Minulla siis maalämpöpummpu pörähtää käyntiin kun lämmin kiertovesi alkaa kiertää 2h välein, vaikka käyttöä ei olisikaan(ajastimessa lyhin ajastusväli 15min). Käyttövesi siis jäähtyy tuon 2h aikana putkissa sen verran että pumppu käynnistyy. Kierto siis ohjaa tällä hetkellä ainakin osittain pumpun käyntiä mikä tuntuu vähän oudolta.
Tässä taitaa olla sama probleema kuin asunnon lämpötilan pudotuksessa poissaoloajaksi.Mitä pidempi yhtäjaksoinen lämpötilapudotusaika on niin sitä suurempi energian säästö.
Jos lämpötilapudotusaika on liian lyhyt niin energiansäästöä ei juurikaan tule koska lämpötilapudoksen kytkeytyessä asunto alkaa jäähtyä ja energiankulutus pienenee.
Jos normaalilämpötila kytkeytyy ennenkuin asunto on jäähtynyt pudotuslämpötilaan niin säästynyt energia menee kokolailla kaikki asunnon lämmön nostamiseen eikä säästöjä tule.
Tuossa käyttöveden kiertojutussa on huomattava että lämpöpumppu käynnistyy sen jälkee kun käyttöveden kierto on mennyt päälle.
Silloin joltinenkin osa käyttöveden lämmöstä menee jäähtyneiden käyttövesiputkien lämmön nostamiseen vaikka ei olisi käyttöveden kulutusta.
Suurempi energiahäviö uskoakseni kuitenkin tulee siitä että putkistossa jäähtynyt käyttövesi kiertää takaisin käyttövesivaraajaan ja laskee siellä varaajan veden lämpötilaa.
Sama ilmiö kuin ilman käyttöveden kiertoa tulee kun hanasta joutuu laskemaan vettä ennenkuin sieltä tulee tuleva vesi lämpenee.
Siinäkin tulee helposti mielikuva että hukkaan menee vain viemäriin laskettava jäähtynyt käyttövesi.
Todellisuudessa heti kun kuumavesihana avataan niin käyttövesivaraajaan virtaa just sama määrä kylmää vettä kunnan verkosta tilalle kuin mitä hanasta lasketaan pois.
Eli siinäkin suurin energiahäviö tulee kun lämminvesihanasta lasketaan vettä turhaan sen takia että saadaan hanasta kuumaa vettä.
Kun käyttöveden kierto on päällä niin edelläkuvattuja lämpöhäviöitä ei juurikaan tule mutta jatkuvasti kuumana olevien käyttövesiputkien pinnoilta siirtyy ympäristöön lämpöä ja se taas suurentaa lämpöhäviöitä.
Tässä käyttöveden kierto/ei kiertoa asiassa on niin monta muuttuvaa tekijää että kannattavaisuuden laskemiseen eri vaihtoehdoilla pitäisi olla jäsen `seppaantin` matemaatikkokyvyt että ne saisi ymmärrettävästi esille esim sopivalla graafisella taulukolla
