpöpumppualan konkari Jussi Hirvonen hymyilee ja kertoo, että lähienergiaa talojen ympäriltä otetaan Suomen lähes puolella miljoonalla lämpöpumpuilla jo Loviisan ydinvoimalaitoksen yhden yksikön tuotannon verran eli 3-4 TWh vuodessa.
Energian hinnan nousu ja haastavat Suomen talvi-ilmasto-olosuhteet suosivat paljon ja tehokkaasti maaperästä uusiutuvaa energiaa kerääviä maalämpöpumppuja, mikä näkyy vuoden 2011 huimina myyntilukuina. Viime vuonna uusiutuvan energian käytön lisäämisinvestointeihin kohdistettu energia-avustus kiihdytti ilman muuta maalämpöpumppumarkkinaa, toteaa tuore toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen. Ilmalämpöpumppujen huikea yli 50.000 kappaleen vuosimyyntivauhti jatkui ja kasvoikin 3%:lla. Ilmalämpöpumppu on kevyt ja erittäin kannattava investointi säästää energiaa erityisesti suorasähkölämmitteisissä taloissa ja viime kesät ovat osoittaneet, että kyllä siinä yhteydessä kaupan päälle tulevaa jäähdytystäkin tarvitaan.  
Lämpöpumppuinvestoinneissa loppuasiakasta houkuttelee eniten investoinnin kannattavuus.  Tyypillisesti lämpöpumppusijoitukselle saadaan 10–15%:n tuotto, mikä kuulostaa tosi huikealta ottaen huomioon vielä, että sijoitus paranee vaan energian hinnan noustessa ja että sijoituksen koko arvo löytyy vielä talon tai kiinteistön arvon noususta. Ja tuleepahan samalla tehtyä yleensä elämänsä suurin ympäristöteko. Lämpöpumput ovat tulleet myös isompiin kiinteistöihin, joissa niiden kannattavuus on monesti vielä parempi.  On jo paljon tapauksia, joissa taloyhtiöt investoituaan lämpöpumpun ovat todenneet, että lämpöpumpun säästöt ovat suuremmat kuin lainanhoitokulut ja joutuneet laskemaan yhtiövastiketta.
Lämpöpumppualan näkymät ovat lupaavat.  2010-luku tulee olemaan uusiutuvan energian ja energian säästön vuosikymmen. Uusista pientalorakentajista jo yli puolet päätyy lämpöpumppuratkaisuun, mutta kovista lämpöpumppumyyntimääristä huolimatta Suomen rakennuskannassa on vielä 220.000 öljykattilaa, puoli miljoonaa suorasähkölämmitteistä taloa, 100.000 -200.000 vesikiertoista sähkölämmitysratkaisua, joiden muuttaminen uusiutuvalle energialle on avainasemassa Suomen yrittäessä selviytyä EUn uusiutuvan energian (RES) direktiivin Suomella asettamista vaatimuksista.  Lämpöpumput tulevat olemaan tässä muutoksessa merkittävässä asemassa.
Lisätietoja:  
Suomen Lämpöpumppuyhdistys SULPU ry ,  
Toiminnanjohtaja Jussi Hirvonen, ,  050-5002751, jussi.hirvonen@sulpu.fi
Hallituksen puheenjohtaja Heikki Lahtinen, 040-8471574, heikki.lahtinen@lampoassa.fi

Liitteet, Lämpöpumppumyynnin kappalemäärät 2010-2011 ja käyrät 1996-2011 kappaleina ja euroina
* Maalämpöjä Oulusta Kalajoelle * Uusiolämpö Oy Raahe *

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 178
Re: Jytkyä pukkaa
« Vastaus #1 : 09.02.12 - klo:23:15 »
Lainaus
kovista lämpöpumppumyyntimääristä huolimatta Suomen rakennuskannassa on vielä 220.000 öljykattilaa, puoli miljoonaa suorasähkölämmitteistä taloa, 100.000 -200.000 vesikiertoista sähkölämmitysratkaisua, joiden muuttaminen uusiutuvalle energialle on avainasemassa Suomen yrittäessä selviytyä EUn uusiutuvan energian (RES) direktiivin Suomella asettamista vaatimuksista.  Lämpöpumput tulevat olemaan tässä muutoksessa merkittävässä asemassa.

Todennäköisesti tuossa vajaan miljoonan rakennuksen lukumäärässä ei ole montaa vesikiertoista lattialämmitystä vaan lähes kaikissa on vesipatterilämmitys.
Jospa maalämpölaitteiden valmistajien lähipiiristä löytyisi yritys joka kehittäisi ja toisi markkinoille sellaisen version vesikeskuslämmityspatterista että riittäisi matalampi menoveden lämpötila kuin mitä näillä nykyisillä levypattereilla tarvitaan.
Eli normaalikokoisia ja helposti vanhoihin pattereihin vaihdettavia,sellainen ero vanhoihin verrattuna että konvektiopintaa vähintään kymmenkertainen,mieluummin suurempi määrä.
Siis sellainen että jos huonelämpötila on 20-22 astetta niin kovimmilla pakkasilla riittäisi menoveden lämpötilaksi 30-35 astetta.
Ei pitäisi olla erityisen hankalaa.
Nykyisellään ei saneerauskohteisiin oikein ole tarjolla kuin ulkoisesti samanlaisia sileitä mutta suurempikokoisia (2-3 levyisiä) versioita joilla kovemmilla pakkasilla maalämpökoneen maksimi menoveden lämpö ehkä riittää.
Luulisi kysyntää riittävän. ;)9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

www.talonmittaus.fi/talo/day.jpg
www.talonmittaus.fi/talo/energymon.jpg