Uutiset:

Kirjoittaja Aihe: Legionellakuumennus ei toimi  (Luettu 530 kertaa)

Poissa mtalo

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 273
Legionellakuumennus ei toimi
« : 17.04.21 - klo:07:59 »
Pumppuna 1140-12kW ja varaajana VLP500R. Legionellakuumennus päättyy aina lämpötilahälytykseen. Varaajan lämpötila-asetus on 40...47C ja llv-lämpötila stopiksi 65c. Kompressori pysähtyy 55 asteessa.

Kun normaali lämpötila on suhteellisin matala tulee kompuralla suhteellisin pitkä paahtaminen legionellakuumennuksen alkaessa. Kompuran ollessa melko tehokas, kierukka ei ehdi luovuttaa lämpöä riittävän nopeasti, joten menoveden lämpötila nousee hälytysrajalle ja homma keskeytyy. Kuumennus voi onnistua, jos lähtötilanne on 47 asteessa, jolloin kompura saattaa saada nostettua lämpötilan 55 asteeseen, josta vastus hoitaa homman loppuun.

Voiko tälle asialle tehdä muuta kuin tiputtaa kompuran pysäytyslämpötila esim. 50 asteeseen? Kiertovesipumpun nopeuden pudotus taitaisi kanssa auttaa, mutta sitten tulee ongelmia tuvan lämmityksen kanssa. Miettinyt kyllä, että virittäis toimimaan niin, että olis matalampi teho muuten paitsi tupaa lämmittäessä.
« Viimeksi muokattu: 01.05.21 - klo:22:58 kirjoittanut mtalo »
Nibe 1140-12kW + Haato VLP500R + Ilto 440 Econo

Poissa maalämmittää

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 2 725
Onnistuuko legionellakuumennus kuitenkin vastuksella?

Täälläkin tulee lämpötilahälytys, normaalia.

KV-pumpun nopeudelle on säädöt lämmitystilalle sekä käyttövesi tilalle.


Nibe F1145-10kW+VPB200+UKV100+kaivo 180m. Pääosa 1 lehtisiä pattereita (22 kpl). Rauma -60 - 70 lukuinen yksitaso 160m2 + 80m2 n. 10-12C askartelu+varastotilaa. Osatehokone. 33->13MWh/v. KH-lattiassa sähkölämmitys.

Poissa mtalo

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 273
Sopi, meni malli numero väärin. Kyseessä on siis F1140 ja tässä ei voi säätää kiertovesipumpun nopeutta ohjelmallisesti.

Tässä on niin hölmö logiikka, että lämpötilahälytyksen tullessa, legionellakuumennus loppuu siltä kertaa, eikä jatketa vastuksilla. Vain, jos lämmitys onnistuu kompressorin pysäytyslämpötilaan vastukset astuvat peliin.

Joskus laittanut tilapäisen lämpötilanoston, niin vastukset saavat varaajan 65 asteeseen.
Nibe 1140-12kW + Haato VLP500R + Ilto 440 Econo

Poissa maalämmittää

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 2 725
Ok.
Onkohan muita 1140 käyttäjiä mukana ja osaisivat jeesata.

Lämpötilan nostaminen jää kuitenkin keinoksi.
Nibe F1145-10kW+VPB200+UKV100+kaivo 180m. Pääosa 1 lehtisiä pattereita (22 kpl). Rauma -60 - 70 lukuinen yksitaso 160m2 + 80m2 n. 10-12C askartelu+varastotilaa. Osatehokone. 33->13MWh/v. KH-lattiassa sähkölämmitys.

Poissa mtalo

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 273
Vähän puhuin pehmosia tai sitten oon epähuomiossa muuttanut asetuksia. Laitteessa oli kompuran pysäytysrajana 58c. Kokeilin laittaa legionellakuumennuksen päälle, kun oli käyttöveden teko parhaillaan käynnissä. Tällä kertaa kompura pääsi 58C asteeseen. Menolämpötila oli 64.5c eli aika lähellä hälytysrajaa (65c). Paluu oli noin 60c, mutta siitä ei tullut hälytystä, vaikka max. arvo pitäisi olla 58c.

No, käyttöveden lämpötila 58c saavutettiin, minkä jälkeen kompressori sammui ja sähkövastus meni päälle 2kW teholla. Hetken kuluttua käyttöveden lämmitys pysähtyi ja alkasi kierrättämään lattialämmityspiirissä vettä. Lämmitystarvetta ei ollut ja jonkin ajan kuluttua, alkasi jälleen lämmittämään käyttövettä, ensin 2kW teholla ja sitten 4kW teholla. Käyttövesi ehti nousta noin 60 asteiseksi, kun lämmitys jälleen loppui ja pumppu alkas taas kierrättää vettä lattiapiirissä. LLV-asetus pitäis kuitenkin olla 65c.

Aiheuttaako priorisointi sen, että keskeytti välillä käyttöveden lämmityksen. Pitäisikö laittaa isompi aika käyttöveden lämmitykselle? Vai miten tuo logiikka toimii? Keskeyttääkö aina käyttöveden teon tietyn ajan kuluttua ja käy tarkistamassa, onko talon lämmitystarvetta?

Onkohan legionellakuumennuksessa jokin maksimi aika vai miksi se kyllästyi lopullisesti eikä päässyt tavoitelämpötilaan. Ihmetyttää myös, miksei ottanu koko sallittua 6kW tehoa käyttöön, kun menoveden lämpötilaa nousi korkeintaa 2 astetta 4kW teholla.
Nibe 1140-12kW + Haato VLP500R + Ilto 440 Econo

Poissa maalämmittää

  • Konkari
  • *****
  • Viestejä: 2 725
....
Onkohan legionellakuumennuksessa jokin maksimi aika vai miksi se kyllästyi lopullisesti eikä päässyt tavoitelämpötilaan. Ihmetyttää myös, miksei ottanu koko sallittua 6kW tehoa käyttöön, kun menoveden lämpötilaa nousi korkeintaa 2 astetta 4kW teholla.

F1145 yrittää tehdä legionelloja kolmesti, olisiko 5h ajan, ja sitten heittää pyyhkeen kehään.

Onko sallittua käyttää 6kW?
Nibe F1145-10kW+VPB200+UKV100+kaivo 180m. Pääosa 1 lehtisiä pattereita (22 kpl). Rauma -60 - 70 lukuinen yksitaso 160m2 + 80m2 n. 10-12C askartelu+varastotilaa. Osatehokone. 33->13MWh/v. KH-lattiassa sähkölämmitys.

Poissa mtalo

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 273
Oon ainakin yrittäny asettaa niin, että sais käyttää 6kW. Se asetus voi tietysti olla pielessä. Pitää tarkistaa, muistaakseni se säädettiin jostain potikasta.
Nibe 1140-12kW + Haato VLP500R + Ilto 440 Econo

Poissa mtalo

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 273
Manuaalin mukaan tehovahtivalikossa 8.3.5 on luettavissa max. sähköteho. Pitää tämä tarkistaa, kun pääsee laitteen ääreen.

Lisäksi pitää tarkistaa maksimilämpötila valikosta 9.2.1.
Nibe 1140-12kW + Haato VLP500R + Ilto 440 Econo

Poissa mtalo

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 273
8.3.5 valikossa oli tehoasetuksena 2, joka vastaa potikassa arvoa C, jolla pitäisi saada maksimitehoksi 6kW.

9.2.1 valikossa on maksimilämpötilana 65c.

Tutkin vähän sähkökytkentää papereilla ja sain sen käsityksen, ettei laite osaisi kytkeä kuin vastuksia kuin kahdessa erässä. Sähkömittarissa näkyi kaksi eri vastustehoa 2kW ja 4kW. Epäilen, että yksi vastuksista on hajonnut. Mielestäni vastuspaketissa on kaikkiaan 3 kappaletta 2kW ja 1kW vastuksia. Tehdaskytkennällä on käytössä nuo 2kW vastukset.

Jos tosiaankin yksi vastus on hajonnut, siihen vaiheeseen voisi kytkeä rinnan kaksi pienempää vastusta. Pienemmät vastukset pitäisi olla täysin käyttämättömiä.

Vastuspaketin otin 10v vanhasta pumpusta viime syksynä, kun asennettiin nykyinen "uusi" maalämpöpumppu.

Jos vastuksen rikkoutuminen pitää paikkaansa, niin varmaan epäonnistunut legionellakuumennus varmaan johtuu vain siitä, että teho ei riitä ja jonkin ajan kuluttua systeemi luovuttaa.
Nibe 1140-12kW + Haato VLP500R + Ilto 440 Econo

Poissa mtalo

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 273
Jonkinlaista logia sähkönkäytöstä on, niin kompura teki ensin käyttövettä ehkä 1h 40min. Sitten ehkä 20 minuuttia kierrätettiin lattiapiirissä vettä, minkä jälkeen käyttövettä lämmitettiin vastuksella 1 tunti. Eli koko episodi kesti 3h.

Normaali vedenlämmitys kestää 50-60 min.
Nibe 1140-12kW + Haato VLP500R + Ilto 440 Econo

Poissa mtalo

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 273
Vs: Legionella kuumennus katkeaa korkeaan menevedenlämpötilaan
« Vastaus #10 : 01.05.21 - klo:22:34 »
Kävin vähän tutkimassa kytkentää. Kontaktorilta K67 mittasin, että vaiheissa 1 ja 3 on 27 ohmia nollaan. Vastaavasti kontaktori K10:lla vaiheesta 2 samat 27 ohmia nollaan. Tuo 27 ohmia vastaa aikalailla 2kW tehoa. Eli osateholla ei ole symmetristä kuormaa joka vaiheessa.

Kontaktorin K67 ohjauksessa on sarjassa termostaatti, joka on säädetty noin 65c asteeseen. Termostaatin rinnalla on kontaktorin K69 kärki 13-14. Kyseinen kontaktori ohjaa kompressorille sähköt. Ymmärtäisin tuon toimivan niin, että termostaatti ohitetaan, jos kompressori pitää olla päällä. Legionella kuumennuksessa ei kompressori ole päällä, joten termostaatti voisi estää kontaktoria K67 kytkemästä 4kW tehoa päälle. Olikohan termostaatin anturi vastuspaketissa, jos en väärin muista.
Nibe 1140-12kW + Haato VLP500R + Ilto 440 Econo

Poissa mtalo

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 273
Vs: Legionella kuumennus katkeaa korkeaan menevedenlämpötilaan
« Vastaus #11 : 01.05.21 - klo:22:57 »
Vertailin vielä edelliseen maalämpöpumppuuni eli 1217:seen. Siinä tuo termostaatti oli kytketty relekortin ohjauksen rinnalle. Termostaatti saa syöttönsä varatilakatkaisijalta. Se vaikutti paljon fiksummalta kytkennältä. Jotenkin tuo nykyinen kytkentä tuntuu hassulta, jos sen olen oikein ymmärtänyt. Tuolta joku viisaampi voisi tutkia:
https://ammattilaiset.nibe.fi/nibedocuments/9915/511843-1.pdf

Termostaattihan pitäis oikeasti olla jossain korkeintaan 30c tietämissä, koska sillä säädetään menoveden lämpötila varatilassa.
Nibe 1140-12kW + Haato VLP500R + Ilto 440 Econo

Poissa mtalo

  • Vanha jäsen
  • ****
  • Viestejä: 273
Vs: Legionellakuumennus ei toimi
« Vastaus #12 : 04.05.21 - klo:08:54 »
Soitin Niben tukeen ja sieltä sain selvyyden vastusten ohjauslogiikasta. Tehovahtikortilta säädetyn max. sähköteho vaikuttaa kontaktorien ohjaamiseen. Kun on säädetty max. 6kW, ei koskaan ohjata molempia kontaktoreita. Tarkoitus on, että kontaktorille K10 pitää olla kytketty joka vaiheeseen 1kW ja kontaktorille pitää olla joka vaiheeseen kytketty 2kW. Tällöin saadaan ykkösportaaksi 3kW ja kakkosportaaksi 6kW.

Mun pitää muuttaa kytkentä vastuksen päästä. Se on jäänyt vääräksi, kun vastus on siirretty vanhasta pumpusta F1217, jossa max. teho säädettiin pelkästään kytkentämuutoksella vastuksen päässä.

Aikaisemmin kirjoitin termostaatista, joka ohitetaan kontaktorilla K69. Tätä kontaktoria luulin kompressorin käynnistäväksi kontaktoriksi, mutta se olikin jokin pääkontaktori. Kompressori käynnistetään pehmokäynnistimessä E97 olevilla releillä. Termostaatti tosiaankin kannattaisi kääntää johonkin vajaaseen 30 asteeseen, ettei varatilassa pääse liian kuumaa vettä lattialämmitykseen.
Nibe 1140-12kW + Haato VLP500R + Ilto 440 Econo