@jarno
>Huomattavaa tuosta lainauksesta on se, ettei siinä puhuta "osatehoisesta" tai "täystehoisesta", vaan vain "pienemästä" ja "suuremmasta". "Täystehoinen" on suurimman osan aikaa ylitehoinen ja joskus jopa alitehoinen, kun se 35 asteen pakkanen sattuu kohdalle.
PÄIVITYS: poistin "kommenttini" joka laukaisisi vain prestostaatin :-)
Asia on sama vaikka sitä kuinka koetetaan vääristellä.
Ostehoinen pumppu on suurimman aikaa vuodesta YLITEHOINEN, kun se 35 asteen pakkanen sattuu kohdalle se on SUPERALITEHOINEN.
>Mielestäni paras mitoitus on sellainen, joka tavallisillakaan talvikeleillä (ehkä -20 asti) ei tarvitse muuta lisälämmitystä. Tuota kylmemmillä keleillä sitä haluaa itsekin pysytellä sisällä ja lämmittää vaikkapa sitä takkaa. Voi saada vaikkapa osan takan investoinnista maksamaan itsensä takaisin, kun ei tarvitse yli-investoida ylitehoiseen lämpöpumppuun.
Mutta kun se sun osatehopumppu on kuitenkin "ylitehoinen" huhtikuusta marraskuuhun niin eikös sekin ole yli-investoitu.
Hohjaa.
">Mielestäni"
Asian ydin on tosiaan se se että mieltymykset,omat halut ja maalaisjärki on se keskeisin pointi miten kannattaa mitoittaa eikä sokeasti apinoida osateho/täysiteho uskovaisia.
>Itselläni on n. 70% huipputehomitoitettu pumppu, josta on sähkövastukset toistaiseksi kytketty pois päältä. Katsotaan mihin riittää, mutta tietenkin toivon, ettei sähkövastusta tarvitsisi "normaalioloissa" kytkeä päälle.
Samantapaista on mielessä sähkövastuksen osalta. En halua että sähkövastukset kytkeytyvät päälle ennen kuin on oikea tarvis.
Jos ei esim. olla kotona niin on aivan sama vaikka talo jäähtyisi asteen tai pari.
Haluan että pumpuni kattaa tarvittavan lämmitysenergian tarpeen 100% ilman sähkövastusta. (ja keinot siihen on monet)
Onko sinulla LTO jälkilämmitys sähkövastuksella vai vesipatterilla (yksi oleellinen seikka MLP mitoituksessa).
Mikä on muuten huipputehomitoituksessa käytetty pakkasmäärä (esim Oulussa)?
>Kiinteistössä kun on lämmönlähteenä takan lisäksi myös taloussähkö ja asukkaat, joista yhtensä tulee n. 1.5kW lämpöteho (> 10% huipputehontarpeesta), ja parisataa tonnia kivimateriaalia, eli öiset pakkaspiikit eivät lämpötiloja paljon heiluttele.
Aivan samat kuviot. Esimerkiksi viime talvena tyypilliset 26 asteen pakkaset kestivät vain noin 12 tuntia, niitä toistui kait pari kolmekymmentä, mutta vain öisin. Lammikivitalo ei ole moisesta vielä moksiskaan & huipputehon tarve pienenee.
@evt752
>Kovat pakkaset ovat varmaankin vähenemään päin ja jos niitä tulee, silloin voi käyttää sähkövastusta ja polttaa ahkerasti puita.
Maapallo lämpenee muutaman asteen sadasa vuodessa, joten ei huolta kyllä niitä kovia pakkasia saadaan muutama sata vuotta.
Ellei sitten Golf virta käänny muualle niinkuin on pelätty (moinen on tapahtunut maapallon historian aikana jo useita kertoja), silloin tänne tulee siperian -50 asteen pakkaset. (silloin lienee oleellista että MLP osaa käyttää lisävastusta, ja kaikkihan ne nykyisin osaavat)
>On järkevää ottaa huipputehot sähköllä.
Riippuen huipputehosta. -25 asteen pakkasella en halua käyttää suorasähkövastusta, en missään tapauksessa. (muut keinot on monet)
35 astene pakkasella annan taloni jäähtyä tai laitan tulen takkaan. Ei sähkövastusta vaan tekstiviesti "pilko puita" mieluummin.
> Nykyään voidaan ja osataan säätää kodin isoimmat sähkönsyöjät siten, että pääsulakkeiden palaminen ei ole vaarana vaikka pumpun kompura, sähkövastus, kiuas ja liesi (unohtuiko joku?) sattuisivat yhtäaikaa päälle (jouluna kerran sadassa vuodessa, kun koko suku on käymässä ja kinkku on uunissa, joulusauna päällä ja ulkona -25 pakkasta).
Mutta sepä maksaa investoinnissa ja voi vaikuttaa asumismukavuuteen.
Kaikki ei voi olla päällä yhtä aikaa vain "taikaiskusta" säätämällä. tarvitaan isommat sulakkeet jos kaikki halutaan päälle, isommat sulakkeet maksaa alkuinvestointina ja (useinmiten myös)kuukausimaksuna.
Kannattaako hankkia esim. 500€ edullisempi pumppulaitteisto jos joudutaan sen takia maksamaan tuhansia euroja enemmän suorasähköä, liittymä ja kuukausimaksut seuraavan 20 vuoden aikana?
Mutta seuraavaan hengenvetoon ..... asia ei ole nuinkaan yksinkertainen. Mukavuussyistä yms. mieltymyksistä johtuen voi 35ampeerin sulakkeet olla tarpeen anyway (sitten säästyy säätö/ohjaussysteemeiltä) ja silloin on yks hailee jos vaikka sähkövastus ois päällä yhtä-aikaa kaikissa hilavitkuttimissa.
>Kyllä net täystehopumppumyyjien perustelut ovat aikas heikolla pohjalla nykypäivänä,
Samanlaisia myyjiä kuin muutkin.
>mutta uppoavat hyvin suomalaiseen mentaliteettiin, jossa pumppu, auto ja talo pitää olla suurempi kuin naapurilla.
Voe hyvää päiivää.
Yhtä asiallista lienee vertailla kenellä on komiampi sähkölasku.