Tapaus Nibe Fighter 1210-8.5, käyttönottovuosi 2004:
Viime syksyllä havahduin, että talon lattialämmityspiirissä paine on aina >1 bar vaikka useasti tulee laskettua painetta ylipaineventtiilistä baariin ja koskaan ei ole tarvinnut vettä lisätä vesijohtoverkosta. Kun pumpun ulkopuolelta ei löytynyt mitään vikaa, aloin sopeutua ajatukseen että ehkä se vika on sitten pumpussa. Helmikuun lopulla tyhjensin varaajan ja kurkistin päällä olevasta luukusta sisään huomatakseni, että ruosteista sakkaa on ehtinyt kertyä seitsemässä vuodessa aika paljon... Kuivasin mopilla pohjan nähdäkseni tuleeko sinne jostain vettä. Keskellä pohjaa oli ”musta”, jonka luota kumpusi hiljalleen vettä.Olin päästänyt paineet pois lattiälämmityspiiristä, mutta varaajan vaippa oli täynnä vettä ja sen hydrostaattinen paine jaksoi puskea vettä vuotokohdasta käyttövesipuolelle. (kuviakin tulpasta olisi, mutta kahteen ekaan postaukseen ei pysty linkkejä laittamaan)
Ei paha ajattelin... jonkinlainen muovinen tulppa kierteellä. Aika hankalassa paikassa huollon kannalta, joten soitin Nibelle Vantaalle. Sieltä neuvottiin, että yritä kiristää sitä tulppaa... Totesin, että valitettavasti mulla ei ole sellaista työkalua millä pääsisin kiristämään tulpan metrin syvän varaajan pohjalta. Kaveri lupasi palata asiaan kun on käynyt katsomassa tilannetta toisesta vastaavasta pumpusta. Muutaman tunnin päästä soitettiin ja kertoivat että tulppa on sellainen ettei sitä voi korjata tai vaihtaa. Lisäksi varaaja on sen verran pysyvästi integroitu uretaanilla, että edessä on koko maalämpöpumpun vaihto uuteen! Hieman hämmentyneenä kuuntelin selitystä, että tulppaa on vain tarkettu varaajan valmistusvaiheessa ja niitä ei enää uusissa laitteissa ole. Utelin että eikös tehtaalla pitäisi olla jokin vastuu, jos tulppa jonka pitäisi kestää ikuisesti alkaa vuotamaan? Vastaus oli että vetoavat vain siihen että varaajassa oleva vesi on syövyttänyt reiän rosteriin

kehottivat hakemaan korvausta kotivakuutuksesta ja saisin tilalle uuden pumpun. Helppoa!
Pyysin Nibeä lähettämään selostuksen tapahtuneesta ja kustannusarviota uudesta pumpusta. Viikko kului ja mitään ei kuulunut, joten soitin Nibelle ja kyselin selostuksen perään. Asia oli kuulemma hoidossa. Toinen viikko alkoi täyttymään joten uusi soitto hieman vaativammalla äänensävyllä... samana iltana tuli sitten sähköposti jossa selitettiin että mahdolisesti vuodon syy on ”veden tiettyjen epäpuhtauksien aiheuttama pistekorroosio”. Samassa mainittiin, että jos satun tarvitsemaan uuden pumpun, Nibe voi tulla hinnassa vastaan – ”good will tarkoituksella”.
Justiinsa... Jos määlämpöpumpussa hajoaa kompura, kiertovesipumppu tai vaihtoventtiili, ne voi vaihtaa ja taas on mukahuolettomia käyttövuosia edessä. Mutta kun Nibessä alkaa vuotamaan euron tulppa, edessä on koko laitteen vaihto!
Rosterin pinta oli pyyhinnän jälkeen kuin uusi ja siellä ei näy mitään korroosion merkkejä. Teoriassa on varmaankin mahdollista että se ”tietty veden epäpuhtaus” on parkannut tulpan viereen kierteeseen ”montun pohjalle” ja saanut olla siellä rauhassa syövyttämässä, koska veden virtaukset eivät sinne yllä. Mutta tässäkin tapauksessa perimmäinen syy vuotoon on kuitenkin tulpan olemassa olo, josta ei ainakaan minulle laitteen oston yhteydessä mainittu.
Tässä vaiheessa mulle oli jo aivan selvää että vakuutusyhtiöstä ei tähän tapaukseen saa muuta apua kuin oikeusturvavakuutuksen muodossa. Sitten soitto kuluttajaneuvontaan, josta kehotettiin täyttämään heidän sivuilta löytyvä reklamaatiolomake ja lähettämään se Nibelle. Reklamaatiossa huomautin että olipa syy vuotoon mikä tahansa, on lopullinen syypää tulppa jonka takia koko laite pitää vaihtaa. Huomautinpa myös terveysriskistä, joka kohdistuu meidän perheeseen, jos kaupungin vesijohtoverkon paine sattuisi putoamaan alle baariin vaikkapa putkirikon seurauksena. Tällöin lattialämmityspiirin vesi alkaisi virrata käyttövesipuolelle... koko lattialämmityksen vesimäärää ei kuitenkaan koskaan kuumenneta yli 50 asteeseen joten siellä voi olla ikäviäkin pöpöjä. Lämmintä käyttövettä ei tietenkään normaalisti juoda, mutta kun talossa on pieniä lapsia niin mitä tahansa voi sattua. Nokian "likaisella puolella" asuvana voin todeta että riskin realisoituminen saattaa vääntää ilkeästi vatsassa ja pitkään. Onneksi talossa on takaiskuventtiili, joten kaupungilta ei tulla kääntämään hanaa kiinni uuden kriisin pelossa.
Reklamaatioon Nibe vastasi, että terveysriskiä ei ole aiheutunut ja laitteen rakenne täyttää vastaaville rakenteille asetetut vaatimukset Suomessa ja Euroopassa. Kaiken kruunasi ”good will” tarjous uudesta pumpusta... saman koneen voisin ostaa suomalaisesta nettikaupasta 130 euroa halvemmalla!
Nyt odotellaan minkälaiseen tulokseen kuluttajaneuvoja pääsee Niben kanssa. Mielestäni olen saanut seitsemän vuoden käyttöhyödyn laitteesta ja asennuksesta, Niben piikkiin kuuluisi loput oletetusta käyttöiästä.
Tiedoksi vain muillekin samanlaisen omistajille.