Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Kummalla pumpulla, Oilon Cube on/off vai Viessmann 333-G inverter?  (Luettu 1403 kertaa)

Poissa arhytti

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 3
  • Maalämpöfoorumi
Olen ensimmäistä kertaa kirjoittamassa, joten vähän hakusessa minkä otsikon alle tämän olisin kirjoittanut. Olen löytänyt foorumilta monia mielenkiintoisia keskusteluja jotka liippavat läheltä minun aihetta, mutta en oikein löydä vastausta kysymyksiini niiden kautta.

Asumme Päijät-Hämeessä. Talomme on rakennettu v. 2001. Talo on kahdessa kerroksessa, lattiapintaa per kerros 127m2, yhteensä 254m2. Alakerrassa autotalli n. 20m2, jossa alhaisempi +15C talvisin. Sisätilavuus noin 740m3. Alakerta kiveä, yläkerta puurakenteinen, holvi betonivalua. Saatavissa ei ollut kaukolämpöä, joten lämmitys hoidettu 3000litran varaajalla sähkövastuksin ja vesilattiakierrolla. Varaaja lämmitetty öisin 2x9kW vastuksin, ei ole tarvittu lämmittää kuin yötariffilla. Pidempään mielessä ollut maalämpö päätettiin laittaa käytäntöön, kiitos sähkön hinnan nousun. Kesällä -22 tilasin Viessmann Vitocal 333-G maalämpöpumpun, jolle myöhemmin ilmoitettiin toimitusajan pidennys keväälle -23. Tuttu urakoitsija oli tilannut keväällä muutaman Oilon Cube 10 EasyAce on/off, joista syksyllä oli yksi vielä myymättä. Päätin ottaa sen ja katsoa keväällä, kumpiko laite pidetään. Reikä porattiin marraskuun lopulla, oli sekin myöhässä. Kaivosta tuli 220m syvä, ja aktiivisyvyyttä 214m. Joulukuun 12. maalämpö saatiin käyttöön.

Viessmann kun kesällä tilattiin oli ajatus pilkkoa 3000 litran varaaja ja kytkeä pumppu joko suoraan tai pienen puskurin kautta lämmityspiiriin.
Oilonin ”välitilauksen” kohdalla tuli ajatus, että voidaan laittaa maalämpö niin sanotusti lennossa, säilyttäen 3000 l varaaja, sekä alkuperäiset Ouman ja kiertopumppu. Varaaja on saumattomasti 100mm polyuretaani eristetty. Soitin toimittajalle kysyen elinikää, sain vastaukseksi, että miksipä ei toimisi vielä seuraavat 20 vuotta, ei ruostu ainakaan sisältä päin. Säilytettiin myös sähköt vastuksille, jolloin toimisi varajärjestelmänä häiriön hetkellä. Oilon lähti pienen pehmokäynnistin parametriasetuksen (Oilon etäteki) jälkeen toimimaan hienosti. Talo ehti jäähtyä ja myös varaajan annettiin jäähtyä asennustöiden turvallistamiseksi. Ensimmäinen käyntijakso kesti 6 tuntia, klo 22.00-04.00. Pakkanen kiristyi saman aikaisesti -7°C -> -10°C. Pumppu aloitti käyttöveden lämmityksellä jatkaen sitten lämmityksellä. Tuon kuuden tunnin lämmityssession aikana pumppu teki välissä 3x käyttöveden noston +46°C -> +52°C. Lämmitysveden nosto alkoi +27°C ja oli lopussa +32°C. Kaivosta tulo oli alussa +8°C ja 6 tauottoman käyttötunnin jälkeen +4°C. Käyrän mukaan kiertopiirin lämpö tila ei ollut parin viimetunnin mukaan laskeva, vaan keruupiiri sai lämpöenergiaa kaivosta. Tämä on pisin yhtämittainen käyttöjakso pumpun lyhyessä historiassa. Nyt viimeisen vuorokauden aikana ulkolämpötila on ollut vaihdellen -4°C -> -10°C välillä. Pumppu on ollut käynnissä 7 kertaa, pisin käynti jakso pakkasen kiristyessä 1h 20min, lyhin noin 25 min, keskimäärin noin 40 min. Lyhyillä n. 40 min käyntijaksoilla keruupiirin tulolämpötila lopussa n. +6°C, alussa +8°C. Lämmityksen käyrä on säädetty niin, että se on juuri korkeampi kuin mitä Ouman tasaisesti syöttää lattiapiiriin. Lattia saa siis koko ajan lämmitysveden. Käyttövesi pumpulle tulee varaajassa olevan kierukan läpi, eli esilämpiää ennen pumppua.

Maalämpö on ollut nyt käytössä 15 vuorokautta. Käyttötiedoista ilmenee, että lämmitysteho on 885kWh, käyttövesi 89kWh (olimme 6 päivää reissussa, jolloin käyttövesi oli pois päältä), lisälämpö 16kW (legionellan poisto+häiriö), kompressorin käyttötunnit 83h, kompressorin käynnistykset 124. COP lämmityksen loppuvaiheessakin pysyttelee 5 yläpuolella. Käyttövedelläkin (lämmitysvesi +62°C) COP 2,5 yläpuolella. Tällä hetkellä pumppu käy, lämmittänyt juuri käyttöveden (noin 10min) ja syöttää varaajaan +35,1°C, kiertopiirin paluu +7,9°C ja meno +3,8°C, sähköteho 2,2kW, keruu 9,6kW, lämmitys 11,7kW, COP 5,4. Miltä asiantuntijoista arvot kuulostavat?

Syy siihen, miksi oikeastaan tämän kirjoitan, kun tuli yllätyssoitto 8 päivää Oilonin käyttöönoton jälkeen viime viikon lopulla, että Viessmann on jo rahtiterminaalissa (etu ajassa 3kk) ja tuodaan asennuspaikalle. Niinhän se tuotiinkin ja on nyt tallissa paketissa. Viessmannille on myyjällä toinen kohde, jos en sitä ota, sain miettimisajan. Olin alun perin päättänyt ostaa kehittyneen invertteripumpun, jota Viessmann edustaa, nyt on kuitenkin kiinni on/off pumppu, joka tuntuu toimivan hyvin. Asennukset ja säädöt saatu tehtyä, vaihtaako Viessmann tilalle? En mielellään poista varaajaa talvella pakkasilla, koska se vie aikaa. Voiko tai kannattaako Viessmann asentaa suoraan Oilonin tilalle, jolloin se lämmittäisi varaajaa? Onko ylipäätään järkevää vaihtaa tässä tilanteessa Oilon on/off Veissmann invertteri pumppuun? Jos varaaja purettaisiin pois, saataisiin käyttövesiputkea vähän lyhyemmäksi, jolloin kuuma vesi tulisi nopeammin, sekä pumpulle vähän parempi sijoitus. Sopii kuitenkin olemaan näinkin. Yksi pointti varaajan eduksi on, että olen joinakin öinä nostanut lämmitysvettä, kun sähkö on ollut yöaikaan puolet päivä hinnasta. Ehkä COP ollut vähän huonompi, mutta hinta paljon halvempi. Jos poistan varaajan jää edullinen yösähkö varaamatta.

Nyt olisi hyvät neuvot tarpeen, kiitän asiantuntevista arvioista ja neuvoista etukäteen!

Poissa Matias

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 4 580
Kun on  iso varaaja ja kaikinpuolin hyvin toimiva järjestelmä niin en lähtisi invertteriä siihen muuttamaan.

Meillä on 1200l:n uretaanieristetty Jäspin varaaja ollut käytössä jotain 35 vuotta eikä mitään syöpymistä tms ole havaittu.
Alkujaan meilläkin oli varaava yösähkö ja puukattila jotka jätettiin ennalleen kun maalämpö asennettiin -98 ja on toiminut todella hyvin ja toimii edelleen.

On/off pumppu ja iso varaaja on siitä hyvä että tulee vähän käynnistyksiä (meillä 6Xvrk)  ja reilut taukojaksot,vaikuttaa laitteiston kestoikään huomattavasti,meillä siis toiminut häiriöittä jo 24 vuotta.

Invertteripumppu toki moderni ja kaikintavoin edistyksellinen kattavien säätöominaisuuksien johdosta mutta epäilen että niiden myötä saattaa "pitkässä juoksussa" tulla enemmän vikaantumismahdollisuuksia kuin suht yksinkertaisessa on/off pumpussa.

Näihin aikoihin tuollainen 3000l:n varaaja laajentaa suurehkon varauskapasiteetin ansiosta myös käyntiaikojen siirtämistä "halvoille" tunneille  ;)
9kw Ekowell EPT400 vuodesta 1998
Jämä Kantikas 1250l Keruu 2X200m

Poissa tomppeli

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 8 597
  • Vanha pieru!
Tuskin kannattaa vaihtaa pumppua, kun nyt on hyvin toimiva lämmitys.
Lämmityslaitteen tehoksi riittänee pikaisen laskelman mukaan max noin 7 kW.
Lämmitys + käyttövesienergian tarve noin 21000 kWh/a. Maalämpökone ottanee sähköä noin 4500 kWh/a.
Kaivoksi riittäisi noion 180 metriä. Teillä kaivo riittää hyvin, siitä ei tule huolenaihetta ja maalämpökone toimii hyvällä hyötysuhteella.

Poissa euroshopperi

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 2 774
  • Maalämpöfoorumi
Käyttöveden esilämmitys on hyvä systeemi, jonka tuo iso varaaja tuo mukanaan. Se on myös erinomainen lisähyöty varaajasta.
350m², 1000m³, kaivot 2x165m
17kW Viessmann 300 G+
390 L KVV+ 500 L puskuri LV kierukalla+
Aurinkosähkö 2022. Fronius Gen24 10 kW + 34 kpl 375 W Doubleglass  12,75 kW.

Poissa tomppeli

  • Yleismoderaattori
  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 8 597
  • Vanha pieru!
Tehtaan pakkaamana, iskemätön maalämpökone on arvokkaampi, kuin jo kerran käytöön asennettu.
Sekin puoltaisi Viessmannin myyntiä.

Poissa jmaja

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 1 938
  • Maalämpöfoorumi
Nyt on molemmille myyjän markkinat, kun saatavuus on heikkoa. Pahimmillaan vuoden toimitusaikoja.
Bosch 7001i 12 kW MLP, pohjavesilämmitys (0,6 l/s porakaivosta ulkoisen levarin kautta mereen), 164 m2 Siporex 1976 Espoo, 30 m2 lattiaan roilottu + 80 m2 kattolämmitystä + tulossa 55 m2 kattol + vintille 22 m2

Poissa aksutre

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 873
  • Maalämpöfoorumi
Taloudellisesti ei ole järkeä uusia toimivaa järjestelmää, riippuen tietenkin siitä millaisen diilin olet tehnyt. Uskoisin kuitenkin isomman kansainvälisen valmistajan Viessmanin pumpun olevan varmatoimisempi kuin pienen suomalaisen valmistajan Oilonin, COP on myös Viessmanissa parempi.. Käyttöveden valmistuksen kulutus on pumpussa jossa varaaja integroitu 4 henkisellä perheellä n. 100 kWh /kk, ei siinä esilämmitys paljoa säästä. Invertterillä voi myös varata lattiaan lämpöä, siihen ei tarvita vesipyttyä, betonilaatta riittää. Itse varasin kun viime yönä sähkö oli 1-3 snt kWh, kulutus 15 kWh ja lattiaan meni 65kWh. Ei tarvi päivän mittaan kalliilla sähköllä lämmitellä  :)

Vaihto saattaa olla järkevää kohtuullisin kustannuksin jos tuo myös muita etuja (käyttöveden lämpö ym.)
Bosch 4-16 LWM, 210m kaivo, 6 kWp lasipaneelit 2-puoli  half cell, rak. v2007,187m2, Vallox 180 DC Energiatehokkuusluokka A 2018, E-luku 55 kWh/m2/v. Ympäristöstä otettu energia netto 93 kWh/m2/v, plusenergiatalo

Poissa arhytti

  • Tulokas
  • *
  • Viestejä: 3
  • Maalämpöfoorumi
Kiitoksia vastauksista!

Hyviä ajatuksia avuksi päätöksen tekoon. Tämä investointi kun on pitkän aikavälin, niin silläpä sitä on hyvä vähän pohdiskella. Päätös hankkia ”väliaikainen” Oilon Cube, oli pikainen laskutoimitus syntyvästä säästöstä, talvi edessä, lämpökaivon poraus saatavilla, pörssisähkö tuvassa ja ennusteet sydän talven korkeasta energian hinnasta.

Sama ajatus on itsellä, että energian kulutuksen vähentämisen vuoksi vaihtoa ei kannata tehdä. Kustannuksia tulee joka tapauksessa vaihdosta, sekä Oilon pitäisi kaupata uuteen kotiin jne. Toisaalta, jos varaaja kuitenkin alkaisi vaikkapa vuotaa syöpymisen seurauksena, voisi sen pilkkoa ja viedä pihalle ja kytkeä Viessmannin suoraan lämmityspiiriin. Nukutaampa vielä pari yötä.