Aikani lueskeltuani tätä foorumia ja pohdittuani pitkään erilaisia vaihtoehtoja lämmittää uudisrakennus, päädyin maalämpöön. Tilasin yksinkertaisen vaihtoventtiilikoneen, Nibe 1217-mallin 8kW teholla.
Uudisrakennuksemme (jonka rakennustyöt alkavat kuukauden sisällä), laskettu tehontarve huippupakkasilla on 9,5 kW. Talon koko on n. 150 m2 (huoneistoala) ja tallin n. 50 m2 (huoneistoala, puolilämmin). Alapohja talossa tulee olemaan puurakenteinen rossipohja, tallissa betonilaatta. Eristeet ovat normaalia paksummat.
Eli osatehomitoituksella mennään. Niben edustaja laski lähtötietojen perusteella lämpökaivon aktiivisyvyydeksi noin 150-160 metriä. Tarkoitus on tehdä lämpökaivo hyvissä ajoin tontille ennen kuin rakennus nousee.
Ostin pumpun taloon.comista, ja oli mielenkiintoista havaita, että Turun alueen putkiliikkeet eivät mielellään asenna laitetta, jota ei ole heiltä ostettu. Hinta oli putkiliikkeissä kovasti suurempi. Taloon.com myi pumpun hintaan 4712 € toimitettuna tontille. Lisäksi tarvitaan kaikenlaista pientä tarviketta ja ilmeisesti laitteen ulkopuolelle syöttöventtiili ja sen ohjaus toista lämmityspiiriä varten. En ole perehtynyt vielä sen kummemmin mitä kaikkea tarvitaan järkevän järjestelmän rakentamiseen, mutta eiköhän se aukea.
Olisiko jollain kytkentäesimerkkejä tälle pumpulle? Kiinnostaisi tietää miten puskurivaraaja on yleensä laitettu, sillä puurakenteinen rossipohja ei varaa ihan samalla lailla energiaa kuin massiivinen betonilaatta. Tarkoitus on tietysti hankkia asiansa osaava putkiliike asennustyöhön, mutta haluaisin itsekin perehtyä asiaan laajemmin ihan mielenkiinnosta.